WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDAwoensdag 12 feb. – studiedag, alle leerlingen vrij
15 feb. t/m 23 feb. – voorjaarsvakantie

REGEL VAN DE WEEK


Wees netjes en ruim je rommel op, een nette school is top.

WILGENHOEK IN BEELD


Superbedankt OAC, hulpouders en stoere DJ! Wat een toffe disco hebben de kinderen vrijdag meegemaakt! Zoveel ballonnen, glitters, glimmers en make-up hadden we nog niet gezien! We doen op de Wilg niet aan carnaval, we bouwen gewoon ons eigen feest!

WEEK  7 –  10 februari  2020

INFO DYSLEXIE- van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

Op woensdagavond 25 maart is er een informatiebijeenkomst over dyslexie voor ouders en hun kinderen in de vestiging van Bibliotheek Zuid-Kennemerland in Haarlem Centrum.
Deze avond is voor ouders van kinderen in het Primair Onderwijs en jongeren in het Voortgezet Onderwijs. De aanwezigen krijgen niet alleen informatie over dyslexie, ze zien ook wat de bibliotheek te bieden heeft als lezen moeilijk is.

We hopen je te ontmoeten op 25 maart.

Hartelijke groet van team Educatie,
Anja, Aureen en Suzanne

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland
Gasthuisstraat 32 , 2011 XP Haarlem

EVEN VOORSTELLEN- van juf Ineke

Mijn naam is Ineke Loerakker en ik mag na de voorjaarsvakantie starten met kleutergroep geel! Een nieuwe uitdaging waar ik erg veel zin in heb. Ik kom net uit de kinderopvang, waar ik gedurende tien jaar vooral peuters en kleuters heb gehad. De overstap naar het onderwijs is een logische, aangezien ik wel een PABO diploma op zak heb. De twee weken voor de vakantie mag ik meedraaien met de groepen blauw en groen, zodat ik de kinderen, de collega’s en de school al een beetje kan leren kennen. Ook kon ik samen met Pauline het lokaal al een beetje inrichten. Het is bijna zo ver! Ik kijk er naar uit!

SUPERSHOOLDAMMERS – van een trotse ouder

Vorige maand heeft een hele groep kinderen meegedaan met schooldammen. We stonden versteld van de animo en het enthousiasme. Er zijn zelfs twee teams opgegaan voor het regionaal kampioenschap. Dat heeft afgelopen week plaatsgevonden!

De meiden Roos, Mia , Lieve en Noor Uit groep zes zijn 7 de geworden op het Noord Hollands schooldam-kampioenschap . Het jongensteam is zelfs 5e geworden en gaan door naar weer een volgende ronde. Waar gaat dat eindigen? We houden u op de hoogte!

GROEP 1/2 GROEN

meester Mitch , juf Mieke

Wat zag iedereen er weer leuk uit op de kinderdisco! Het was enorm gezellig.

Met Engels hebben we woorden geleerd over ‘my family’. Met schrijfdans hebben we het verschil tussen links en rechts geoefend. Dat is nog erg moeilijk! We hebben de nadruk gelegd op ‘links’, om niet al te veel in de war te raken. Links is ook het begin van de lees- en schrijfrichting.
We hebben in tweetallen de woorden van het thema ‘Ridders en kastelen’ herhaald, de meeste woorden zijn goed blijven hangen.

Juf Ineke komt ons deze week af en toe assisteren, ze is de nieuwe juf van groep geel, die na de voorjaarsvakantie van start gaat. U heeft al kennis met haar kunnen maken want woensdag stond zij voor de groep, omdat meester Mitch een cursusdag had.

Met ‘Goed gedaan’ gaat het deze en vorige week over anders zijn. De één is gauw bang, de ander niet enz.

Donderdag en vrijdag was de GGD in school en heeft de kinderen van groep 2 gecontroleerd. We konden hierdoor helaas niet in de gymzaal. Zo ontstond het idee om binnen het thema lekker buiten te gymmen. Misschien heeft u de foto’s wel gezien op Social Schools.

Vrijdag hebben we het thema afgesloten. We hebben de kennis van de kinderen getest door middel van de vraag: “Wat wist je nog niet over ridders en kastelen wat je nu wel weet?” De kinderen kwamen met heel veel mooie en goede antwoorden en wat kunnen we spreken van een enorm geslaagd thema. Alle werkjes van de kinderen zijn vrijdag mee naar huis gegaan en jeetje wat is de klas nu kaal.
Deze week gaan we nog even lekker werken en rustig afbouwen naar de vakantie toe.
Fijne week!

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

Wat een toffe avond op de kinderdisco! Eén en al glitter en goud, superdansers en lekker gesnoept. Vorige week hebben we kennis gemaakt met juf Ineke, zij gaat na de vakantie starten in groep geel. Welkom juf Ineke! Na de vakantie zullen Peer, Willem, Ezra, Sam, Noëlle en Stella een rustig plekje krijgen in de nieuwe groep.

We hebben Engelse les over dieren gehad en ook samen een toren gebouwd. We oefenden hoger of lager. De eerste keer ging dit het beste met een toren van wel 15 blokjes. Vrijdag hebben we het thema ‘Ridders en kastelen’ nog even nabesproken.  We zijn deze week nog druk met het oefenen van ons (kleine) optreden in de speelzaal. De ouders zijn in de speelzaal welkom om 11.55 uur, de deur van de speelzaal vanaf het plein waar de kinderen normaal ook naar buiten komen zal dan geopend worden. Na de presentatie kunnen de ouders de kinderen meteen mee naar huis nemen.
Deze week werkt juf Eva voor juf Meta.  Na deze week genieten van een weekje vakantie. Veel plezier.

Na de vakantie gaan we starten met een nieuw thema ‘Op de boerderij’.

GROEP 3

juf Marjan, juf Annemieke

Een heerlijke week hebben we gehad. Afronden van het thema ‘Ridders en kastelen’. Muziek, bibliotheek boeken lenen en een start in een nieuwe methode: Taal Op Maat.

Ook nog een nieuwe plek in de klas….. allemaal gedraaid naar het bord. De reden hiervoor is dat we echt even flink willen doorpakken op het thema in spiegelbeeld schrijven. Hierbij doen we als leerkracht voor hoe het cijfer of de letter goed geschreven wordt. Als kinderen dan gedraaid zitten moet hun hoofd vertalen hoe de juf het doet en hoe ze het zelf moeten opschrijven. Dat is nog wat veel gevraagd. Vandaar de schoolse opstelling. Met daarbij de mogelijkheid een flinke groepstafel in het midden te zetten.

Aan de hand van de Cito-toetsen en de ervaringen bij het werken aan de verschillende vakken hebben we de groep ingedeeld in: meer zelfstandig aankunnen (die uitdaging hebben de kinderen nodig om geboeid te blijven), de groep die zelfstandig kan werken na een duidelijke instructie, en kinderen die tijdens het zelfstandig werken directe begeleiding nodig hebben. Soms is dat om dat ze het niveau niet zelfstandig aankunnen en soms is dat om hun zelfvertrouwen wat te versterken of om te leren leren. Zulke keuzes zijn zorgvuldig gemaakt na flink nadenken. Soms schat je als leerkracht in hoe een kind werkt en handelt en stel je dat weer wat bij als er hulp is aangeboden. Even testen of het kind het nu zelf kan of toch nog ondersteuning nodig heeft.

Met Veilig Leren Lezen breekt er in kern 7 een nieuwe tijd aan. Samengestelde woorden: voet en bal is samen voetbal enz. Woorden met dubbele medeklinkers: kort, ring, trap, krans enz. dat is lastig . Vooral het uithoren van welke letters je nu hoort is moeilijk in het begin. Vaak zie je kinderen een van de medeklinkers overslaan; kort wordt kot, smal wordt mal enz. Dat is oefenen geblazen. Woordbeeld (lezen dus) helpt enorm bij dat proces.

Komende week gaan we nog even door en dan is het heerlijk vakantie.

Iedereen een fijne week en…fijne vakantie!

GROEP 4

juf Simone

Wat hebben we vrijdagavond genoten van de disco-avond! Wat zag iedereen er mooi uit en wat een stoere jongens in groep 4 zeg! We hebben thema ‘Ridders en kastelen’ afgesloten. We hebben een mooi filmpje gemaakt van het ridderlied.

Morgen hebben we weer muziekles in de speelzaal en woensdag is het studiedag en zijn de kinderen vrij.

Senna en Skye zijn deze week klassendienst.
Een fijne week!

GROEP 5

juf Simone, juf Roos, meester Mitch

Nog een weekje school en dan kan iedereen genieten van een welverdiende vakantie. De kinderdisco was een groot succes en wat zag iedereen er geweldig uit! Hopelijk was de ouderdisco ook zo leuk.

Vorige week heeft Gianni (onze stagiair op donderdag en vrijdag) een knutselles gegeven en hij zal steeds vaker losse lesjes geven om zo steeds vaardiger te worden in het voor de klas staan.

Bij het vak ‘Goed Gedaan’ hebben we het gehad over vriendschap, het omgaan met afwijzingen (weten dat vrienden soms ook iets zonder jou willen doen) en hoe je een ruzie oplost (rustig worden, goed naar elkaar luisteren, samen een oplossing bedenken).
Als we elkaar goed begrijpen, kunnen we rekening houden met elkaar en hebben we minder snel ruzie was de conclusie. Mooi hoe betrokken de kinderen zijn in dit soort gesprekken.

Woensdag zijn de kinderen vrij in verband met een studiedag.
Deze week hebben Mia en Saar klassendienst en Melchior en Gina iPaddienst.

Fijne week allemaal!

GROEP 6

juf Tamara, juf Someya

Nog één week en dan is het weer lekker vakantie. Wat was het een groot feest afgelopen vrijdag tijdens de jaarlijkse kinderdisco. Wij hopen dat jullie tijdens de ouderdisco net zo hebben genoten.

Vorige week dinsdag is er een nieuwe stagiaire begonnen, Liz. Liz gaat net beginnen met de PABO en komt vanaf nu iedere dinsdag in de klas.

Verder hebben er een aantal kinderen afgelopen weekend mee gedaan met het damtoernooi van Noord-Holland. Het jongensteam is zelfs door naar de halve finale. De dames zitten nog in spanning te wachten, want het is nog niet duidelijk of zij wel of niet door kunnen naar de halve finale. Wij gaan natuurlijk duimen dat ze mee mogen doen.

Is iedereen al hard bezig met zijn/haar spreekbeurt? Ook deze week krijgen de kinderen geen huiswerk mee, zodat jullie lekker verder kunnen met voorbereiden. Na de vakantie gaat er wel weer huiswerk mee op maandag.

Willen jullie deze week allemaal denken aan de rapporten. Ik heb ze helaas nog niet van iedereen binnen.

Voor nu wens ik jullie een hele fijne week en alvast een fijne vakantie!

GROEP 7

juf Lisan

Wat was het gezellig op de kinderdisco en wat zag iedereen er goed uit.

Deze week wordt weer een kort weekje. Vandaag en morgen zijn de mensen van de VU op school voor hun onderzoek naar verwondering. De kinderen die zich hebben aangemeld worden uit de klas gehaald voor het onderzoek.

Woensdag zijn de kinderen weer een dagje vrij vanwege de studiedag en vrijdag start een welverdiende vakantie.

We sluiten deze week het thema ‘Industrie’ af met een kennistest en na de vakantie starten we met het nieuwe thema ‘Azië en Oceanië’, een thema met veel topografie.

De theedienst is voor Xavi, Kick en Jakob.
Een fijne week en een fijne vakantie allemaal!

GROEP 8

juf Manon, meester Milan

Wat was de kinderdisco een succes en wat zag iedereen er fantastisch uit! Heerlijk om zo af te sluiten na een spannende week met adviesgesprekken.

Nog een weekje en dan kan iedereen lekker genieten van een welverdiende vakantie. De laatste Cito-toetsen worden afgerond en op 10 en 11 februari wordt bij de kinderen die zich daarvoor hebben aangemeld het onderzoek over verwondering door de onderzoekers van het VU afgenomen.

Deze week sluiten we ook ons thema ‘Industrie’ af met de kennistest.

Woensdag zijn de kinderen vrij in verband met de studiedag.

De klassendienst van deze week: Hayden en Felix.
Fijne vakantie allemaal!