WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA


Ma. 1 t/m vr 12 november – Wecycle: tijdens deze weken kunt u uw kleine oude apparaten inleveren in de doos bij de voordeur.
Vr. 5 t/m vr. 12 november – Week van de Mediawijsheid
Wo. 10 november – studiedag, alle kinderen vrij

 

REGEL VAN DE WEEK


Wees netjes en ruim je rommel op, een nette school is top.

WILGENHOEK IN BEELDWEEK  44 – 1 november 2021

WEEK VAN DE MEDIAWIJSHEID – van meester Mitch

Beste ouders/verzorgers,
Jaarlijks wordt de Week van de Mediawijsheid georganiseerd. Het doel is om aandacht te vragen voor een kritische en bewuste omgang met media. Tijdens die week zijn er in heel Nederland veel leuke en leerzame activiteiten op het gebied van media, mediawijsheid en mediaopvoeding.
De week is van 5 t/m 12 november, wij gaan hier op school veel aandacht aan besteden, maar voor u ook als ouder is het heel belangrijk om een kijkje in te nemen.
Er is een gratis seminar op 9 november van 20:00 tot 21:00, schrijft u zich in en doe er uw voordeel mee!
https://bibliotheeknoordwestveluwe.op-shop.nl/100/landelijk-webinar-samen-sociaal-online

Klik op de link, scrol naar beneden en klik op reserveren en volg de verdere instructies.
Heel veel succes.

GEVRAAGD – van het team

We zijn lekker aan het knutselen en kunnen de volgende dingen goed gebruiken:
gekleurde plastic doppen van lege flessen/sappakken
– kurken
– chipskokers

WORKSHOPS, WEBINARS & TRAININGEN – van CJG Kennemerland

De donkere dagen staan voor de deur. Het wordt weer kouder buiten, dus de perfecte omstandigheden om lekker thuis vanaf de bank een webinar te volgen. In de maand november hebben we drie heel verschillende onderwerpen in de planning. Neem ook eens een kijkje op www.samenopgroeien.nu. Daar vind je nog veel meer workshops & trainingen op het gebied van ouderschap, opvoeden en opgroeien en kun je jezelf of je kind inschrijven. Is de training vol? Schrijf je dan in voor de wachtlijst! Dan benaderen wij jou als er iemand uitvalt of wanneer we een nieuwe training inplannen.

Webinar ‘Hoe help ik mijn kind een scheiding door’ door Tischa Neve
Een scheiding heeft een heel grote impact, zeker als er kinderen in het spel zijn. Helaas zijn er veel voorbeelden van scheidingen die schade toebrengen aan kinderen. Omdat er veel emoties in de weg staan of omdat ouders niet goed weten wat voor kinderen belangrijk is in het proces van en na de scheiding. In dit webinar krijg je tips om kinderen goed te begeleiden tijdens het proces van een scheiding. Hoe je het ze kunt vertellen of hoe je om kunt gaan met hun emoties… en die van jezelf. Ben jij gescheiden, zit je midden in een scheiding of denk je eraan en wil jij zorgen dat jouw kinderen zo goed mogelijk door en uit jouw scheiding komen? Dan kun je baat hebben bij dit webinar. Voor ouders van kinderen van 2 tot ongeveer 16 jaar.
Datum: 15 november – om je in te schrijven ga naar https://bit.ly/39IZsZL

Webinar ‘Mindset en Falosofie’
Fouten maken, falen, dat doen we allemaal. Van je fouten kun je leren… Waarom vermijden en verbergen we ze dan zo vaak uit alle macht? In dit interactieve webinar kun je ervaren hoe je niet (of minder lang) blijft hangen in schuld en schaamte, maar hoe je je fouten gebruikt als opstap naar een volgend level. Je ervaart wat het effect is van een foutvriendelijke omgeving op je motivatie en wat je kunt doen om je eigen foutvriendelijkheid te vergoten. In dit webinar leer je wat het kan betekenen voor je klas (vriendengroep/gezin/team/clan…) als falen een waardevolle gewoonte wordt! Voor ouders, kinderen (vanaf ca. 12 jaar), leerkrachten of begeleiders.
Datum: 29 november – om je in te schrijven ga naar https://bit.ly/3zJcLUG

Webinar ‘Effectief en verbindend communiceren met kinderen’
Misschien herken je de momenten wel dat je het gevoel hebt je kind niet te kunnen bereiken, dat het lijkt alsof je kind niet luistert. Dat kan frustrerend zijn en tot conflicten leiden. In dit webinar zoomen wij in op communiceren met kinderen met als doel om de band met elkaar te versterken en juist uit conflict te blijven. Dat je kind zich gezien en begrepen voelt en jij helder kunt vertellen wat jij in een bepaalde situatie van je kind verwacht. De vaardigheden die wij bespreken en illustreren zijn toepasselijk op elke situatie met kinderen waarin emoties een rol spelen.
Voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar.
Startdatum: 30 november – om je in te schrijven ga naar https://bit.ly/3CM8q4R

WEEK VAN DE PLEEGZORG – van Jeugdzorg Nederland

Van 3 tot en met 10 november is het de Week van de Pleegzorg. Met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland, onderdeel van Jeugdzorg Nederland, aandacht vestigen op pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Nog steeds wonen ruim 800 kinderen in Nederland op een plek waar het voor hen niet stabiel genoeg is. Zij wachten tot ze groen licht krijgen en terecht kunnen in een fijn pleeggezin. Er zijn nog steeds meer pleegouders nodig. In deeltijd, kortdurend of voor langere tijd. Zodat ieder kind zo thuis mogelijk kan opgroeien.

Groen licht 
Op dinsdagavond 2 november a.s. om precies acht uur geeft Pleegzorg Nederland groen licht voor de Week van Pleegzorg 2021. Vanaf het bordes van het stadhuis in Rotterdam deelt auteur, columnist voor de Volkskrant en voormalig pleegkind Lily Monori van Dijken hoe pleegzorg haar leven heeft verrijkt. Zij leest voor uit haar kersverse autobiografie ‘Het verborgen meisje’.

Pleegzorg
In de regio Zuid-Kennemerland en IJmond werken de verschillende aanbieders van jeugdhulp, zoals Kenter, Levvel, Parlan en William Schrikker Gezinsvormen (WSG), samen bij het werven, screenen, matchen en begeleiden van pleegouders. Tijdens de Week van de Pleegzorg vragen zij aandacht voor het tekort aan pleegouders. Het blijkt dat er met name voor kinderen boven de acht jaar een wachtlijst is.

Week van de pleegzorg
Tijdens de Week van de Pleegzorg organiseren de jeugdhulporganisaties sámen met de gemeenten allerlei activiteiten voor
pleegouders en pleegkinderen.

Op 16 november 2021 organiseren Kenter, Levvel, Parlan en WSG een gezamenlijke online informatiebijeenkomst over pleegzorg.
Voor meer informatie en aanmelden zie: https://openjewereld.nu/regio/noord-holland/

GROEP 1-2, BLAUW

juf Ineke, juf Eva

Vorige week was een leuke week! We mochten vanuit ons cultuurprogramma naar het ABC Architectuurcentrum waar we een maquette zagen en ook zelf bouwsels gingen maken. Dat was leuk en geslaagd.
Verder hadden we op maandag juf Meta en juf Pauline en begonnen we al met herfstbomen scheuren en plakken. Ook brachten we de klas in herfstsfeer en zijn we druk aan de gang met de lampionnen. Groep 1 is daar al helemaal klaar mee. We verwelkomden Sterre in de klas, die onze groep twee nu compleet maakt!

Komende week gaan we dieper in op het thema ‘Herfst’ en pakken we ook de letter ‘h’ eruit om woorden mee te bedenken. De lampionnen van groep 2 worden verder afgemaakt en we starten met een werkles. Verder een hebben we een rustige week, deze keer zonder uitstapjes. We gaan er een gezellige week van maken met elkaar!

Fijne week allemaal!

GROEP 1-2, GROEN

meester Mitch, juf Eva

De eerste week na de vakantie zit er alweer op en wat vloog het weer voorbij. De school was al in de herfstsferen, alleen de klas nog niet helemaal. Het werd dus tijd om even lekker te gaan knutselen. Met het herfstmateriaal dat de kinderen hebben meegenomen zijn we op bakpapier gaan overtrekken en natekenen. De nerven en omtrek van de blaadjes werden heel netjes getekend en vervolgens ingekleurd. Dit gaan we ook gebruiken voor onze lampionnen.

Woensdag zijn we met de auto naar het ABC Architectuurcentrum geweest waar we van alles hebben geleerd over architectuur en bouwen. De mega-maquette van Haarlem liet dan ook een verbijsterde indruk achter bij de kinderen. Ze mochten vervolgens een maquette maken van hun eigen droomhuis.

Maandag was Boudewijn jarig net als Fes vandaag. Gefeliciteerd kanjers!! Tot slot zijn afgelopen week ook Elin en Lucus erbij gekomen in onze groep. Het was even spannend voor ze, maar ze passen er supergoed bij. Welkom bij ons in groep groen!

Fijne week!!

GROEP 3

juf Ruth, juf Sonja

We hebben vorige week samen met groep 4 groepsdoorbroken lampionnen gemaakt. Dat betekent dat de kinderen mochten kiezen welke lampion ze wilden maken en die in de desbetreffende groep gingen maken. Ze zijn erg mooi geworden, We laten ze nog heel even hangen en voor Sint-Maarten krijgt ieder zijn lampion mee naar huis met een blad met liedjes die ze hebben geleerd.

Deze week gaan we verder met 4xWijzer over de herfst. We kijken hoe een spin een spinnenweb maakt en we gaan eens goed kijken hoe een paddenstoel er uit ziet.

We zijn deze week begonnen met een nieuw blok met rekenen. We gaan beginnen met bussommen. Hierbij wordt er kennis gemaakt met het min- en plusteken en de eerste sommen gemaakt.

Willen jullie eraan denken de rapporten mee naar school te geven?

Fijne week!

GROEP 4

juf Tamara, juf Sophia

Vorige week hebben we samen met enkele kinderen uit groep 3 lampionnen gemaakt. Dit deden we groepsdoorbroken, dus de kinderen mochten kiezen welke lampion ze gingen maken. Ze hebben hard en creatief gewerkt en daar zijn prachtige lampionnen van gekomen! We laten ze nog even in het lokaal hangen zodat we ervan kunnen genieten. Voor Sint-Maarten krijgen de kinderen ze mee naar huis. Spiek gerust eens naar binnen om te kijken of je het werkje van je zoon/dochter ziet hangen!

Deze week gaan we de laatste twee vragen van het nieuwe 4xWijzer thema behandelen: “Welk blad hoort bij welke boom?” en “Hoe en waarom maakt een spin een spinnenweb?”.

Vanaf morgen gaan we de rekentoetsen van blok twee afnemen. En op vrijdag hebben we een taaltoets.
Het wordt een week waarin we hard gaan werken, maar gelukkig blijft er genoeg tijd over voor ontspanning.

Willen jullie eraan denken de rapporten mee naar school te geven?

Fijne week!

GROEP 5

meester Rick, juf Simone

Vorige week zijn we begonnen met het nieuwe 4xWijzer thema ‘Herfst en paddenstoelen’. De kinderen zijn gestart met het maken van een informatiefolder binnen dit thema. Hier gaan we deze week mee verder. Ook hebben we vorige week samen met groep 8 lampionnen gemaakt voor Sint-Maarten.

Deze week gaan we met rekenen de toetsen van blok 2 op Gynzy maken, met taal gaan beginnen met het nieuwe thema ‘Dokter’ waarbij we nieuwe woorden gaan leren maar ook uitdrukkingen. Verder gaan we bij Spelling aan de slag met de molen & panda regel. Deze week gaan we ook veel tijd besteden aan het herhalen van alle tafels die we al geoefend hebben.

We gaan er weer een leerzame en leuke week van maken!

IPaddienst: Szofi en Elanor
Uitdeeldienst: Milo en Milana K.
Klassendienst: Sebastian en Isaiah
Toffe peer: Gijs

Willen jullie eraan denken de rapporten mee naar school te geven?

Fijne week!

GROEP 6

juf Dana

Vorige week hebben we veel gedaan in de klas. We hebben samen met groep 7 groepsdoorbroken lampionnen gemaakt. Dit was erg gezellig. We zijn gestart met het nieuwe 4xWijzer thema: ‘Herfst en paddenstoelen’. Hier krijgen zij ook een huiswerkopdracht over deze week.
Morgen is de toets Engels. Hopelijk waren de kinderen deze keer al iets meer gewend aan het leren van de woordjes. Het wrts programma is handig om erbij te gebruiken

Deze week starten we in de weektaak met creatief schrijven. De kinderen leren werken met het stappenplan voor het schrijven van een verhaal. Ze krijgen gekke en grappige onderwerpen aangereikt om over te schrijven.

Donderdag is de tweede training van OOK. Hopelijk hebben de kinderen over de eerste training thuis het een en ander kunnen vertellen. Het is fijn als er thuis over de training gesproken wordt.

Kunnen jullie de rapporten mee naar school geven? Ik heb deze nog niet van iedereen ontvangen.
Klassendienst: Benthe & Nina
IPaddienst: Mesam & Mila-Lotte
Toffe peer: Skye

Huiswerk: het maken van een paddenstoelen infokaart, meenemen op 8 november

Een fijne week allemaal!

GROEP 7

juf Stephanie, juf Esther

Vorige week hebben we lampionnen gemaakt met groep 6. Het was een gezellige middag. Deze week gaan we creatief aan de slag met het thema ‘Onweer’. De kinderen maken een lapbook en vouwen en knippen er al op los. We letten extra op netheid, zodat alle werkstukjes aan het eind trots gepresenteerd kunnen worden aan elkaar!

Vorige week hebben we de toets van rekenen en spelling gehad. Bij rekenen beginnen we deze week aan een blok waar we veel gaan werken met breuken. De kinderen krijgen ook leerwerk hierover, zodat ze een paar basisbreuken altijd paraat hebben.

Dit gaat helpen bij berekeningen met breuken, procenten en kommagetallen. We zullen ook extra gaan oefenen met verhoudingstabellen en redactiesommen deze periode.

Verder start vrijdag de Week van de Mediawijsheid.

Leren: rekenwerk breuk-procent-kommagetal
Maken: studievaardigheden taak 4

Een fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon, juf Eva

De kinderen van groep 8 begonnen na de vakantie meteen met het Drempelonderzoek. Door het grote aantal zieke kinderen hebben we het onderdeel technisch lezen nog niet kunnen doen, dus dat doen we deze week. Zodra de uitslag binnen is ontvangt u deze in een gesloten envelop. Ook ontvangt u deze week de uitslag van de NIO.

Jill Bloemsma van het Schoter is bij ons in de klas geweest om te vertellen over het V.O. Ook hebben de kinderen het brugboek en de V.O. gids mee naar huis gekregen. Deze week krijgen we bezoek van de Hartenlust Mavo.

De kinderen van groep 8 hebben vorige week samen met de kinderen van groep 5 lampionnen gemaakt. Het was erg leuk om de samenwerking tussen deze twee groepen te zien! Foto’s zijn via Social Schools verstuurd.

Vandaag is Nala bij ons in de klas geweest om te vertellen over haar vlucht uit Afghanistan. Juf Esther geeft een aantal lessen over vluchtelingen en Afghanistan.

Deze week start de Week van de Mediawijsheid. Wij doen mee aan de Mediamasters. Meer informatie hierover heb ik via Social Schools gestuurd.

Deze week gaan we weer verder met ons herbarium. Erg leuk om bladeren te determineren aan de hand van een app en informatie te zoeken over de gevonden bladeren.

Vorige week zijn we ook gestart met ons plantenproject. De kinderen die dat willen mogen een plantje van huis meenemen en verzorgen op school. De hele vensterbank staat al vol. Leuk!

Vergeet deze week je rapport niet!!

Een hele fijne week allemaal!