WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA


vanaf deze week:
kennismakingsgesprekken ouders-leerkrachten

dinsdag 17-9 schoolreisje groep 4, 5, 6 en 7

woensdag 18-9 schoolreisje groep 1, 2 en 3

REGEL VAN DE WEEK


Iedereen hoort erbij en uniek dat zijn wij.

WILGENHOEK IN BEELD

We kijken terug op een mooie informatieavond! Vanaf deze week starten de meeste klassen met de kennismakingsgesprekken.

WEEK 37 –  9 SEPTEMBER 2019

De plannen van de Wilgenhoek – van de directie

Tijdens de informatieavond heeft Danny als een ware propper het schoolplan (4-jarenplan) proberen te verspreiden onder de aanwezige ouders. Voor de mensen die het gemist hebben en toch geïnteresseerd zijn bij deze de herkansing.

Afgelopen jaar hebben we met het team, de leerlingenraad en de MR overeenstemming gevonden over de koers die we als school willen varen de komende jaren. Heeft u een vraag, een mening of bent u het ergens hartstochtelijk wel of niet mee eens. Danny hoort  het graag!

DE GYMLESSEN – van juf Fanny

De eerste twee gymlessen van dit schooljaar zijn alweer geweest. Wat vind ik het fijn dat zo veel kinderen hun gymspullen op orde hebben!
Toch zijn er een paar punten waar ik tegenaan ben gelopen en ik graag even met u wil delen.
Het allerbelangrijkste in de gymles vind ik veiligheid. Om de veiligheid van uw kind te kunnen waarborgen wil ik u vragen of u ervoor kunt zorgen dat alle sieraden van de kinderen af zijn en alle lange haren vast. Om dit even te verduidelijken: Alle haren die voor de ogen kunnen vallen moeten vast worden gemaakt. Bij haar dat niet in een staart past kan dit bijvoorbeeld met een elastieken haarband, zoals Kasper Dolberg ook draagt tijdens het voetballen.
Bij sieraden bedoel ik niet alleen armbandjes, kettingen en ringen, maar ook oorbellen. Tijdens stoeispelen moeten alle oorbellen uit, zodat we niet per ongeluk met een oorbel aan de tegenstander kunnen blijven haken. Tijdens andere onderdelen mogen knopjes wel gedragen worden. Hangertjes en ringetjes graag thuislaten.
Alvast bedankt.

TYPETUIN – van de directie

In  samenwerking met de Wilgenhoek biedt typetuin, bij voldoende interesse, in maart 2020 een naschoolse klassikale cursus van de Typetuin aan voor kinderen van gr. 6 t/m 8. Leren typen met tien vingers zonder naar het toetsenbord te kijken, hoe gaaf is dat? Kinderen die blind kunnen typen behalen bewezen betere resultaten op school. Waarom blind leren typen? Ze typen sneller en foutloos en kunnen zich hierdoor beter concentreren.

Het beste en snelste resultaat wordt gehaald wanneer je kind onder begeleiding leert typen van een typecoach. Meld daarom jouw kind hier vandaag nog vrijblijvend aan. Lees meer info typetuin

WECYCLE – via juf Lisan

Onze school zamelt afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in, in ruil voor een beloning met de scholen-inzamelactie van Wecycle.
Wij sparen met deze inzamelactie voor een mooie beloning (bijv. bibliotheekboeken).
Van 28 oktober tot 6 november zamelen wij deze afgedankte kleine elektrische apparaten in. Heeft u nog kapotte apparaten liggen dan kunt u ze na de herfstvakantie bij ons inleveren.

GROEP 1/2 GROEN

Meester Mitch , juf Mieke

Deze week starten we met het 4xWijzer thema ‘Wonen’. We gaan het hebben over soorten woningen, hoe ziet jouw huis eruit, wie wonen er en hoe worden huizen gebouwd? Alles wat we geleerd hebben en wat de kinderen zelf inbrengen en maken, wordt op de muur in de klas Ook hebben we deze week al huizen geknutseld om alvast een beetje in het thema te komen.gezet, zodat we na drie weken een muur vol hebben. De letter van de week wordt de “W” van wonen (spreek uit als wuh, niet zoals volwassenen de wee). De kinderen mogen voorwerpen meenemen die beginnen met die letter. Stimuleert u dit thuis ook?
Ook willen we graag van alle kinderen een foto van de voorkant van hun huis, formaat 9×13 of 10 x 15. Als u zelf niet kunt printen, mag deze foto ook via Social Schools aan de leerkrachten gemaild worden.

Afgelopen week heeft groep A met schrijfdans op krijtbordjes geoefend met zandbergjes tekenen. De bedoeling is de verschillende bewegingen te oefenen, zodat dit later met het schrijven kan helpen. Vandaag is groep B aan de beurt, groep A gaat dan gymmen met juf Fanny. (De verdeling A/B is om twee even grote groepen te maken).

Met drama hebben we eerst een spelletje gedaan: pak willekeurig iemands handen vast, probeer daarna uit de knoop te komen zonder handen los te laten. Daarna Annemaria koekoek, met uitbeelden van emoties. Zie de foto’s op Social Schools.

Om het schoolreisje te kunnen realiseren hebben we nog een ouder nodig die mee zou kunnen. U begeleidt deze dag dan een groepje.
Zou u deze week ook de ov-kaart van uw kind (als u die heeft) mee naar school willen meegeven?
Zijn er nog ouders die 12 september tijd hebben om ons te helpen op de schoonmaakavond? Het inschrijfformulier hangt naast de deur.
Voor degenen die het op de informatieavond nog niet gezien hebben, onze samenwerkingsopdracht hangt op in de gang. “Dit jaar ontpoppen wij ons, als ware vlinders!”

Fijne week!

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

Deze week starten we met het 4xWijzer thema ‘Wonen’. We gaan het vooral hebben over verschillende soorten woningen. Hoe ziet jouw huis eruit en waar kun je allemaal in wonen. Om een indruk te krijgen in wat voor soort huis de kinderen wonen willen we vragen om een foto van jullie huis mee te geven (liefst ansichtkaart formaat). Hier maken we een werkje omheen en dit komt op onze themamuur. Deze muur bouwen we langzaam vol. Heeft U thuis, materiaal, boeken of spullen die we gebruiken kunnen voor ons thema dan mag het altijd worden meegenomen. We starten deze week ook weer met de werklessen.
De letter van de week wordt de letter “W” van wonen, (spreek uit als wuh, niet zoals volwassenen de wee). Kinderen mogen voorwerpen meenemen die beginnen met die letter. Stimuleert u dit thuis ook?

Luc is vorige week geopereerd aan zijn hand, alles gaat goed en hij komt deze week weer op school met zijn hand in het gips.

De informatieavond afgelopen dinsdag had een grote opkomst, wat een leuke betrokken groep ouders hebben wij.
Donderdag 12 september is de schoonmaakavond, hoe meer (groot)ouders zich aanmelden, hoe sneller we klaar zijn. Het is altijd een gezellig gebeuren en een leuke gelegenheid om andere ouders te ontmoeten. Het inschrijfformulier hangt op de klapdeur in de gang. Het is nu helaas nog leeg…

Willen de ouders die meegaan met de schoolreis woensdag 11-9 om 12.20 even langs komen in de klas? Wilt u deze week ook de ov-kaart van uw kind (als u die heeft) mee geven naar school?
Juf Jeanette kan nog schoenendozen en kleine verpakkingsdoosjes gebruiken. Bakjes van Danoontjes zijn ook altijd welkom.

GROEP 3

juf Marjan, juf Annemieke

De ouderavond is goed bezocht in groep 3, wat een fijne sfeer! Ik kijk er met plezier op terug.  Ik hoop dat u een beeld heeft gekregen over wat uw kind nu op een dag bij ons doet. Voor ouders die verhinderd waren heb ik een artikel over hoe u uw kind thuis kunt ondersteunen bij het lezen, een uitleg over Veilig Leren Lezen. Namens de OAC heeft u een lijst gekregen waarop u in kunt vullen wanneer u dit jaar een activiteit komt ondersteunen. Vele handen maken licht werk!

Ik kijk uit naar komende week, wanneer we op een persoonlijkere manier nader kennis kunnen maken. Mijn standaard vraag zal in ieder gesprek zijn: wat vindt u dat ik moet weten over uw kind zodat ik het goed kan begeleiden. Natuurlijk heb ik een zorgvuldige overdracht gekregen van de juffen van de vorige groep. Ouders kijken weer anders naar hun kind en zijn hierin ook de ervaringsdeskundige. Met elkaar bouwen we dit jaar verder.

De kinderen zijn flink aan het werk geweest afgelopen week. Twee nieuwe letters met de structuurwoorden erbij. De ‘s’ en de ‘m’ met het woord sim. We oefenen ook met het schrijven van de letters, wat is de k een lastige letter om te schrijven. De stok is lang en het haakje naar beneden en naar boven moet precies tussen de twee onderste lijnen. Daar moeten we nog eens aandacht aan besteden. Op de wisbordjes, met zand, in de lucht, op de tafel enz. Gezichtjes met een lichte spanning omdat het best moeilijk was. En juf die maar bleef herhalen dat het heus niet erg is als het even nog niet lukt.

Bij de rekenles hebben we meer/minder en evenveel behandeld. De getallen tot 20 en in welke volgorde ze staan.

Het thema van 4xWijzer is ‘Wonen’. De doosjes komen binnen, leuk hoor, dan kunnen we echt aan de slag.
Waar woon ik? is een themavraag. Het gesprek ging over wie er dichtbij de school woont en wie ver weg. Hoe leg je nou uit waar je woont. Dat kun je vertellen maar je kunt het ook tekenen. Dat is goed te doen als je twee straten verderop woont. Maar mocht je verder weg wonen dan is dat best lastig. Ook huisnummers en straatnamen zijn aanbod gekomen. Vanuit dat gesprek vragen we een aantal ouders.

– Groep 3 zoekt twee ouders die met een klein groepje kinderen de buurt wil verkennen en er een opdracht bij bedenken. We denken aan een speurtocht die de klas dan aan het eind van dit project kan gaan lopen (daarvoor hebben we dan ook wat ouders nodig.) Wilt U zich melden bij Annemieke als u ons wilt helpen. We maken dan samen een afspraak.
– Klassenouders: dit jaar zal de vader van Mick klassenouder zijn van groep 3. Wie wil hem helpen?
– Ouders (6) gevraagd voor de begeleiding van de schoolreis, woensdag 18 september. U kunt zich aanmelden bij Willem, de vader van Mick; email: vermeulenjw@hotmail.com.
– Wie wil een keertje mee willen helpen/kijken in het circuit. Er hangt een lijstje op het whiteboard naast de klas waar u zich in kunt schrijven.

Fijne week!

GROEP 4

Meester Mitch, juf Judith

We hebben weer een week hard gewerkt en veel geleerd. Maandag werden de schoolfoto’s gemaakt en wat stond iedereen er weer knap op. U krijgt bericht als de foto’s klaar zijn. Ook is sinds deze week juf Cindy weer terug bij ons in de klas op maandagmiddag en woensdagochtend. Zij zal langzaam herintreden bij ons in de klas, maar alles op haar eigen tempo.

Dinsdag hebben we in de speelzaal voor het eerst dramales van juf Evelien gehad. Dit was voor een aantal kinderen in het begin nog wel een beetje spannend. Maar eenmaal een beetje gewend was ieder kind ontdooid.
Woensdag hebben we voor de groepsvorming voor het eerst het spel Levend Memory gedaan. Dat vonden ze geweldig.

We hebben het thema van 4xWijzer ‘Wonen’ al geïntroduceerd: wat voor soorten woningen zijn er en waar wonen we? Een van de opdrachten voor groep 4 is het maken van een speurtocht in de wijk waar we wonen. Hiervoor zoeken we twee ouders die met vier à vijf kinderen in de buurt een speurtocht willen uitzetten met het thema wonen (‘In deze wijk wonen wij’?). Deze speurtocht kunnen we dan lopen aan het eind van het project. Wilt u helpen? Geef dit dan even door aan Mitch of Judith.

We willen graag om half 9 beginnen, dus het zou fijn zijn als iedereen een paar minuten voor tijd al in de klas is!

Wat fijn dat er zo’n grote opkomst was bij de informatieavond! We gaan voor een open communicatie en samenwerking en maken er een leuk schooljaar van!

Met spelling hebben we het gehad over: kip en haas, deze week komen slak en hert erbij.
De doelen van rekenen blok 1 worden met een foto via Social Schools verzonden.

Klassendienst: Mila en Simon. Volgende week zijn Merijn en Zoë aan de beurt.
Fijne week.

GROEP 5

juf Roos, juf Simone

Afgelopen week hebben de kinderen nagedacht over ‘hoe ze het graag willen hebben in de klas’. Deze afspraken hangen in de klas met de handtekeningen van alle kinderen eronder.

De “energizers” (spelletjes voor groepsvorming) vallen ook goed in de smaak. Iedere dag is het weer spannend welke energizer in de envelop zit.

Deze week starten de kennismakingsgesprekken. Als het niet is gelukt om in te schrijven, dan graag een mailtje naar Roos of Simone.

Ook starten we met het thema ‘Waar woon ik” van 4xWijzer.

Verder hebben we deze week voor de eerste keer ‘ieder kind een instrument’. We gaan leren spelen op de gitaar, viool of hoorn. Super spannend!

Vandaag hebben de kinderen voor de eerste keer huiswerk meegekregen. De opdracht: Maak een huis! Dit mogen de kinderen tekenen, knutselen, bouwen en/of vouwen. Gebruik je fantasie, alles kan en mag. Uiterlijk maandag 23 september inleveren.

De klassendienst van deze week: Lizzy en Jayden. Volgende week Ecrin en Jesper.
Saar en Stijn hebben deze week iPaddienst.
Fijn week !

GROEP 6

juf Robin, juf Tamara

Wat gaat de tijd toch onwijs snel. We gaan alweer beginnen aan week 3. Vorige week hebben de kinderen voor de eerste keer huiswerk mee gekregen. Is het allemaal gelukt met het maken thuis? Verder zijn we langzaam aan het wennen aan alle nieuwe dingen in groep 6.

Deze week starten de kennismakingsgesprekken. Ik hoop dat jullie allemaal hebben kunnen inschrijven. Is dit niet gelukt? Stuur mij dan even een mailtje.

Verder hebben wij deze week voor de eerste keer ‘Ieder kind een instrument’. We gaan leren spelen op de gitaar, de viool of de hoorn. De kinderen hebben zelf hun voorkeur aangegeven en daar proberen wij natuurlijk rekening mee te houden.

Fijn dat er zo een grote opkomst was bij de informatieavond. We gaan er voor om er een leuk en gezellig jaar van te maken.

GROEP 7

juf Lisan

Week twee zit er al weer op.

Het huiswerk van deze week is vorige week al opgegeven. Lukt het met de maandplanner?

Deze week zijn de kennismakingsgesprekken en donderdag hebben we de soeples op de schooltuinen.

Ziekmeldingen mogen ook per Social Schools.

We zijn al heel druk bezig met het thema ‘West-Europa’.

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon, meester Milan

Vandaag starten we met het thema ‘Wonen’ van 4xWijzer. In groep 8 behandelen we tot de herfstvakantie twee thema’s: West-Europa en Zuid-Amerika. Spullen rond dit thema zijn van harte welkom!

De eerste les drama was een succes! Deze week verzorgt de groepsleerkracht de les.

Afgelopen vrijdag heeft u via Social Schools de eerste brief over het schoolkamp gekregen. Indien u ook graag een kopie van deze brief wilt ontvangen hoor ik het graag.

De klassendienst van deze week: Tygo en Flinn. Volgende week: Zoë en Kyara.
Fijne week allemaal!