WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA


Di. 3 november – OAC Jaarvergadering(digitaal)

Ma. 9 t/m vr. 13 november – Wecycle actie
Inleveren van oude apparaten in de school

Ma. 9 t/m vr. 13 november – Week van de Media wijsheid

Di. 10 november – MR vergadering

REGEL VAN DE WEEK


Deze week licht iedere klas een regel naar keuze uit.

WILGENHOEK IN BEELD

.


WEEK  45 –  2 november 2020

Juf Fanny is zwanger! – van de directie

Juf Fanny krijgt een kleintje erbij! Daarom gaat zij in januari met zwangerschapsverlof. Zij al nu al wat minder gaan werken, vanaf deze week zal ze de donderdag meer werken. Meester Menno zal haar gaan vervangen, hij zal vanaf januari ook de vrijdag op De Wilgenhoek gymles gaan geven.

WECYCLE – van het team

Volgende week staat er een grote Wecycle-doos in de school voor gebruikte en kapotte apparaten. Heeft u apparaten die het niet meer doen of die u niet meer gebruikt, dan kunt u die dan meegeven aan uw kind. Met deze actie sparen wij voor nieuwe boeken in de schoolbibliotheek.

GROEP 1-2, BLAUW

juf Marjan, juf Ineke

Het was even een gekke week! Juf Ineke was ziek en dus hadden we invallers voor de klas. Maar we hebben het wel gezellig gemaakt en ook de invallers ging met ons aan de slag voor de werkles. Op woensdag hadden we gezellig juf Meta in de klas. Dat was voor veel kinderen een leuke verrassing.

Op donderdag vertelde juf ons een sprookje in de kring en in de middag maakten we in de kring ons eigen sprookje. Allemaal een zin. Het resultaat hebben jullie al kunnen lezen via Social Schools. Daar gaan we nog iets leuks mee doen. We hebben de Sprookjesboom gekeken en in de middag allemaal sprookjesactiviteiten kunnen kiezen.

Op vrijdag hadden we gym. Er was een leuk parcours uitgezet.

Deze week gaan we door met de werkles en werken we in de middag weer met 4xWijzer. En hopelijk kunnen we eind van de week laten zien wat we met ons sprookje hebben gedaan! Dat wordt even hard werken!

GROEP 1-2, GROEN

juf Eva, meester Mitch

Meester Mitch was vorige week helaas ziek, maar gelukkig hebben we alle dagen intern vervanging kunnen regelen.

Het thema ‘Sprookjes’ leeft volop!  Maandag 9 november gaan we een klein toneelstukje opvoeren met de hele groep.
We gaan proberen dit te filmen zodat ouders het op Social Schools kunnen bekijken.

Het talent dat we deze week besproken hebben is ‘Woordkunstenaar’.

GROEP 3

juf Ruth, juf Annemieke

Jeetje, wat gaat de tijd toch snel. We zijn zo hard aan het werk!

Kern 3 van Veilig Leren Lezen gaan we deze week alweer afronden. We hebben vorige week de letters ‘z’ en ‘h’ geleerd. Vandaag gaan we verder oefenen.
Deze week beginnen we dan alweer met kern 4. We hebben vorige week ook voor het eerst een dictee in ons dicteeschriftje gemaakt. Best wennen al die lijntjes, maar wat ging het goed!

Vorige week zijn we ook begonnen met de bussommen. Wat is nou een – en +? Er stappen mensen in de bus is het dan erbij + of eraf-? Deze week oefenen we daar verder mee.

We zijn volop bezig met sprookjes. De kinderen maken toverspreuken, huisjes van Hans en Grietje of bouwen het stevige huis van de drie biggetjes. Ze zijn zo lekker enthousiast.

GROEP 4

juf Tamara, juf Someya

Wat zijn we weer heerlijk aan het werk. We hebben vorige week veel nieuwe werkvormen gedaan. Zo mochten we op het plein zoeken naar verstopte woorden en deze opschrijven in ons schrift. We hebben op wisbordjes een dictee gedaan, maar mochten de woorden niet op ons eigen wisbordje schrijven, maar op dat van een ander.

Wij merken dat er op het plein veel wordt gestoeid, maar dat dit soms een beetje harder gaat dan afgesproken. Hier zijn wij op het moment druk mee bezig. We proberen er goed op te letten hoe we stoeien en maken hier afspraken over. De juffen blijven hier op letten en zullen dit ook met de kinderen bespreken.

Rekenen: we oefenen met sommen die door de tientallen heen gaan. Zowel plus- als minsommen komen aan bod. Daarbij worden de getallen steeds een beetje groter. Belangrijk is dat de kinderen inzicht krijgen in de opbouw van de getallen. 16 betekent: 10 en 6. Daarna kunnen ze leren splitsen. In het weekoverzicht van week 44 op Social Schools zal ik een foto zetten met een getallenlijn en de uitwerking hiervan.

Verder willen wij jullie vragen om thuis te oefenen met het automatiseren van sommen t/m 20. De kinderen moeten deze zo snel mogelijk uit kunnen rekenen. Denk hierbij aan sommen als: 9 + 8 =… 5 + 6 = …, etc.

Taal: bij taal gaan we woorden leren bij het thema ‘Samenwerken’. In het weekoverzicht aan het einde van deze week zullen we een foto toevoegen van de woorden, zodat jullie daar thuis weer mee kunnen oefenen. Verder gaan wij oefenen met het schrijven van het begin van een tekst.

Spelling: we hebben hard geoefend met de regels van ‘schroef’ en ‘slang’. Deze week gaan we ons richten op de regel van het woord ‘fiets’. Hierbij gaat het om de F/V en S/Z. Dit is moeilijk om te horen, dus moeten we gewoon goed onthouden.
De woorden van de week: fiets, stoer, spons, sip, viel, zoen, zand, vuil, zegt, zwart, zeep en fris.

4xWijzer: we hebben al heel veel sprookjes voorbij zien komen. Ook hebben we zelf een sprookje in ons verhaalschrift geschreven. Dit is nog best wel lastig. Deze week gaan we proberen om de themamuur een beetje te vullen. Kunnen we antwoord geven op de vragen die erop staan?

Willen jullie eraan denken om de rapporten in te leveren? Dan kunnen wij hier weer mee verder.

IPaddienst: Gijs en Jady
Helpende handjes: Milo en Mick

Fijne week allemaal!

GROEP 5

juf Simone

Wat hebben we een leuke week gehad! We hebben heel hard gewerkt en het gezellig gehad met elkaar in de klas.

Met rekenen werken we aan het klokkijken. De hele en de halve uren en de kwartieren. Ook komen nu de minuten erbij. Zoals 10 over 3. We oefenen dit met de analoge klok, maar ook al met de digitale klok.
Bij spelling oefenen met de ‘molen’ en ‘panda’ woorden. De afspraak is bij allebei: lange klanken hebben pech, ik haal gewoon een letter weg. Zoals bij wAA- ter = water. Bij de pandawoorden zit de lange klank niet in het midden maar aan het einde van het woord. PandAA = panda. Ook proberen we meer en meer de vertaalslag te maken naar het toepassen van het tijdens de spellingsles geleerde in een vrije schrijfopdracht.

Met taal zijn we bijna door blok 2 heen, deze week doen we de toets en gaan we daarna herhalen en verdiepen.

Verder zijn we heel erg hard bezig met het thema van 4xWijzer. Wat zijn er ontzettend mooie spulletjes van vroeger mee gebracht! Senna had een platenspeler mee van haar opa en oma. Senna weet heel goed hoe de platenspeler aan moet en we hebben naar een plaat van Kinderen voor Kinderen geluisterd. Ook zijn o.a. er heel oude schilderijtjes, boeken en munten meegebracht. We bekijken de spullen uitvoerig en we zijn er heel erg voorzichtig mee!

In de klas werken we met een tijdlijn. De kinderen hebben geleerd wat dit is en we hebben gesproken over de jaartelling en wanneer het jaar 1 begonnen is. Ze vinden het zó interessant en ze schrijven heel veel op in hun 4xWijzer boekje. We behandelen niet de hele tijdlijn, de onderdelen die passen bij groep 5 haal ik eruit en daar gaan we de komende periode verder mee. Ook hebben we al gekeken naar de school van vroeger en de school van nu, en daar hebben we grote verschillen in gevonden.

Op vrijdag 6 november zouden we naar het stoomgemaal in het Cruquius Museum gaan. Vanwege corona gaat deze excursie helaas niet door. Als u zich had opgegeven om met ons mee te gaan, heeft u een vrije ochtend. In elk geval heel erg bedankt en misschien mag ik later in het jaar nog een beroep op u doen, als we wel op pad kunnen gaan.

Bij deze excursie hoort een lessenserie. Deze doen we in de klas en op vrijdag 6 november komen de acteurs van het museum in de speelzaal. Het stoomgemaal gaan we op het bord bekijken en de rest doen we dan in de speelzaal. De tijd van het stoomgemaal wordt als een soort toneelstuk gespeeld met een dijkgraaf, een rattenvanger, de opzichter, de stoker enz. Heel leuk dat het zo opgelost kan worden!

Het museum is open en misschien vindt u wel heel leuk om met het gezin een keertje te bezoeken!

Wilt u er nog aan denken om de rapporten mee te geven?

GROEP 6

juf Roos, juf Sophia

Het was weer een hele fijne week. Voor 4xWijzer hebben de kinderen gewerkt aan een tijdlijn over zichzelf. Vanaf hun geboorte tot aan nu schrijven ze alle belangrijke gebeurtenissen van hun leven op, erg mooi!

Bij drama hebben ze de opdracht gekregen om een modern sprookje te maken, dus bijvoorbeeld Assepoester die TikTok filmpjes maakt. Enthousiast als onze klas is, zijn ze daar direct mee aan de slag gegaan. We zijn heel benieuwd wat ze gaan bedenken!

Vrijdag hebben ze voor het eerst met kleren aan gezwommen. Voor de één iets waar ie niet op kon wachten en voor de ander toch wel heel spannend. Maar ze sprongen en doken allemaal het water in en vonden het superleuk!
Even wat extra informatie over de zwemlessen: de zwemlessen zullen gewoon doorgaan. Wel zal het wakduiken niet doorgaan, omdat de duikers niet mogen komen.
De kinderen mogen waterschoenen aan bij het zwemmen met kleding. Dit moeten dan wel de ouderwetse waterschoenen zijn, de nieuwere (van nylon) drijven en dat is niet de bedoeling.

Omdat Sint-Maarten lopen vanwege de huidige situatie nu wat lastiger is, hebben we bedacht dat we iets anders gaan maken met de klas: een leuk bordspel om met de familie te spelen! Het idee is dat het een soort Ganzenbord wordt waarbij de deelnemers snoepjes kunnen verdienen. Het zou dus leuk zijn als jullie voor het spel snoepjes in huis hebben die verdiend kunnen worden.

Deze week zijn Sep en Puck klassendienst en Mia en Isabel zijn iPaddienst.

Fijne week!

GROEP 7

juf Lisan

Deze week is weer een drukke week. Deze week hebben we weer dramales waarin de kinderen hun zelf bedachte sprookjes laten zien aan elkaar. We gaan het hebben over de verkiezingen in Amerika, gaan verder met het maken van het Sint-Maartenspel en vrijdag starten we met MediaMasters. MediaMasters is een (leerzaam) mediawijsheidspel.

Het huiswerk is het schrijven van een opstel met een Inleiding een middenstuk en een slot en het leerwerk is topografie, dit oefenen we ook in de klas.

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

We hebben vorige week hard gewerkt aan het herbarium. De meeste zijn af en ze zijn prachtig geworden! Goed gewerkt!

Morgen en woensdag ben ik afwezig i.v.m. mijn studie. Juf Esther staat deze dagen voor de groep.

Volgende week is de week van de Mediawijsheid. We doen met groep 8 mee aan MediaMasters. MediaMasters is een game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid.

De kinderen zijn bezig met het schrijven van een modern sprookje. Deze week gaan ze het sprookje in groepjes afmaken en volgende week zijn de presentaties tijdens de laatste les drama. Ik ben benieuwd!

Ik heb nog niet alle rapporten binnen. Ik ontvang ze graag vóór aanstaande vrijdag.

Het thuiswerk van deze week:
Rekenen: Blok 3 week 2 les 1 t/m 4 in Gynzy, Wereld: alles wat openstaat.
Spelling: Blok 3 les 9 t/m 12 in Gynzy, Wereld: alles wat openstaat
Woordenschat in Gynzy: alles wat openstaat.

Fijne week allemaal!