WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA


Woe. 16 sep.  juf Karin, juf Robin en juf Manon afwezig
Woe. 16 sep.  Mad Science
Woe. 23 sep.  start Kinderpostzegels actie                                                                      

REGEL VAN DE WEEK


Wij laten merken hoe rustig wij kunnen (samen) werken.

WILGENHOEK IN BEELD

Mijn Lijf – de kinderen van groep Blauw hebben blokjes om juf Ineke gelegd.


WEEK  38 –  14 september  2020

EEN BIJZONDERE VOORSTELLING – Vriendenvereniging St. Bavo

Een tip van de Vriendenvereniging St. Bavo: in de Grote of St.-Bavokerk word op zondagmiddag 11 oktober 2020 om 13:30 uur en om 15:30 uur het muzikale sprookje ‘Peter en de Wolf ‘ van Sergej Prokofiev gespeeld op Christian Müller-orgel met daarbij lichtbeelden en een verteller. Leuk en leerzaam is voor basisschoolleerlingen!
Voor informatie en kaarten: www.bavovrienden.nl/agenda/peter

GEVRAAGD – voor de kleutergroepen

– Chipskokers
– Schoenendozen van volwassen schoenen( geen laarzen)

SPORT IN DE HERFSTVAKANTIE – van juf Pauline

Sportief bezig zijn in de herfstvakantie? Sportfever organiseert leuke activiteiten!
Zie bijgevoegde flyer.

GROEP 1-2, BLAUW

juf Marjan, juf Ineke

DWe zijn begonnen met het thema ‘Mijn Lijf’ en onze vraag van de week was: hoe ziet mijn lijf eruit? Dus benoemden we lichaamsdelen en lazen we veel boeken waarin we ons skelet, onze spieren en bloedvaten zagen.
In de werkles tekenden we met vormen ons eigen lichaam en we legden woordjes van diverse lichaamsdelen. We maakten een omtrek van kinderen en van juf in blokken en speelden spelletjes zoals ‘Simon says’. Ook het liedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ mocht niet ontbreken.

Komende week richten we ons op de onderlinge verschillen. Want we verschillen allemaal van elkaar. Iedereen is uniek en dat is heel belangrijk om bij stil te staan.
Verder zullen we weer knutselen met juf Jeanette en herhalen we de dramales van juf Evelien van vorige week. We waren standbeelden in een museum en moesten proberen zo stil mogelijk te staan. En we speelden stopdans. Het is nog best lastig om helemaal stil te staan! Maar we waren er al heel erg goed in. Dus deze week weer oefenen.

Fijne week allemaal!

GROEP 1-2, GROEN

juf Eva, meester Mitch

We zijn met het thema ‘Mijn Lijf’ gestart. In de kring hebben we vorige week maandag een heel groot vel neergelegd. Daar ging Mira op liggen en toen we hebben met een stift om haar lijf heen getekend. De kinderen wisten meteen al te vertellen dat je blauwe buisjes in je lijf hebt waar bloed door stroomt en dat die buisjes aderen heten. Ook konden ze vertellen dat we allemaal botten in ons lichaam hebben. Meester Mitch heeft een plastic skelet op het lichaam op de themamuur vastgemaakt.

We zijn samen op onderzoek gegaan naar alles wat er aan ons lijf zit. Zo kwamen alle ledematen voorbij. Maar sommige slimmerds kwamen ook al met antwoorden als huid en botten. Zo gaan we steeds dieper op het onderwerp in. Vrijdag hebben we zelfs al een klein kijkje binnenin het lichaam genomen. Er was een filmpje waarbij de organen werden laten zien. De kinderen werden steeds meer geprikkeld en betrokken. Zo popte opeens bij Ezra de vraag op: “Meester, hoe kan het eigenlijk dat wij dingen kunnen voelen?” Hier gaan we samen naar op zoek! Het feit dat er bij de kinderen steeds meer vragen opkomen is een goed teken.
Verder zijn we deze week ook met de werklessen gestart, het was de eerste les een beetje wennen maar de dagen daarna verliepen heel goed. Het talent dat we deze week bespreken is: ‘kennisspons’.

Fijne week!

GROEP 3

juf Ruth, juf Annemieke

We hebben afgelopen week goed geoefend met de nieuwe letters die we hebben geleerd. De tijd gaat snel en de kinderen leren hard. Deze week hebben we de eerste kerntoets van Veilig Leren Lezen. Dan kijken we hoe goed ze de eerste geleerde letters kennen en kijken we hoeveel woorden ze met de geleerde letters ze in een minuut kunnen lezen. Daarna zullen we deze week gaan beginnen met kern 2.

Ook zullen we de eerste bloktoets doen van rekenen. Ze kunnen we goed volgen wat ze al kunnen en wat we eventueel nog verder moeten oefenen. Deze week staat verder met het automatiseren van het geleerde.

Ook gaan we verder met 4xWijzer. Vandaag doen we een mini EHBO-les. Ze leren daarbij waar EHBO voor staat, wat te doen met een schaafwond of een klein sneetje en wat je moet doen bij een bloedneus.

Morgen komt juf Evelien weer met een dramales.

Fijne week!

GROEP 4

juf Tamara, juf Someya

Wat gaat de tijd toch snel als je het naar je zin hebt. Het is een heerlijk groepje en we hebben weer hard gewerkt deze week. Zo is het eerste dictee geweest. Superknap hoe ze dit allemaal hebben gedaan. Er waren nog wat moeilijke woorden, maar die hebben we na het dictee samen besproken. Komende week gaan we oefenen met de regel van staart: 2 medeklinkers aan het begin en aan het einde.

Met rekenen sluiten we deze week ook een blok af. We hebben onder andere geoefend met klokkijken en met het springen over het tiental. Het is best een beetje lastig nog, want nu is het niet meer altijd mogelijk om je rekenrek te gebruiken. Belangrijk is dat we niet meer op onze vingers tellen.

Bij taal hebben we ook een hoofdstuk afgesloten. Het eerste hoofdstuk ging voornamelijk over kenmerken van jezelf en anderen beschrijven. Hoe ziet de ander eruit. Hier hebben we een hele hoop leuke spelletjes mee gedaan. Het volgende thema gaat over ‘Gezond’.

4xWijzer is nu ook echt van start gegaan. We hebben afgelopen week voor het eerst met de kaarten gewerkt. Superknap hoe de kinderen dit hebben opgepakt. We hadden drie regels van tevoren afgesproken: gebruik je binnen-stem, geen vragen aan de juf stellen maar aan elkaar, houd je aan de opdracht. Heel erg knap hoe ze dit hebben gedaan en wat een prachtige werkjes hebben we gezien.

Ik kreeg van juf Fanny de vraag of ik jullie er even op wilde wijzen dat het dragen van gymschoenen tijdens de gymlessen verplicht is. We hebben vaker kinderen zonder gymschoenen en dit is, zeker als er balspellen worden gedaan, niet erg fijn. Zouden jullie erop willen letten dat de kinderen gymschoenen bij zich hebben die passen?

IPaddienst deze week: Teuntje en Kelvin.
Klassendienst: Isis en Szofi.

Fijne week!

GROEP 5

juf Simone

Wat vliegen de dagen voorbij!
Een dag, een week… we komen elke dag tijd tekort. Het gaat fijn in de groep. We hebben heel veel gewerkt aan het thema. We hebben geleerd over de gewrichten. Wat het zijn, waar ze zitten en wat het verschil is tussen een scharnier een kogelgewricht. Welke spieren je gebruikt als je boos kijkt en als je lacht. En hoeveel botten er in je lijf zit. Ook hebben we gekeken hoe lang je spijsverteringskanaal is en dat zichtbaar gemaakt in de klas. Ook werken we over de schijf van 5. Dus als de kinderen het avondeten onder de loep nemen….

De vader van Jochem is huisarts en hij komt binnenkort in de klas vertellen en alle vragen van de kinderen beantwoorden, echt heel leuk!

Met Goed Gedaan werken we over ‘de zonnige kant van iets inzien’. Ook al is iets niet zo leuk, hoe kun je er dan toch iets positiefs van maken. Met rekenen en taal sluiten we thema 1 alweer af met de toets. Met spelling zijn we nog niet zover. We zijn heel veel aan het herhalen en elke dag doen we een vijf woorden dictee. Steeds beter gaat dat. We hebben verkeer gedaan en een nieuw lied geleerd over voedsel. Dat gaan we vast ook deze week weer lekker veel zingen!

Morgen hebben we weer dramales van juf Evelien en gaan we een les doen over Prinsjesdag. Woensdag komt Mad Science proefjes doen in de klas.

Dan nog twee andere puntjes. Het sluipt er weer een beetje in, kinderen die verkouden zijn, komen toch naar school. Hoe vervelend ook, kinderen die verkouden zijn blijven thuis totdat het helemaal over is. We worden allemaal wat losser, maar het waart nu rond in de klas en dat is niet fijn. Het is prettig als we hier weer alert op kunnen zijn en bij twijfel kunt u de beslisboom uit Social Schools gebruiken zoals in het vorige Wilgentakje stond.

En er zijn kinderen die hele lange slierten/hengsels aan hun gymtas hebben. Hierdoor kan de tas niet op de rug en dragen de kinderen de tas in hun hand waarbij die slierten over de grond slepen. Het ging vorige week maar net goed toen er iemand op de trap van de bus met zijn voet in bleef haken. Zou u hiernaar willen kijken?

Een fijne week en geniet van het nazomerse weer!

GROEP 6

juf Roos, juf Sophia

En zo zitten we alweer in de vijfde schoolweek, wat gaat de tijd snel! We hebben ook vorige week weer hard gewerkt en leuke dingen gedaan, zie ook de foto’s via Social Schools.

De les van Goed Gedaan ging vorige week over grapjes, plagen en pesten. Wanneer spreek je van plagen, wanneer van pesten en hoe kun of moet je hierop reageren. Deze week hebben we het over ‘opkomen voor jezelf’.

Bij rekenen hebben de kinderen geleerd hoe ze met bouwtekeningen van blokkentorens moeten werken en we hebben het klokkijken weer behandeld. Op maandag en dinsdag hebben we rekentoetsen.
Bij spelling herhalen we alle spellingsregels nog eens en verbeteren we de foutjes van de dicteetoets.

De dramales van juf Evelien draaide om samenwerken en de kinderen hebben maar weer eens laten zien hoe goed ze dat kunnen! Bij het spel ‘Koninginnetje’ waren er precies evenveel stoelen als kinderen. Eén iemand was de koning of koningin en die moest naar zijn of haar lege stoel lopen. De rest van de klas kon er snel naartoe rennen om ervoor te zorgen dat de stoel bezet was, maar dan was er wel een andere lege stoel ontstaan. Zo moesten ze allemaal hun best doen om te voorkomen dat de koning(in) kon gaan zitten. Wat een enthousiasme en plezier!

Bij de zwemles hebben de kinderen geoefend met de borst- en rugcrawl. Ook mochten ze weer door het gat zwemmen, één van de meest favoriete onderdelen van de kinderen!

Deze week heeft Jayden klassendienst en Nena en Jesper iPaddienst.

Fijne week!

GROEP 7

juf Lisan

Afgelopen week was een goede week, we hebben het groot dictee gemaakt, in de schooltuin groentesoep gemaakt, we hebben het gehad over de doodstraf en hoe je met argumenten je een mening kan veranderen. Je mag natuurlijk ook altijd je eigen mening veranderen. Met 4xWijzer zijn de kinderen in groepjes bezig geweest met het geraamte, de bloedsomloop en de organen.  We hebben het gehad over de uitdaging in de klas die sommige kinderen nodig hebben en dat we elkaar alles kunnen vertellen en als je iets niet durft te vertellen (aan de juf) mag een briefje natuurlijk ook.

Er waren veel kinderen vanwege een neusverkoudheid niet op school. Het werk kan thuis doorgaan. Deze week staat vanwege toetsen de wereld van rekenen – tijd en datum open. Voor spelling staat de wereld – werkwoorden open en voor woordenschat kan gewerkt worden in Mijn Lijf.  De inloggegevens staan in de agenda.

In de klas doen wij de rekentoets en remediëring van het dictee. Maandag bespreken we wat Prinsjesdag inhoudt, dinsdag is juf Evelien er weer meteen drama-les en donderdag moet iedereen een half pakje (room)boter in een goed afsluitbaar bakje meenemen voor de kruidenboter. Ik mis nog een ouder die mee kan als begeleider.

Als een kind verkouden is hou het dan a.u.b. thuis. Check de beslisboom in geval van twijfel.

De kinderpostzegelactie begint weer en wel op woensdag 23 september. De kinderen van groep 7 en 8 mogen dan om 12.00 uur naar huis om kinderpostzegels te verkopen. Dat gaat dit jaar iets anders vanwege de coronaregels van de RIVM. In de klas krijgen de kind hier uitgebreid instructie over. Morgen krijgen de kinderen een envelop mee naar huis met daarin een persoonlijke code. Hiermee kunnen de kinderen inloggen op www. actiekpz.nl onder het kopje ‘Mijn kinderpostzegelactie’ en een persoonlijke videoboodschap uploaden waarmee ze vanaf 23 september ook digitaal langs de deuren kunnen. Er is dit jaar geen bestelapp i.v.m. mogelijke virusoverdracht.

Het huiswerk is woordjes leren en een oefentaak.

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

Morgen hebben we in de ochtend de NIO in groep 8. Deze toets duurt de hele ochtend. Zorg dat je uitgerust bent en neem wat extra water mee, ook omdat er voor morgen warm weer wordt voorspeld.

Woensdag en donderdag ben ik afwezig i.v.m. mijn studie. Vrijdag ben ik er weer. Ik weet op dit moment nog niet wie er in groep 8 komt invallen.

De kinderpostzegelactie begint weer en wel op woensdag 23 september. De kinderen van groep 8 mogen die dag om 12.00 uur naar huis om kinderpostzegels te verkopen. Dat gaat dit jaar iets anders omdat we rekening moeten houden met de regels van de RIVM. In de klas krijgt uw kind hier uitgebreid instructie over. Morgen krijgen de kinderen een envelop mee naar huis met daarin een persoonlijke code. Hiermee kunnen de kinderen inloggen op www.actiekpz.nl onder het kopje ‘Mijn kinderpostzegelactie’ en een persoonlijke videoboodschap uploaden waarmee ze vanaf 23 september ook digitaal langs de deuren kunnen. Er is dit jaar geen bestelapp i.v.m. mogelijke virusoverdracht.

Onze themamuur wordt steeds voller! Via Social Schools heeft u verschillende foto’s ontvangen van ons project. Tot en met de herfstvakantie werken we aan dit project.

Fijn week allemaal!