WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA




maandag 20 jan. – Pauline eerste werkdag
woensdag 22 jan.
– start voorleesdagen
woensdag 22 jan. – MR vergadering
donderdag 30 jan. – stakingsdag, school gesloten
vrijdag 31 jan. – stakingsdag, school gesloten
vrijdag 7 feb. – kinderdisco
zaterdag 8 feb. – ouderdisco

REGEL VAN DE WEEK


Iedereen voelt zich het best, als niemand wordt gepest.

WILGENHOEK IN BEELD


WEEK  4 –  20 januari 2020

OPVANG TIJDENS STAKING – van het team

De school is gesloten op 30 en 31 januari. Lees meer in deze brief die we vorige week reeds stuurden.

We gaven in deze brief aan dat de Kinderopvang Haarlem en Sportfever opvangmogelijkheden zouden verzorgen. Op het moment van schrijven was dat ook de juiste informatie. KOH heeft in de loop van afgelopen week laten weten geen opvangmogelijkheden beschikbaar te stellen.

Gelukkig heeft Sportfever die wel. Zij organiseren een sport 2daagse waarvan de opbrengsten naar het goede doel gaan. Meer info leest u in deze informatiebrief.

JUDITH NEEMT AFSCHEID – van de directie

Judith neemt na 19 jaar Wilgenhoek afscheid en gaat verhuizen naar Drenthe, haar geboortegrond.

Op woensdagochtend 29 januari neemt ze afscheid van de kinderen van de Wilgenhoek en s’middags trekken we de flessen open met het team en oud-collega’s.

Als u het leuk vind om haar nog gedag te zeggen dan kan dat natuurlijk ook. Tussen 12.00 en 12.45 uur is daar gelegenheid voor. Judith is te vinden in de teamkamer!

GROEP 1/2 GROEN

meester Mitch , juf Mieke

Het thema ridders en kastelen kan rekenen op veel interesse van de kinderen. Sommige kinderen weten er ook al veel van.

De methodeles ‘Goed Gedaan’ gaat over bang zijn. Juf vertelde een verhaal over bange ridder Florian, de kinderen hebben het nagespeeld. We hebben een liedje geleerd over ridder Martijn en ridder Koen. (https://www.youtube.com/watch?v=T3wE2F_x77c)

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

Het thema ridders en kastelen wordt goed ontvangen. We keken wat we allemaal al weten en dat is best veel. We lezen elke dag een bladzijde uit een boek over ridders en leren zo allerlei nieuwe woorden zoals kantelen, toernooi, jonkvrouw, lans etc. In de kring zijn we gaan spiegelen. Juf tekende een groot schild op het kleed en de ene kant moest hetzelfde zijn als de andere kant. De werklessen gaan goed. We bouwen kastelen van verschillende materialen en vinden een weg met de Bee-Bot.

We lezen dagelijks een verhaal over ridder Florian. Hier zingen we ook een lied over. Ook zingen we over ridder Martijn en ridder Koen (zie YouTube).
Komende woensdag komt onze laatste nieuwe leerling erbij, Sam. Welkom in groep blauw. Het is even een volle klas.  Na de voorjaarsvakantie gaan de jongste leerlingen overstappen naar groep geel.

GROEP 3

juf Marjan, juf Annemieke

We zijn begonnen met kern 6. De letters zijn  bijna allemaal aangeboden. Nu komt de ‘in de war fase’. Die naam heb ik net zelf bedacht. Ik bedoel daarmee; schrijf je de oe nou met eerst de o of eerst de e, au en ou wanneer welke? Als ik buil hoor is dat dan de eu of de ui… Het lijkt zo logisch als je het weet…….maar ja, dat is met alles natuurlijk. Voor sommige kinderen voelt het soms of ze het eerst wel wisten en nu niet meer. We blijven het oefenen, zeg ik steeds.
Thuis kunt u ook helpen. Lees op M3 niveau boekjes uit de bibliotheek bijvoorbeeld. De kinderen krijgen na de AVI-toetsen het niveau mee waarom ze kunnen lezen maar we starten in M3.
De kinderen moeten nu leeskilometers maken. Hoe meer km, hoe meer ervaring, hoe hoger het tempo zal gaan worden. Lezen is een van de belangrijkste vaardigheden bij het opdoen van kennis. Vandaar dat het ook heel zinvol is om daar veel tijd en aandacht aan te besteden.
Ik zal u een voorbeeld geven; bij het zelf werken in het rode deel van je rekenboek moeten de kinderen zelf lezen wat ze moeten doen. Er staan bijvoorbeeld vier getallen die ze moeten ordenen: 25, 17, 11, 21. Soms staat erbij ‘van klein naar groot’, maar ook wel eens ‘van groot naar klein’. Of ‘twee meer’ dan het genoemde getal, of ‘twee minder’. Het lezen van de opdracht kost tijd. Hoe sneller een kind het tempo lezen onder de knie krijgt hoe beter het zelfstandig werken gaat. Kortom: veel leesplezier!

We hebben vandaag Ridder Bob ontmoet. Hij heeft ons laten zien wat hij allemaal aanheeft als hij in functie is. Hij heeft verteld wat ridders overdag doen als ze niet vechten, hoe hij woont, waarmee hij vecht en hij heeft alle vragen beantwoord die de kinderen hadden. Een groot feest!

De wc-rollen en stukken karton stromen binnen. We kunnen nog wel wat gebruiken dus geef maar mee alsjeblieft.
De Cito-toetsen starten. In groep 3 heb ik verteld dat de toetsen zijn zodat de juffen kunnen zien of ze goed hebben uitgelegd. We pakken het rustig aan en nemen de tijd voor de toetsen. Na de toetsen breng ik u op de hoogte van bijzonderheden.
Ik wens iedereen een fijne week.

GROEP 4

juf Simone

Wat hebben we weer een fijne week gehad! Met rekenen hebben we de toets gemaakt en gaan we beginnen aan een nieuw blok. Bij taal werken we aan tegenstellingen en bij spelling zijn we de tot nu toe geleerde afspraken aan het herhalen door middel van een extra werkboekje. Met schrijven zijn we begonnen in het nieuwe schrift en wat ziet dat er ineens klein uit!

Ook hebben we muziekles gehad van juf Rozemarijn en werken we veel aan 4xWijzer. Wat leuk dat er zoveel spulletjes meegebracht zijn!

Deze week beginnen we met de Cito-toetsen. Het is heel belangrijk dat alle kinderen in de ochtend in de klas zijn. Een bezoek aan de dokter/tandarts e.d. de komende twee weken heel erg graag in overleg!

De klassendienst van deze week zijn: Flavia en Benthe.

Fijne week!

GROEP 5

juf Simone, juf Roos, meester Mitch

Wat zijn de schilderijen voor het Teylers Museum prachtig geworden. Binnenkort plannen we een bezoek aan het Teylers Museum en gaan we onze kunstwerken bewonderen.
Met spelling zijn we begonnen met een nieuw blok en leren we de regel van spinnetje: bij sommige verkleinwoorden schrijf je –etje en twee medeklinkers.

Afgelopen week hebben we geoefend met redactiesommen (verhaaltjessommen) en met de Cito-trainer begrijpend lezen.

Deze week beginnen de Cito-toetsen. Rekenen en begrijpend lezen staat op de planning. Volgende week spelling.

De les van ‘Goed Gedaan’ ging vorige week over weten dat je afspraken en regels nodig hebt om veilig en gezond groot te worden. En hoe ga je prettig met elkaar om. In groepjes van vier bedachten ze hun eigen kinderhotel, een hotel alleen voor kinderen. Welke regels stellen we op zodat ouders hun kinderen daar veilig kunnen achterlaten? Leuk om te zien waar de kinderen mee komen, er werden verstandige afspraken bedacht maar ook werd er gedacht aan leuke dingen doen op vaste dagen.

Vandaag is er nieuw huiswerk mee naar huis gegaan; woordjes Engels om te leren. De kinderen hebben twaalf woorden aangekruist om thuis mee te oefenen. De kinderen moeten de woorden kunnen schrijven en beide kanten op leren. Volgende week maandag is de toets. Leveren jullie deze week allemaal je rapport in?

Klassendienst van deze week: Teun en Jenoah en iPaddienst: Stijn en Sep.
Fijne week allemaal!

GROEP 6

juf Robin, juf Tamara

Wat een heerlijke week hebben wij gehad afgelopen week. De kinderen hebben hard gewerkt aan het project voor het Teylers Museum.

Deze week herhalen we alle regels van spelling, want wat hebben we er al veel gehad de afgelopen tijd. Verder zijn we vandaag al begonnen met de Cito-toetsen. Dit is altijd een beetje spannend, maar iedereen doet hard zijn best. We zijn begonnen met begrijpend lezen. Eind deze week doen we spelling en volgende week staat rekenen op het programma.

Zouden jullie willen denken aan de rapporten? Deze ontvang ik graag weer, zodat we ons kunnen voorbereiden op het nieuwe rapport.

Donderdag 30 en vrijdag 31 januari is de school gesloten wegens de landelijke staking.

GROEP 7

juf Lisan

Vandaag zijn we gestart met de Cito-toetsen, deze toetsen duren twee weken. Graag geen tandarts/dokters afspraken in de ochtend.  Morgen komt Mila (de zus van Louise) vertellen over de middelbare school.
De theebeurt voor volgende week is Finn, Jean en Semih.

Donderdag 30 en vrijdag 31 januari is er geen school vanwege de staking.
De rapporten graag weer terug naar school.

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon, meester Milan

Afgelopen week stond Manon op maandag, dinsdag en woensdag voor de klas en Milan op donderdag en vrijdag. Dit zal deze week hetzelfde zijn. De leerlingen zijn verder gegaan met het thema ‘industriële revolutie’, waarbij zij zelf veel informatie hebben opgezocht over aspecten binnen dit thema. De themamuur begint al aardig informatief te worden!

Deze week starten wij met de Cito-toetsen. Het is belangrijk dat de leerlingen in de ochtend aanwezig zijn, gelieve dus doktersafspraken in de middag in te plannen.
Milan.

Aanvulling van Manon:
Morgen moeten de projecten voor het Teylers Museum zijn ingeleverd. Ze worden woensdag door het museum opgehaald.
Vrijdag a.s. krijgt u via Social Schools de uitnodiging om in te schrijven voor het adviesgesprek. Deze worden deels onder schooltijd gevoerd op maandag 3 en dinsdag 4 februari. Wellicht handig om rekening mee te houden.

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari is de school dicht i.v.m. de staking.
De klassendienst van deze week: Bindy en Eline. Volgende week: Beki en Jip.
Fijne week allemaal!