WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA


Vr. 20 november – Rapport gr. 3 t/m 8
Wo. 25 november – Pietenochtend onderbouw

Vr. 4 december  – Sinterklaas

 

REGEL VAN DE WEEK


Iedereen voelt zich het best, als niemand wordt gepest.

WILGENHOEK IN BEELDWat ziet de school er weer leuk uit!
We zijn helemaal klaar voor Sinterklaas.
Bedankt hulpouders & OAC!


WEEK  47 –  16 november 2020

VOORTGANGSGESPREKKEN – van juf Karin

20 November krijgen de kinderen van groep 3 t/m 8 hun rapport mee. Voorgaande jaren volgde hierna de ouder/kind gesprekken. Omdat de gesprekken digitaal plaats gaan vinden en er tijdens de periode van het thuisonderwijs is ervaren dat op deze manier gesprekken met kinderen niet altijd even prettig zijn, hebben wij met het team het volgende besloten:

Groep 1 t/m 3: De gesprekken zijn digitaal met de ouders van alle kinderen uit de groep. Groep 1 en 2 krijgt nog geen rapport mee, groep 3 wel.

Groep 4 t/m 7: De gesprekken zijn op aanvraag van leerkracht of ouders. De ouder/kind gesprekken worden verschoven naar het einde van het schooljaar, zodat deze op school plaats kunnen vinden. Deze gesprekken zijn dan niet op aanvraag, maar met de ouders en kinderen van de hele groep.

Groep 8: De voorlopig adviesgesprekken zijn op school met één ouder en het kind. Hierbij zal voldoende afstand bewaard worden.

De oudergesprekken bij het tweede rapport zullen met de ouders van alle leerlingen gevoerd worden.

SINT- van de OAC-sint-commissie

Allereerst willen wij alle hulpouders bedanken voor het versieren van de school afgelopen vrijdagavond. De school ziet er weer prachtig uit. Maar als de Sint vertrokken is, moet de versiering moet natuurlijk ook weer verdwijnen.

Wie willen er helpen met het opruimen van de sint versiering?

Het opruimen staat gepland voor vrijdag 4 december (19.30 uur). Nu denken wij dat dit niet de meest ideale tijd is om het doen. We verplaatsen dit naar naar de zondag 6 december om 10.30 uur. We verwachten ongeveer een klein uur bezig te zijn.
Fijn als jullie mee willen helpen, vele handen….

Met vriendelijke groet,
Asha en Sebastiaan

GROEP 1-2, BLAUW

juf Marjan, juf Ineke

De weken gaan zo snel! Vorige week mochten onze lampionnen mee naar huis. Juf hoorde veel verhalen over hoe het toch gezellig is geweest op Sint-Maarten. En nu is het alweer tijd voor Sinterklaas. Onze werkles heeft weer leuke activiteiten voor de kinderen en in de middagen kunnen ze kiezen voor leuke knutselactiviteiten.

Morgen gaan we tijdens drama ons bezig houden met Piet en Sint en ook gaan wij spelletjes doen met de letter p van Piet!

Deze week ontvangt u de melding met betrekking tot de inschrijfperiode voor de voortgangsgesprekken. Met het oog op de gesprekken zijn we ook bezig met digitale kennistestjes die de kinderen op de iPad doen. Hierdoor krijgen we een goed beeld van hoe ver ze al zijn.

We hebben al wat doosjes mogen ontvangen in de klas, maar meer is zeker welkom. Voor de werkles pakken we namelijk fopcadeautjes in. Alle soorten en maten zijn welkom!

Fijne week allemaal!

GROEP 1-2, GROEN

juf Eva, meester Mitch

Sint-Maarten is geweest en dan is het weer tijd is voor jawel…. SINTERKLAAS!!! De spullen van de herfst gaan weer in de doos en de klas wordt deze week helemaal ingericht rond het thema ‘Sinterklaas’. De letter van de week is deze week de letter p van Piet.
Deze week herhalen welke talenten we besproken hebben en gaan we kijken welke talenten Sinterklaas en de Pieten hebben. En natuurlijk heel veel rijmen en zingen.

Ook krijgt u deze week een uitnodiging voor een digitaal gesprek over de voortgang en het welzijn van uw kind in de klas. Deze uitnodigingen worden via Social Schools verzonden.
Afgelopen week hebben wij van sommigen vragen gekregen over het Sinterklaasfeest. Wij volgen op school het Sinterklaasjournaal niet om de rust in de klassen enigszins te bewaren. Informatie over het Sinterklaasfeest komt snel jullie kant op.

Afgelopen week zijn alle kinderen van groep 2 kort getest op basiskennis en bij iedereen is dit voldoende getraind. Hier waren wij erg trots op! Ook nemen we aankomende week om de kinderen van groep 1 op alle vakgebieden te observeren en per leerling nieuwe leerdoelen op te stellen. Hierover in de gesprekken meer informatie!

We zijn nog dringend opzoek naar kleine kartonnen verpakkingen van bijvoorbeeld theedoosjes, koffiemelk of soep etc. om inpakcadeautjes van te maken. Wie helpt??

GROEP 3

juf Ruth, juf Annemieke

Vorige week was het Sint-Maarten. De kinderen hebben voor zowel juf Annemieke als voor juf Ruth liedjes mogen zingen met hun lampion en natuurlijk kregen ze daar wat lekkers voor. Zo was het toch een beetje Sint-Maarten.

Het thema ‘Sprookjes’ is nu echt klaar. Ondanks dat het kort was, was het wel een geweldig leuk thema. Nu is Sinterklaas natuurlijk in het land. Daarom starten we natuurlijk vandaag ook met Sinterklaas in de klas. Ook dit doen we een beetje volgens 4xWijzer. Achter in de klas hangt de stoomboot. Hij was vanochtend een beetje kaal, maar de kinderen hebben ervoor gezorgd dat het echt de stoomboot van Sinterklaas is geworden. Een lekkere creatieve opdracht, waar ook taal in zit, want we leren wat een woordweb is.

Wil iedereen nog even kijken of het rapport wel is ingeleverd, want we missen er nog een paar. We willen ze graag naar huis meegeven met het nieuwe rapport erin.

GROEP 4

juf Tamara, juf Someya

Dat was weer een hele fijne week. We hebben hard gewerkt. De Week van de Mediawijsheid is er helaas een beetje ingeschoten. Wij gaan hier later dit jaar zeker nog aandacht aan besteden! Dit doen wij gewoon gedurende het schooljaar.

4xWijzer: het thema ‘Sprookjes’ hebben we afgesloten met weer een mooie kennistest. Wat is het gaaf om te zien dat de kinderen nu al heel anders te werk gaan. De kennistesten zien er alweer heel anders uit en gaan steeds meer informatie bevatten. Superknap hoe ze dit doen.

Vanaf vandaag zijn wij gestart met het thema ‘Sinterklaas’. De kinderen mogen alles wat met Sinterklaas te maken heeft meenemen naar school. Denk hierbij aan: speelpoppen, puzzels en boekjes. Tijdens dit thema zullen er geen ‘vijf vragen’ worden gesteld. Wel werken wij met de kieskaarten tijdens het werkmoment en zullen wij vooral genieten van deze spannende en gezellige tijd.

Spelling: wij hebben weer een hoofdstuk afgesloten met een dictee en gaan starten met een nieuw hoofdstuk. In dit hoofdstuk gaan wij in op de volgende regels: stripboek (samengestelde woorden), geit (ei/ij), haai (aai/ooi/oei). Deze week gaan we het hebben over de regel ‘stripboek’. Hierbij worden twee woorden aan elkaar geplakt. Voorbeelden: tuinhek, schrijfschrift, zeeman, etc. Van de losse woorden weten de kinderen hoe zij deze moeten schrijven door de eerder aangeboden regels.

Taal: ook hier hebben we weer een hoofdstuk afgesloten. We gaan starten met een nieuw hoofdstuk. Deze week komen er ook weer nieuwe themawoorden bij het thema ‘beroepen’. Wij zullen jullie de woordenschatwoorden weer toesturen via SocialSchools, zodat jullie thuis mee kunnen oefenen. Tip: maak samen een memory om te spelen. Op het ene kaartje een woord en op de andere de betekenis. Verder gaan we het hebben over uitleggen met het woord ‘omdat’.

Rekenen: tellen met sprongen van 10 t/m 100 vanaf willekeurige getallen blijven we oefenen. Belangrijk is dat de kinderen inzicht hebben in de verdeling tussen tientallen en eenheden. Bij een sprong van 10 verandert alleen het getal van de tientallen.

Verder oefenen wij met het aftrekken t/m 20 met hele bedragen, aftrekken t/m 100 en gaan we langzaam in de richting van het automatiseren van de tafels van 2, 5 en 10 en leren wij eenvoudige bouwtekeningen met hoogtegetallen herkennen en nabouwen.

Na de kerstvakantie zullen jullie een brief ontvangen over het oefenen van de tafels. Vanaf dat moment is het de bedoeling dat de kinderen thuis ook de tafels gaan oefenen. Op naar een tafeldiploma!

Komende vrijdag krijgen de kinderen hun rapport mee naar huis.

Maak er een gezellige week van.

IPaddienst: Yara en Isaiah
Klassendienst: Kelvin en Milana V.

GROEP 5

juf Simone

Wat vliegen de dagen toch voorbij! We hebben het zo goed met elkaar in de klas. We zijn heerlijk aan het knutselen om de klas gezellig te maken en elke ochtend praten we eerst even na over het Sinterklaasjournaal, spannend allemaal!

Morgenmiddag gaan we lootjes trekken en weten we voor wie we een surprise mogen maken.

Er wordt ook gewerkt. Het rekenen tot 1000 gaat steeds beter. De kinderen ervaren hoe belangrijk het is om goed te kunnen rekenen tot 10 en 100. Als dat lukt dan maken grotere getallen eigenlijk niet meer uit. Ook is het heel belangrijk dat alle tafels er goed in zitten. Ook deze worden veel gebruikt tijdens de tekenlessen en ook bij de deeltafels. We oefenen elke dag een verhaaltjes sommen; de komende weken staan deze sommen in het teken van Sinterklaas.

Met spelling werken we aan de mollen woorden en aan -ig. Je hoort ug, je schrijft ig.

Taal is best moeilijk. Het gaat over woorden die familie van elkaar zijn. Het gaat dan om een werkwoord en een bijvoeglijk naamwoord. Zoals sporten (werkwoord) en de sport en dan is sport een bijvoeglijk naamwoord, want je kunt er een lidwoord voor zetten.

Van Estafette hebben we bijna het eerste boekje uit en we gaan goed met begrijpend lezen. De kinderen mogen de les zelf maken en daarna bespreken we de opdrachten.

Zoals u kunt lezen zullen de rapportgesprekken op een andere manier dan gebruikelijk worden gevoerd. Ik ga de ouders die ik graag wil spreken komende vrijdag een bericht sturen. We zullen dan samen een digitale afspraak via Teams inplannen.

Ontvangt u geen bericht, dan mag u erop vertrouwen dat het goed gaat in de klas en er vanuit mij geen nieuwe dingen of bijzonderheden te melden zijn. Wilt u graag iets bespreken, laat het mij even weten, dan kijken we samen hoe we dat kunnen plannen!

Ik wens iedereen weer een heel fijne week!

GROEP 6

juf Roos, juf Sophia

Deze week was een ongewone week: juf Dana zit in thuisquarantaine en juf Sophia was een dagje ziek. Hierdoor waren er helaas verschillende invallers deze week. Maar ondanks de wisselende juffen, hebben de kinderen hard hun best gedaan en veel geleerd.

Met rekenen hebben we gewerkt met het omrekenen van milliliters, centiliters, deciliters en liters. Het kan soms nog best moeilijk zijn om te onthouden of je dan een sprong x10 of juist :10 moet doen.

Bij taal hebben we het gehad over voegwoorden. Dat zijn woorden zoals ‘of, en, omdat, want…’ waarmee we twee losse zinnen samenvoegen tot één zin. En bij spelling hebben we geleerd wanneer er een ’s aan het einde van een meervoud moet komen.

Tijdens drama mochten de kinderen hun moderne sprookje voordragen, iets wat velen erg spannend vonden. Maar met wat extra oefentijd en hier en daar wat improvisatie is dat helemaal goed gekomen! Dit was helaas wel de laatste drama les van juf Evelien. Volgend jaar zal er een andere drama juf zijn, die dinsdag al even kennis kwam maken.

Deze week gaan we met rekenen het klokkijken behandelen en gaan we rekenen met verhoudingstabellen.
Bij taal gaan we leren om samen een besluit te nemen en behandelen we de pictogrammen van boeken.

Vandaag is juf Roos twee uurtjes op school, om langzaamaan wat dingetjes op te pakken.

Morgen gaan we de lootjes trekken voor de sinterklaassurprises. Het is de bedoeling dat ieder kind een cadeautje van € 4,- koopt en een gedicht schrijft van minimaal 8 regels.

De klassendienst deze week zijn Lars en Nikki. De iPaddienst zijn Natalia en Jenoah.

Fijne week!

GROEP 7

juf Lisan

Wat een week hebben we gehad, Mediawijsheid, de afsluiting van het thema ‘Pruiken en Revoluties’, Drama juf Evelien die afscheid kwam nemen en een mooi klassenkookboek als bedankje kreeg. Lekker druk en gezellig. Ook was Gina deze week veel in de klas, zij maakt de overstap van groep 6 naar groep 7. Leuk en spannend!

Deze week starten we met het thema ‘Amerika’. We hebben de klas verdeeld in tweetallen en Amerika in losse thema’s. In tweetallen worden er PowerPointpresentaties gemaakt en die worden door de duo’s gepresenteerd. Daar maak ik een pub quiz van en die gaan we als afsluiter in de klas houden, wanneer dat is, horen jullie nog.

Morgen trekken we lootjes voor de Sinterklaassurprises. Het bedrag is € 4,-. De kinderen maken naast de surprise ook een gedicht van minimaal 8 regels. De bedoeling is dat we er na het uitpakken van de surprises pas achter komen wie wie had.
Op woensdag 25 november gaan we helpen bij de Pietochtend van de onderbouw en gaan we onze schoen zetten. Maar dat duurt nog even.

Het leerwerk is weer topografie, de staten en hoofdsteden van Amerika. Een heleboel maar in de klas oefenen we dit ook weer. Het maakwerk is ….

Maak er een fijne week van!

GROEP 8

juf Manon

Vorige week hebben we tijdens de ‘Week van de Mediawijsheid’ het spel MediaMasters gespeeld. Afgelopen donderdag hebben we tijdens de finale veel vragen goed beantwoord. Vandaag krijgen we de uitslag. Goed gedaan, MediaMasters!

Woensdag a.s. komt het Schoter bij ons op bezoek om informatie te geven over het V.O.

Morgen gaan we lootjes trekken in de klas. Het bedrag is dit jaar € 4,-. De kinderen maken een surprise en een gedicht van minimaal 8 regels.

Woensdag 25 november gaat groep 8 helpen bij de Pietochtend van de onderbouw. De kinderen mochten kiezen uit een actief spel, een rustig spel of een knutsel. Fijn dat deze ochtend door kan gaan op deze manier! Op deze dag gaan we ook onze schoen zetten. Neem dus voor die tijd een schoen mee naar school.

Het werk voor de thuiswerkers:
Rekenen in Gynzy: Blok 3 week 4 les 1 t/m 4. Werelden: alles wat openstaat.
Spelling in Gynzy: Blok 4 les 4 t/m 7. Werelden: alles wat openstaat.
Woordenschat in Gynzy: alles wat openstaat.

Fijne week allemaal!