WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA


Di. 29 september – MR vergadering

Woe. 7 oktober – Boekenruilbeurs op school
Ma. 12 oktober t/m vrij. 16 oktober – Herfstvakantie
Ma. 19 oktober – Studiedag, alle kinderen vrij

9 t/m 13 november – Wecycle actie
Inleveren van oude apparaten in de school

REGEL VAN DE WEEK


Stil lopen in de gang, dat weten wij al lang.

WILGENHOEK IN BEELD


In alle groepen wordt op eigen niveau gewerkt aan het 4xWijzer thema ‘Mijn Lijf’.


WEEK  40 –  28 september  2020

KINDERBOEKENWEEK – van juf Simone

Van woensdag 30 september tot en met zaterdag 11 oktober is het Kinderboekenweek!
Het thema is dit jaar: ‘En toen?’. Door middel van verhalen gaan we terug in de geschiedenis.

Tijdens de Kinderboekenweek heeft Bruna een leuke actie. Als u tijdens de Kinderboekenweek een boek bij de Bruna koopt en de bon op school inlevert, dan mag de school voor 20% van het totaalbedrag boeken aanschaffen voor de schoolbieb. Helpt u ons sparen?!

Op woensdag 7 oktober is er voor de groepen 3 tot en met 8 de boekenruilmarkt.
Op deze dag mogen de kinderen boeken mee naar school nemen die ze willen verkopen. De boeken hebben thuis al een prijsje gekregen. De kinderen mogen maximaal 2 euro aan kleingeld (10, 20 en 50 cent meenemen). Om 12:00 uur start de ruilmarkt en mogen de kinderen zelf rondlopen en mooie boeken uit gaan kiezen!

SPORTACTIVITEITEN – van SportSupport

Wij organiseren wekelijks superleuke en toffe sportactiviteiten in de buurt van jullie school. Zo staan wij onder andere elke woensdagmiddag van 15:15 tot 16:15 uur op het Arthur van Schendelplantsoen en op donderdagmiddag van 15:15 tot 16:15 uur op het Nieuw Guineaplein. Deze activiteiten zijn kosteloos en aanmelden is niet nodig. Iedereen in de leeftijd van 6 – 12 jaar is van harte welkom om te komen kijken en natuurlijk mee te doen!

Voor meer info, zie bijlage bij dit takje.

GRATIS WEBINAR ‘HELP, IK ONTPLOF!’ – van de GGD

Wil je beter leren omgaan met de emoties van je kind en zelf ook rustiger reageren? Geef je dan op voor het gratis CJG-webinar ‘Help, ik ontplof!’ op dinsdagavond 6 oktober 2020.

Voor meer info, zie bijlage bij dit takje.
www.cjghaarlemmermeer.nl/nieuws

GROEP 1-2, BLAUW

juf Marjan, juf Ineke

Weer een week die omvloog! Deze week had groep twee gym van juf Fanny, terwijl groep één met juf Ineke op krijtborden kon kleuren. We verdiepten ons in de vraag ‘Wat heeft ons lichaam nodig?’ en kwamen op antwoorden als eten en drinken, beweging, slaap en verzorging. We speelden het spel ‘Fruitmandje’ in de kring en maakten hier variaties op. Ook gingen we bekijken wat we nou gezond eten vonden en wat niet zo gezond. De werklessen gingen prima en tijdens het themawerk werden er veel mooie dingen gemaakt. Denk aan spiegels, maar ook gekleurde linialen, tekeningen van dingen die kinderen lekker vinden om te eten, skeletten en nog allemaal mooie bouwwerken.

Dinsdag hadden we drama van juf Evelien en mochten we locaties uitbeelden voor de andere teams. Ra ra ra, waar zijn we? Ook speelden we stopcontacttikkertje en Annemaria Koekoek!
Op donderdag begon groep twee al met juf Jeanette te knutselen voor de herfst. Er staan al prachtige dozen met spinnenwebben in de klas. En we verwelkomen deze weken al twee nieuwe kinderen. Welkom Julie en Femke!

Komende week doen we een werkles met materiaal uit de kasten, herhalen we de dramales van juf Evelien in onze eigen klas en gaan we nog even terugblikken op het thema!

Wij gymmen in onze hemd en onderbroek. Heeft uw kind geen hemd aan, geef dit dan s.v.p. mee in de rugtas. Vooral met klimmen en klauteren is het niet fijn om vast te kleven aan de glijbaan e.d.

Fijne week allemaal!

GROEP 1-2, GROEN

juf Eva, meester Mitch

Afgelopen week hebben we geen nieuw talent geoefend maar de oude even herhaald.
Annali en Olaf waren de hulpjes en wat hebben ze dat goed gedaan. De hulpjes zijn voor de juf en meester altijd heel fijn. Ze begeleiden het opruimen, zorgen voor de vissen, helpen bij het maken van een mooie rij en helpen bij het schoonhouden van de klas. Van onschatbare waarde dus!

De laatste werkles binnen het thema is donderdag afgerond. In de weken dat er geen thema is blijven we wel doorgaan met de werklessen maar dan met materialen uit de kasten. Zo blijft de fijne structuur van zelfstandig en samenwerken goed ingeslepen bij de kinderen. We hebben ons bezig gehouden met de vraag: ‘Wat heeft ons lichaam nodig’. Tijdens de voorbereiding had ik gedacht dat de kinderen vooral met zaken als gezonde voeding, water en slaap zouden komen. Dit was ook zo, maar er kwamen ook dingen voorbij die mij werkelijk van mij stoel afbliezen. Vitamines, zuurstof, koolhydraten, ijzer en bloed zijn voorbeelden van de antwoorden waar de kinderen meekwamen. Ongelofelijk, wat zijn het al slimme kinderen! Eén van de antwoorden vond ik zelf enorm bijzonder. Er was ook iemand die op de vraag wat heb je nodig zei: ‘Vrienden en familie, want anders ben je maar alleen, meester’. We hebben het thema ‘Mijn Lijf’ erop zitten en we ruimen deze week alle spullen op. Willen jullie zorgen dat de kinderen voor vrijdag een tasje mee hebben om gemaakt werk mee naar huis te nemen.

Komende week starten we met de Kinderboekenweek. Wat fijn dat zoveel ouders enthousiast gereageerd hebben op de uitnodiging om een digitaal prentenboek op te nemen met hun kind. We gaan deze samen met de kinderen iedere dag bekijken. Als u het nog niet gestuurd hebt kunt u deze via  https://wetransfer.com/ (maximaal 2GB) of via een USB-stickje bij de leerkracht inleveren. Wij zoeken nog steeds grote schoenendozen om mee te knutselen bij juf Jeanette.

Wij gymmen in onze hemd en onderbroek. Heeft uw kind geen hemd aan, geef dit dan s.v.p. mee in de rugtas. Vooral met klimmen en klauteren is het niet fijn om vast te kleven aan de glijbaan e.d.

Het talent van deze week is “Bezige bij”

Fijne week!

GROEP 3

juf Ruth, juf Annemieke

We hebben de afgelopen week een hele leuke dans workshop gehad over Hans en Grietje. De kinderen hebben op dit verhaal met muziek allerlei dansjes gedaan. Heerlijk, hoe enthousiast de kinderen hebben bewogen.

In het kader van 4xWijzer thema ‘Mijn Lijf’ en de letter ‘b’ (botten) die we geleerd hebben, zijn we skeletten gaan maken van wattenstaafjes. Ze zijn erg leuk geworden.

We hebben met Veilig Leren Lezen afgelopen week de ‘ee’ en de ‘b’ geleerd. Deze week gaan we verder met de ‘b’ en de ‘oo.’ Met het lezen van Veilig en Vlot boekjes hebben de kinderen in tweetallen goed geoefend. Een aantal kinderen heeft het daarna in de klas laten horen. En dan mocht je natuurlijk op de grote stoel zitten.

Met rekenen zijn we aan het oefenen met splitsingen in situaties. Er zijn 6 kinderen, 4 zie je, hoeveel staan er achter de kast? En we oefenen met sprongen van twee met tellen.

Fijne week allemaal!

GROEP 4

juf Tamara, juf Someya

Wat is er weer hard gewerkt. Afgelopen week hebben we ook nog een hele leuke voorstelling gehad. Eigenlijk waren wij zelf een soort van voorstelling en gingen we dans en toneel een beetje combineren. We gingen het verhaal van Hans en Grietje uitbeelden.

4xWijzer: Deze week hebben we met een klein groepje goed gekeken welke botten er allemaal in je lichaam zitten. We zagen dat dit er heel veel zijn en dat ze allemaal wel moeilijke namen hadden. Komende week gaan we ook kijken welke organen er zijn, willen we weten wat een dokter allemaal doet en proberen we erachter te komen hoe je een bloedneus moet stoppen.

Spelling: we hebben geoefend met de regel van wolf (je hoort een tussen ‘u’ woluf, maar je schrijft hem niet). Dit is nog best lastig. En gaan we ook oefenen met struik en worst (drie medeklinkers vooraan of drie medeklinkers achteraan). Leuk om thuis ook woorden op te schrijven die jullie tegenkomen met deze drie regels. Dan kunnen we deze misschien wel in een oefendictee gebruiken.

Taal: deze week gaan we oefenen met het schrijven van een verhaal. De focus ligt vooral op het einde van het verhaal. Ook gaan we het hebben over de beurtverdeling bij het voeren van een gesprek. En oefenen we nog een keer met de themawoorden over ziek zijn.

Rekenen: we gaan een begin maken met de tafel van 2. Belangrijk is nu nog dat de kinderen inzicht hebben in waarom 6 x 2 twaalf is. Dit door bijvoorbeeld muntjes van 2 erbij te betrekken of door blokjes neer te leggen.

IPaddienst: Sebastian en Mick
Klassendienst: Finn en Gijs

Fijne week allemaal!

GROEP 5

juf Simone

Wat hebben we een goede week achter de rug! Met rekenen zijn we begonnen aan het nieuwe blok. We werken aan de tafel van 8 en het vinden van een route op een plattegrond.
Met spelling zijn we hard aan het oefenen aan de afspraak ‘mollen’ en ook met taal zijn we begonnen aan het nieuwe thema. We leren hoe we een stappenplan moeten schrijven en ook gaan we verder met woorden op alfabetische volgorde zetten.

Met begrijpend lezen hadden we een hele leuke les. Ook die les ging over een stappenplan. We gaan het stappenplan ook echt uitvoeren, kikkers vouwen!

Dinsdag was de vader van Jochem op bezoek in de klas. Wat waren er veel vragen en wat hebben we een goede antwoorden gekregen. Door Karel konden we goed zien hoe onze organen eruitzien en waar ze zitten in ons lijf en wat zit er veel in een dokterstas! Nogmaals heel erg bedankt voor deze leuke middag!

Fijne week allemaal!

GROEP 6

juf Roos, juf Sophia

Helaas was juf Roos deze week ziek, maar gelukkig hebben we fijne invallers gehad! Op maandag juf Sigrid, op dinsdag juf Sandra en op donderdag was meester Nico er. Voor de kinderen was dit wel even wennen, want het gaat natuurlijk net even anders dan normaal. Gelukkig staat meester Nico op maandag en dinsdag ook weer voor de klas, dus de kinderen kennen hem al een beetje.

We hebben een heerlijke week gehad. Dinsdag was het de Nationale Buitenlesdag, dus hebben we een gedeelte van de dramales van Juf Evelien buiten gedaan. De kinderen moesten dit keer in duo’s een telspel doen, dat nog best lastig kon zijn. Daarna werden daar bewegingen aan toegevoegd. Sommige kinderen ging dat heel goed af!

Voor drama zijn we nu een hoorspel aan het maken. De klas is verdeeld in groepjes en iedereen bedenkt een verhaal met bijbehorende geluiden. Het was heel leuk om te zien dat iedereen direct vol overgave aan de slag ging! De klas barst van de creativiteit en ze inspireren elkaar continu. Ook de samenwerking verloopt heel goed, we zijn benieuwd naar de eindresultaten!

Het huiswerk van deze week is Engelse woordjes leren. Deze woorden hebben we de afgelopen weken behandeld in de lessen en in de weektaak. Ze krijgen er een toets over, maar deze telt niet mee voor het rapport. We kijken wel naar de schrijfwijze, maar als ze een schrijffout hebben gemaakt, telt die als een halve fout in plaats van een hele. Op www.wrts.nl kunnen ze heel makkelijk zelf de woorden invullen en hiermee oefenen.

Nena en Ruslana hebben klassendienst en Sep en Jayden hebben iPaddienst.

Fijne week!

GROEP 7

juf Lisan

Vorige week zijn we gestart met de kinderpostzegelactie. Afgelopen vrijdag was de tussenstand € 539,40. Donderdag a.s. moeten alle boxen weer op school zijn dus ze hebben nog heel even om nog meer te verkopen. Via de webshop kan er dan nog besteld worden.

In de klas geven de kinderen presentaties over organen. Volgende week gaan we het project met een kennistest afsluiten. Helaas kunnen jullie niet de klas in om te zien hoe mooi de muur is geworden, maar de foto’s stuur ik in de week in beeld met Social Schools.

Donderdag is de laatste keer schooltuin. We gaan dan naar de Kweektuin voor de beestjesles.

Het huiswerk voor komende week is een oefentaak voor taal en woordenschat: woorden over mijn lijf.
De recepten van afgelopen week waren erg leuk. We maken er een kookboek van dat we cadeau doen aan mensen die belangrijk zijn voor de klas, zoals de mensen van de schooltuinen. Natuurlijk mail ik jullie ook een exemplaar.

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

Vorige week zijn we gestart met de verkoop van de kinderpostzegels. Afgelopen vrijdag was de tussenstand € 1.537,19. Dit zijn alleen de opbrengsten van de kinderen die een webshop hebben, dus het werkelijke bedrag ligt nog een stuk hoger. Fantastisch! Donderdag a.s. moeten alle boxen weer op school zijn. Via de webshop kan er dan nog besteld worden.

Volgende week ronden we ons thema van 4xWijzer af met presentaties en de kennistest. Deze week maken we de themamuur af en gaan we onze presentaties voorbereiden.

Woensdag begint de Kinderboekenweek. Op 7 oktober hebben we een boekenmarkt. Meer informatie hierover staat hierboven bij de algemene mededelingen.

Fijn week allemaal!