WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA


woe. 25-9 – groep blauw en groen naar het ABC Architectuurcentrum

woe. 25-9 -MR vergadering

woe. 2-10 – groep 3 naar het ABC Architectuurcentrum

vrij. 11-10 – OAC herfst versieren

ma. 21-10 t/m 25-10 herfstvakantie

ma. 28-10 – studiedag, alle kinderen vrij

REGEL VAN DE WEEK


Wij laten merken hoe rustig wij kunnen (samen)werken.

WILGENHOEK IN BEELD

Schoolreisje gr.1 t/m 3 met de trein naar de speeltuin.

Schoolreisje gr. 6 en 7 naar Duinrell

WEEK 39 –  23 SEPTEMBER 2019

WEGBRENGEN VAN DE KINDEREN – van het team

In verband met de drukte bij de hoofdingang hebben wij afspraken voor het brengen en halen van de kinderen. Voor een goede start van het onderwijsprogramma is het van belang dat het begin van de dag rustig verloopt.

De volgende afspraken zijn hierover gemaakt:
• De leerlingen mogen in de ochtend 10 minuten voor schooltijd naar binnen en in de middag 5 minuten voor schooltijd. De leerkrachten zijn dan in hun klas. Het is niet toegestaan om eerder naar binnen te gaan.
• Ouders van de groepen 1 en 2 mogen bij de deur van het lokaal afscheid nemen van hun kind. Alleen de ouders van de nieuwe kleuters is het toegestaan om met het kind de klas in te gaan en daar afscheid te nemen. Ze komen binnen via de hoofdingang.
• Ouders van de groepen 3 en 4 kunnen hun leerlingen bij de achterdeur van het schoolplein afzetten. Ze komen (zelfstandig) via de achteringang naar binnen.
• Ouders die hun kind brengen voor groep 5 t/m 8, brengen de leerlingen bij de voordeur van de school. Ze komen zelfstandig binnen via de hoofdingang.

We willen graag om 8.30 uur starten dus is het fijn als alle kinderen er zijn.

INSCHRIJVEN 3-jarigen – van juf Pauline

De meeste broertjes of zusjes van kinderen die bij ons op school zitten hebben zich al aangemeld via het nieuwe inschrijfformulier van Schoolplein. Is uw zoon/dochter geboren tussen 1 april en 31 juli 2016 en heeft u geen inschrijfformulier ontvangen of dit nog niet ingeleverd? Doe dit dan snel!! Donderdag 26 september a.s. sluit de inschrijving.

De volgende periode van inschrijven is voor kinderen geboren tussen 1 augustus en 30 november 2016, de sluitingsdatum voor die periode is 23 januari 2020.

GEVRAAGD – van juf Pauline

Wie heeft er voor ons wat restjes beton/straat verf?

Wie heeft er voor ons (resten of stroken) papier?

KLIMAATDEMONSTRATIE – van de directie

Zeker 60 wereldleiders zijn vandaag bij de klimaattop in New York. Op 27 september gaan duizenden naar Den Haag voor een grote klimaatstaking. Wereldwijd doen miljoenen mensen mee aan de grote internationale klimaatstaking, onderdeel van een wereldwijde actieweek, die begint op 20 september.

Op enkele scholen binnen Spaarnesant hebben enkele leerlingen aangegeven mee te willen doen aan de staking.
Nu hebben werknemers het recht om te staken, leerlingen tot 18 jaar niet. Zij hebben te maken met leerplicht en hebben geen stakingsrecht. Desalniettemin vinden wij het prachtig als de kinderen opkomen voor een beter milieu en zich laten horen. Het gaat tenslotte om hun toekomst!

We kunnen echter niet zomaar vrij geven. De ouders moeten een officiële verlofaanvraag doen, dat kan via Social Schools. Daarnaast willen we graag een schriftelijke motivatie van de leerling zien, waarom wil je graag naar de klimaatstaking? Alleen met een getekende verlofaanvraag (door de ouders) en motivatiebrief (van het kind zelf) krijgt uw kind verlof.Waarschijnlijk overbodig, maar voor de duidelijkheid: Deelname aan de staking is volledig op verantwoordelijkheid van de ouders. De school is gewoon open en organiseert geen deelname aan de staking.

GESCHIEDENIS FESTIVAL – aankondiging

Hoe word ik archeoloog? Spoedcursus over scherven en skeletten.
Bij het beroep ‘archeoloog’ denk je misschien aan schatgraven, of aan botten vinden, of aan verre reizen. Klopt dat wel? Wat doet een archeoloog écht de hele dag? En hoe word je archeoloog? Anouk Veldman komt tijdens het Kindercollege uitleggen wat archeologie is. Ze vertelt iets over de opleiding en wat je daar allemaal leert. Een echte archeoloog mag bijvoorbeeld niet zomaar overal in de grond graven. En hoe groot is de kans dat je een échte schat vindt?
Anouk vertelt je alles wat je wilt weten en beantwoordt alle vragen die je hebt. Ze laat ook aardewerk en scherven uit de middeleeuwse en nieuwe tijd zien, die door een archeoloog zijn opgegraven. En ze neemt delen mee van een menselijk skelet die je van dichtbij mag bekijken.
Anouk Veldman is senior archeoloog, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt aan diverse opgravingen in Nederland en België. Daarnaast is ze museummanager en organiseert ze tentoonstellingen en educatieve programma’s bij Huis van Hilde in Castricum, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland. In Huis van Hilde is altijd wat te beleven en zie je van alles over archeologische vondsten uit eigen land.

Historische knutsels maken.
Iedereen die naar het kindercollege is geweest, kan daarna mee met om te gaan werken aan historische knutsels. We laten ons inspireren door de lezing over archeologie, én door het Grote Geschiedenis Doeboek, het leukste doeboek over geschiedenis, gekke feitjes, puzzels en opdrachten. Begeleiders kunnen helpen én meedoen – laat je samen inspireren door geschiedenis!
Het kinderprogramma van het Geschiedenis Festival is gratis toegankelijk voor kinderen van 7 – 11 jaar, samen met een (groot-)ouder of begeleider. Het programma bestaat uit een college, en een tot anderhalf uur knutselactiviteiten.

Kinderprogramma:
14.45u – vanaf nu kun je je melden bij gastenbalie bij de ingang van de Philharmonie, daar krijg je een polsbandje.
15.15 – 16.00u – kindercollege Huis van Hilde over archeologie, Blauwe zaal, begane grond Philharmonie
16.15 – 17.30u – historische knutsels maken in de foyer onder begeleiding van Angeliek Caelen
Begeleider en kind kunnen zich aanmelden via festival@historischnieuwsblad.nl – geef jullie namen op, en met hoeveel jullie zijn, en dan kun je op 5 oktober vanaf 14.45 tot 17.45 gratis naar binnen.
Toegang tot het kinderprogramma is beperkt tot deze twee activiteiten. Kinderen en begeleiders hebben geen toegang tot de overige lezingen en voorstellingen van het Geschiedenis Festival

WECYCLE – van juf Lisan

Onze school zamelt afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in, in ruil voor een beloning met de scholen-inzamelactie van Wecycle.
Wij sparen met deze inzamelactie voor een mooie beloning (bijv. bibliotheekboeken).
Van 28 oktober tot 6 november zamelen wij deze afgedankte kleine elektrische apparaten in. Heeft u nog kapotte apparaten liggen dan kunt u ze na de herfstvakantie bij ons inleveren.

KOOKCLUB landje van de boer leeftijd 8-12 jaar – van een ouder

Zin om je schooltuin activiteiten om te zetten naar het koken met allerlei soorten groenten? Of lekkere muffins bakken? Of bloemenboter maken? Dat kan!
Vanaf 1 oktober geef ik 5 lessen koken, eten en afwassen op het Landje. De laatste les maken we een mooi diner voor diegene die jij graag wilt uitnodigen (papa, mama, oma, opa, zusjes, broertjes…)

Nieuwsgierig geworden? Ga naar www.landjevandeboer.nl daar vind je alle informatie. Je mag me ook mailen voor vragen, marliesriezebos@gmail.com

GROEP 1/2 GROEN

Meester Mitch , juf Mieke

Met ‘Goed Gedaan’ hebben we geoefend hoe je kennismaakt met iemand die je niet kent. Ook hebben we verschillende soorten begroetingen uitgespeeld. De dokter en de bakker begroet je anders dan je vriendjes op school.
In de dramales hebben we uitgebeeld wat je doet in de badkamer, de keuken enz. De andere kinderen moesten raden waar het was.

In de kring hebben we een dobbelsteenspel met de getallenlijn bedacht, de kinderen konden dit ook kiezen als opdracht voor 4xWijzer. Ook hebben we in drietallen een dobbelsteenspel op tafel gedaan.

Woensdag zijn we op schoolreis geweest: met de trein naar de speeltuin in Santpoort. Wat een heerlijke ochtend hebben we gehad. Hopelijk was dit ook goed te zien op de foto’s op Social Schools.

Donderdag hebben we weer gym gehad. Het was fijn dat juf Jacky er ook weer was om ons te helpen. Zij werkt veel in kleine groepjes en individueel. Zo krijgen alle kinderen de extra aandacht die ze verdienen.

Vrijdag is de voucher van de schoolfoto’s mee naar huisgegeven.

Deze week gaan we op woensdag naar het ABC Architectuurcentrum in Haarlem. Vergeet a.u.b. niet morgen en anders woensdag 5 kleine doosjes (formaat theedoosjes) in een vuilniszak mee te geven naar school. Fijne week!

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

De werkjes van 4xWijzer zijn populair, er wordt steeds meer naar gevraagd, ook op de andere speelmomenten. Er worden steeds mooiere straten gebouwd en door de andere kinderen bewonderd. De straat in de huishoek is favoriet en er wordt met veel plezier in gespeeld en op bezoek gegaan bij de buren. We zijn begonnen met het werkje over ons eigen huis. De kinderen kijken en meten en dat valt nog niet mee. We hebben ook besproken wie waar woont. Zo kwamen ook de boeven ter sprake. We hebben spel ‘ de boeven en politie’ gedaan. Vijf dopjes (boeven) vangen rond een koord. De politie mag kijken uit welke gevangenis een boef weg is. We hebben een trucje geleerd hoe je dit snel kan zien.

Woensdag waren we heerlijk op schoolreis naar de speeltuin in Santpoort. Met de trein was best spannend maar het ging supergoed. De ochtend was ook erg snel weer voorbij.

Komende woensdag is er alweer een uitje, naar het ABC Architectuurcentrum. Het vervoer was snel geregeld, waar wij natuurlijk heel blij mee zijn. Ieder kind graag 5 kleine doosjes (theedoosjes) in een vuilniszak meenemen voor dit bezoek.

In de klas zijn we ook aan het rijmen. Rijmwoorden bedenken en goed luisteren wat er niet rijmt. Hierna hebben we een versje aangeleerd.

Vrijdag is de voucher meegegeven van de schoolfoto.

GROEP 3

juf Marjan, juf Annemieke

De schoolreis van afgelopen woensdag was een succes. Samen met de trein naar Santpoort Zuid en daar heerlijk spelen. Daar waren we allemaal aan toe.

Onze eerste rekentoets is gemaakt en de resultaten waren goed. We starten met blok 2 van Wereld in Getallen. Op het whiteboard in de gang kunt u volgen waar dat over gaat.
De nieuwe letters van V.L.L. zijn de aa en de r. Omdat er nu al kleine woordjes en simpele zinnetjes gelezen kunnen worden, kunnen we ook allerlei spelletjes doen. Als de kinderen ’s ochtends binnen komen kiezen ze een werkje van het trapje en gaan daar mee zelfstandig aan de gang. Dat doen ze al heel knap.

Willem (onze klassenouder) zoekt voor 2 oktober ouders die ons willen halen en brengen naar het ABC Architectuurcentrum in Haarlem. Mocht u hem nog geen mail hebben gestuurd  waardoor hij uw email adres heeft, wilt u dat dan alsnog doen! vermeulenjw@hotmail.com
Bij het bezoek moeten we 5 kleine doosjes per kind meenemen. Spaart u mee?

We worden groot! Heeft u bovenaan het Wilgentakje gezien dat we afscheid nemen bij de achterdeur? Zwaaien bij het raam voor groep 3 mag natuurlijk wel. Fijne week.

GROEP 4

Meester Mitch, juf Judith

Wat hebben de kinderen genoten van het schooreisje! We hebben heel veel geleerd en gedaan in het Archeon.

Afgelopen vrijdag heeft u de codes ontvangen om eventueel de schoolfoto’s te bestellen. De kinderen hebben het gelijk in hun tas gestopt.

De eerste blokken van taal, spelling en rekenen ronden we alweer af deze week. De nieuwe doelenkaarten van spelling heeft u vrijdag via Social Schools ontvangen.

Met verkeer hebben we bijna het thema ‘lopen in het verkeer/oversteken’ afgerond. Donderdagmiddag 3 oktober om 14.00 uur zou ik graag in groepjes het oversteken (bij voetgangerslichten) in de praktijk willen brengen. Wil je een groepje begeleiden? Geef je dan op bij Judith (via Social Schools of een mailtje).

Deze week hebben we de eerste 3 kleine toetsen van Gynzy rekenen.

Klassendienst: Isa en Sven. Volgende week: Jochem en Skye.

GROEP 5

juf Roos, juf Simone

Wat is er hard gewerkt aan de huiswerkopdracht: maak een huis. Erg leuk om te zien dat ieder kind het op een andere manier invult: er werden huizen van karton gemaakt maar ook van hout en lego. Super knap! Vandaag was de laatste inleverdag voor het huiswerk. Een andere leuke creatieve opdracht afgelopen week was het samen met een maatje maken van een bloem. Ze hangen gezellig in de klas.

Verder hebben we deze week bij rekenen gespiegeld en weten de kinderen nu wanneer een figuur symmetrisch is.

Het bijvoeglijk naamwoord kwam aan bod bij taal, best nog wel lastig zo nu en dan! Vandaag hebben de kinderen nieuw huiswerk meegekregen, het leren van de hoofdsteden en de provincies van Nederland. Maandag 30 september is de toets.

De klassendienst van deze week: Natalia en Teun en iPad dienst: Floor en Thijmen.
We wensen jullie weer een fijne week!

GROEP 6

juf Robin, juf Tamara

Wat een heerlijk schoolreisje hebben we gehad afgelopen dinsdag. Na het schoolreisje hebben we de rest van de week weer hard gewerkt.

De eerste toetsen van dit schooljaar zijn ook alweer geweest. Wat doet iedereen hard zijn best zeg.
Vandaag en morgen is juf Tamara er niet. Juf Marjan en juf Marja hebben maandag de klas opgevangen.

De mooie presentaties die we hebben gemaakt voor het huiswerk, worden in de komende week allemaal besproken.

Komende week de eerste keer leren mee naar huis. Het is de topo van Nederland. Gelukkig kennen we deze eigenlijk al van groep 5 en moeten we hem alleen herhalen.
Geniet van jullie week.

GROEP 7

juf Lisan

Wat is school toch eigenlijk leuk: schoolreisje, beestjesles, droedelen in de klas en ook nog veel dingen leren zoals een bijvoeglijk naamwoord en een staartdeling.

Het huiswerk van vandaag was een doos maken die bij jou past en die in de klas presenteren. We zijn vandaag gestart met de presentaties, maar dat lukt natuurlijk niet in een dag, daar gaan we deze week mee verder.

Een aantal kinderen van groep 7 gaan duolezen met kinderen van groep 6. Dat is best spannend maar ook heel leuk.

Deze week staat ook zeker in het teken van de kinderpostzegels. We kijken filmpjes hoe het verkopen werkt op papier of via de mobiele telefoon. Woensdag zijn ze om 12.00 uur uit om te verkopen. De buurt waarin de kinderen wonen is een goede verkoopplek maar vrienden en familie die verder weg wonen kunnen ook gevraagd worden. In tweetallen een andere buurt verkennen kan natuurlijk ook. We kunnen als klas een schoolreisje naar Duinrell winnen!

Voor de Haarlemmerhoutdag op maandag 30 september heb ik een ouder als begeleider. Ik wil er graag nog twee bij, opa’s en oma’s zijn ook van harte welkom.
Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon, meester Milan

Deze week staat in het teken van de kinderpostzegels. Woensdag a.s. zijn de kinderen om 12.00 uur uit om te beginnen met de verkoop. Zorg voor een blauwe of zwarte balpen en iets met een harde ondergrond om de formulieren makkelijk te kunnen invullen. Ingevulde formulieren kunnen bij mij worden ingeleverd. Heeft iedereen de app al gedownload?

We ronden deze week ook ons project over West-Europa af. De laatste werkjes worden afgemaakt en donderdag spelen we met de klas een spel met vragen over West-Europa. De antwoorden op de vragen hebben de kinderen tijdens de lessen opgezocht. Vrijdag is de topotoets van West-Europa. De meeste kinderen wilden het blad toch nog mee naar huis nemen om te leren, vandaar dat ze het afgelopen vrijdag mee hebben gekregen. Op school gaan we ook verder met oefenen.

Ons volgende thema gaat over Zuid-Amerika.

Spullen hierover zijn welkom! Deze week ben ik, juf Manon, in verband met mijn studie niet aanwezig op donderdag en vrijdag. Meester Milan staat dan voor de klas.

De klassendienst van deze week: Courtney en Nio. Volgende week: Faerzan en Froukje.
Fijne week allemaal!