WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDAdinsdag 17-9
Schoolreisje groep 4, 5, 6 en 7
woensdag 18-9
Schoolreisje groep 1, 2 en 3
vanaf week 3
Kennismakingsgesprekken ouders-leerkrachten

REGEL VAN DE WEEK


Iedereen voelt zich het best, als niemand wordt gepest.

WILGENHOEK IN BEELD

In alle groepen wordt hard gewerkt met het 4xWijzer thema ‘Wonen’.

WEEK 38 –  16 SEPTEMBER 2019

DE SCHOOLFOTO’S ZIJN KLAAR! – van de directie

De schoolfoto’s zijn gemaakt en bestelbaar! Uw kind krijgt een dezer dagen een kaart mee naar huis met daarop de persoonlijke inlogcode. Het bestellen gaat verder buiten school om. We hopen dat de foto’s mooi zijn geworden!

meer info leest u hier informatie schoolfoto’s

MUZIEKLES – van de directie

Ieder jaar krijgen de groepen 5 en 6 van onze school onder schooltijd tien weken les op een muziekinstrument (dit jaar gitaar, viool of hoorn). Daarnaast bieden we de mogelijkheid om na schooltijd goedkoop muzieklessen te volgen op school. Je mag dan na een aantal lessen ook samenspelen met andere kinderen uit de wijk in het wijkorkest.

De muzieklessen en de wijkorkesten worden georganiseerd door Hart in samenwerking met de basisscholen, waaronder onze school, in het kader van School in de Wijk.

Geef je nu op!

Ben je tussen de 8 en 11 jaar oud en wil je goedkoop en in de buurt een muziekinstrument leren spelen? Geef je dan nu op voor de naschoolse muzieklessen. Begin oktober start een nieuwe reeks lessen. Je kunt kiezen uit saxofoon, klarinet, hoorn, viool, cello, keyboard en gitaar. Je krijgt na schooltijd op een school bij jou in de buurt les in kleine groepjes en gaat na vijf lessen al samenspelen in het wijkorkest!

De lessen zijn gericht op ontdekken, experimenteren en samenspelen en je leert de basisvaardigheden op je instrument. De instrumenten in de les worden verzorgd door het MuziekLab van Hart in samenwerking met de school. Je kunt je inschrijven vanaf groep 5. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Je kunt je inschrijven tot 16 september. Wacht niet te lang, want vol is vol!

WECYCLE – via juf Lisan

Onze school zamelt afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in. Vanaf week 42 staat er in de gang een doos waar u uw oude apparaten in kan leveren.

GROEP 1/2 GROEN

Meester Mitch , juf Mieke

Deze week zijn we begonnen met het thema wonen. We hebben al wat huisjes gemaakt, geknutseld met rietjes en kruisjes van een tegelzetter, met wegen en huizen gespeeld, van constructiemateriaal huizen gemaakt en in de bouwhoek een tegelvloertje gemaakt.

We gaan woorden stempelen over het thema en rekenopdrachten doen. Er is een poppenhuis met drie poppetjes. Wie heeft er nog een paar thuis, waarmee gespeeld mag worden?
In de huishoek staan grote dozen, die getransformeerd gaan worden naar huizen.
Voor de themamuur kunnen we nog wat meer input gebruiken, bijvoorbeeld plaatjes van verschillende huizen uit andere landen.
De kinderen die een foto meenemen van hun eigen huis maken daar een knutsel mee.
De letter van de week is nog steeds de ‘w’. We hebben al wat spulletjes die met die letter beginnen.

De les drama bestond uit herhaling: beeld in 10 seconden een situatie uit, zoals spelen op het plein, een verjaardag, enzovoort. Dat deden de kinderen in groepjes.
In de kring hebben we met mooie grote vellen papier samen gepraat over wat voor verschillende woningen er zijn. Dit hebben we in een samenwerkingsopdracht gedaan. De kinderen mochten in groepjes van 3 nadenken over verschillende woningen en om beurt op een geïmproviseerde knop drukken om een antwoord te geven als een soort van quiz. Zo is iedereen meerdere keren aan de beurt gekomen en werd iedereen uitgedaagd om mee te denken. Deze leuke werkvorm hebben we donderdag en vrijdag nogmaals geoefend maar dan met andere onderwerpen: welk materiaal zie je allemaal in huis en ga in gedachten eens in huis in een kamer staan en vertel eens aan elkaar wat je allemaal ziet. Zo zijn we van badkamer, naar woonkamer, toilet, gang, slaapkamer, keuken naar garage gegaan. Dit was super leuk en leerzaam. De kinderen konden heel veel vertellen over hun huis en leerden zo ook met verschillen omgaan.

Vrijdag hebben al veel ouders speelgoed mee naar huis meegenomen om thuis te schoon te maken of te wassen, wat superfijn! Zonder jullie hulp lukt het ons niet. Mocht u vandaag vergeten zijn het mee terug te nemen naar school, graag morgen echt mee terug te geven. Of als u nog niets mee naar huis hebt meegenomen, loop morgen even binnen na schooltijd.

Woensdag gaan we op schoolreis, jippie! Voor de kinderen is dit vaak een beetje spannend. Bereid uw kind goed maar rustig voor dat ze heel kort met de trein gaan naar de speeltuin en dat ze onder begeleiding in een groepje de trein in zullen gaan.

We gaan er weer een leuke week van maken!

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

Maandag hebben we het thema ‘Wonen’ geopend met een informatief boek waarin verschillende huizen afgebeeld stonden. We hebben onze eerste werklessen gehad, dat was voor sommige kinderen best even wennen. We hebben een liedje gezongen ‘In ons huis’. Dat gaat over geluiden die je in huis hoort als je stil bent en luistert, leuk om samen thuis te doen! Ook hebben wij besproken wat je kunt horen bij de kinderen thuis. We hebben ook dit liedje gezongen: https://www.youtube.com/watch?v=_bUXttK42dA

Veel kinderen hebben al een foto van hun huis mee, leuk! Daar maken de kinderen een kunstwerk van. De themamuur staat centraal bij de 4xWijzer thema’s. Alles wat de kinderen meenemen van huis (;-)) kan op de themamuur. Hoe levendiger hoe beter!

We hebben ook een straat uitgebeeld met huisnummers. Een pakje bezorgen op nr. 4 is niet naast nr. 3 maar aan de overkant. Dat is raar! Misschien ook leuk om met uw kind naar huisnummers in de straat te gaan kijken.
We hebben stenen op dozen geschilderd en een dak gemaakt. We hebben nu een straat in de klas en er kan gezellig gespeeld worden met de buren. Er worden huizen gevouwen en gebouwd van lego of blokken. Spelen met het poppenhuis vinden de kinderen ook erg leuk om te doen.

Vrijdag is er veel speelgoed mee naar huis genomen om schoon te maken. Bedankt alvast.

Woensdag gaan we op schoolreis, jippie! Voor de kinderen is dit vaak een beetje spannend. Bereid uw kind goed maar rustig voor dat ze heel kort met de trein gaan naar de speeltuin en dat ze onder begeleiding in een groepje de trein in zullen gaan.

We gaan er weer een leuke week van maken!

GROEP 3

juf Marjan, juf Annemieke

Het was een mooie week in de klas. De kinderen leren elkaar steeds iets beter kennen. We hebben de startkern afgesloten en zijn gestart met kern 1. De eerste twee letters zijn aangeboden: p en aa.

Met rekenen hebben we gesproken over huisnummers, even en oneven. Wat een ontdekking in de straat.  ‘Nummer 2 kan ik niet vinden juf….’. Het kind had wel nummer 1 en 3 ontdekt. ‘Ze hebben 2 vergeten…’.
Heerlijk groep 3 met de nieuwsgierigheid, de vragen, de ontdekkingen en het leren.
Kleine mensjes die al heel veel kunnen en je ook nog erg nodig hebben. Je ziet dat deze week een aantal kinderen best moe zijn en soms een beetje ziekjes. Dat hoort erbij in het begin. Alle kinderen krijgen zo’n moment. We zien het en zullen daar rustig mee om gaan. Fijn als jullie dat even doorgeven. Sommige kinderen zijn wat dwarser thuis, anderen kunnen niet stoppen met letters, woordjes lezen, andere slapen wat onrustiger of zijn wat onzeker met sporten terwijl dat nooit zo was. Eigenlijk is het zelfs wel een goed teken. Kinderen beginnen hun plekje te vinden. Ze hebben zo ontzettend hun best gedaan de eerste twee weken.

Woensdag hebben we schoolreis. Met de trein naar de speeltuin. Daar hebben we wel zin in.
Dank jullie wel voor alle doosjes en dozen. We sparen alleen nog doosjes, maat theedoos.

Fijne week allemaal.

GROEP 4

Meester Mitch, juf Judith

Wij zijn heel fijn begonnen aan het thema ‘Wonen’. Op maandag hebben we een een rondje door de wijk gemaakt om eens goed naar verschillende woningen te kijken en verschillen en overeenkomsten te zoeken. Dit was heel leerzaam en leuk, want we mochten even het klaslokaal uit om het zelf in de praktijk te zien.
Wil je iets meenemen wat met dit thema te maken heeft, dan zien we dat graag. Hopelijk komt de kast vol te liggen met jullie mooi spullen rondom ‘wonen’.

Het eerste controledictee hebben we achter de rug; de duoklinkers oe, ie, eu, ui, ou, au, ei en ij vinden we nog best wel lastig. We gaan daar de komende tijd extra mee oefenen.

We hebben nu al twee liedjes geleerd om heerlijk samen te gaan zingen. Dinsdag, morgen, gaan we gezellig op schoolreis naar het Archeon. Hebben jullie er al zin in? Informatie hierover hebben jullie al ontvangen.

Heel fijne dag!
Klassendienst: Merijn en Zoë. Volgende week Isa en Sven.

GROEP 5

juf Roos, juf Simone

De eerste muziekles was geweldig!! De kinderen hebben erg genoten van het spelen op de gitaar, hoorn of viool. Vast voor in de agenda: dinsdag 26 november staat de voorstelling op het programma!

Bij 4xWijzer zijn we vorige week begonnen met de provincies en de hoofdsteden van Nederland. De kinderen hebben op een landkaart alle provincies een kleur gegeven en de juiste provinciehoofdstad erbij geschreven. Volgende week krijgen de kinderen dit mee als huiswerk om te leren.

Met spelling hadden we vandaag ons eerste dictee. Best lastig! Deze week gaan we de regels herhalen. Wie gaat er dinsdag 8 oktober van 10:00 tot 11:00 uur mee naar het Teylers Museum??

Morgen schoolreis! Zorgt u voor voldoende eten en drinken?
Klassendienst deze week zijn Ecrin en Jesper en iPaddienst Ona en Lars.

Fijne week allemaal.

GROEP 6

juf Robin, juf Tamara

De eerste muziekles was super leuk. De kinderen hebben allemaal een eigen instrument en leren hier de komende weken op spelen. Dinsdag 26 november staat de voorstelling op de planning. Jullie krijgen hier later nog meer informatie over.

Verder hadden we dinsdag ook weer drama. Deze keer moesten we improviseren. Superleuk.

Morgen gaan we op schoolreisje naar Duinrell. Superspannend, maar ook heel leuk. We gaan er een gezellige dag van maken.

Geniet van deze week.

GROEP 7

juf Lisan

Vandaag hebben we weer voor twee weken huiswerk meegekregen. Later volgt er een mail met het huiswerk en wat tips bij het plannen.

Morgen gaan we op schoolreisje. Het is een feestje dus snoep mag, maar maak het niet te gek.

Op woensdag 25 september starten de kinderen om 12.00 uur met de verkoop van de kinderpostzegels. Ze krijgen deze week uitleg hierover. Het is heel handig om deze week alvast de bestel-app te downloaden, want dat maakt het verkopen een stuk makkelijker. We gaan proberen een mooi bedrag op te halen met de klas.

Donderdag is de beestjes-les bij de schooltuinen. Als we tijd over hebben zou er eventueel nog geoogst kunnen worden, maar dat is niet zeker.
Met de meeste ouders heb ik een kennismakingsgesprek gehad. Wat een fijne gesprekken, bedankt!

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon, meester Milan

De hele school gaat deze week op schoolreis. Groep 8 moet nog even wachten, maar dat wachten wordt dubbel en dwars beloond in april.

We hebben weer een druk programma! Met 4xWijzer worden de opdrachten die af zijn gepresenteerd op de stip, we hebben weer dramales van juf Evelien en we gaan starten met de kinderpostzegels. Op woensdag 25 september mogen de kinderen om 12.00 uur starten met de verkoop. Het is heel handig om deze week alvast de bestel-app te downloaden, want dat maakt het verkopen een stuk makkelijker. We gaan proberen een mooi bedrag op te halen met de klas.

Op maandag 23 en dinsdag 24 september sta ik (Manon) voor de groep. Milan is er die week op donderdag en vrijdag i.v.m. zijn studie.Ik ben op deze dagen niet op school aanwezig.

De klassendienst voor deze week: Zoë en Kyara. Volgende week: Nio en Courtney.

Fijne week allemaal!