WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA


dinsdag 3-9
Info avond voor alle groepen en info markt
dinsdag 17-9
Schoolreisje groep 4, 5, 6 en 7
woensdag 18-9
Schoolreisje groep 1, 2 en 3
vanaf week 3
Kennismakingsgesprekken ouders-leerkrachten

REGEL VAN DE WEEK


In alle klassen besteden we aandacht aan:”Ik en de Ander”.

WILGENHOEK IN BEELD

We besteden de eerste weken veel tijd aan het vormen van een fijne sfeer in de klas. Ook in groep 3 groeit iets moois!

WEEK 36  –  2 SEPTEMBER 2019

IEDEREEN TELT MEE – van de gemeente

In Haarlem willen we dat iedereen mee doet! Ook de kinderen uit de gezinnen die moeten rondkomen van een minimuminkomen.
De gemeente Haarlem heeft daarom regelingen getroffen om deze ouders financieel te ondersteunen zodat hun kinderen ook de kansen krijgen om zich te ontwikkelen én mee te doen.

Tegemoetkoming schoolkosten
• Voor kinderen op het basisonderwijs: € 100
• Voor kinderen op het middelbaar onderwijs: € 200
• Voor kinderen die voor het eerst naar de brugklas gaan: € 200 extra

Heeft u een HaarlemPas? Dan heeft u al een aanvraagformulier ontvangen. Heeft u géén HaarlemPas, lees de voorwaarden en vraag aan via
https://www.haarlem.nl/tegemoetkoming-schoolkosten/
Keuzebudget voor kinderen
• Elk schoolgaand kind uit een gezin met een laag inkomen krijgt ook dit jaar € 50 extra. Ouders en kinderen kunnen samen kiezen hoe zij dit geld willen besteden. Bijvoorbeeld aan kleding, speelgoed of een uitje naar een pretpark. Gezinnen die in aanmerking komen voor de tegemoetkoming schoolkosten krijgen dit extraatje automatisch samen met de schoolkosten.

Tegemoetkoming huiswerkbegeleiding of bijles
• Vergoeding huiswerkbegeleiding of bijles € 25 per lesuur tot € 100 per maand. Voor de aanvraag is een onderbouwing van de leraar, docent of mentor nodig. Kijk voor de voorwaarden op https://www.haarlem.nl/tegemoetkoming-huiswerkbegeleiding-of-bijles/

PRETTIGE COMMUNICATIE, DAAR GAAN WE VOOR! – van de directie

Een goede verstandhouding tussen alle opvoeders is een basisvoorwaarde voor de ontwikkeling van leerlingen. We stellen een goed contact met de ouders zeer op prijs. Als u als ouder ergens mee zit, of verhalen (van uw kind) hoort die u niet goed kunt plaatsen, willen wij graag dat u zo spoedig mogelijk om een afspraak vraagt zodat we als leerkracht en school op de hoogte zijn en mee kunnen denken. We verwachten dat we samen in gesprek kunnen om de onderliggende zorg boven tafel te krijgen.

We voeren oudergesprekken na schooltijd. Bij voorkeur per mail kan daarvoor een afspraak gemaakt worden. Voor – en onder schooltijd voeren we bij voorkeur geen oudergesprekken, zodat de leerkracht zich kan richten op de kinderen en zijn/haar lesgevende taken.

Op mail reageren we, in ieder geval, binnen 5 werkdagen. Als een ouder een gesprek aanvraagt bij de leerkracht zou dat binnen vier weken plaats moeten vinden, als dat niet haalbaar blijkt, wat incidenteel zo kan zijn, wordt afgestemd met ouders en intern naar een oplossing gezocht.

WECYCLE – via juf Lisan

Onze school zamelt afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in, in ruil voor een beloning met de scholen-inzamelactie van Wecycle.
Wij sparen met deze inzamelactie voor een mooie beloning (bijv. bibliotheekboeken).
Van 28 oktober tot 6 november zamelen wij deze afgedankte kleine elektrische apparaten in. Heeft u nog kapotte apparaten liggen dan kunt u ze na de herfstvakantie bij ons inleveren.

VOORSCHOOLSE OPVANG – van de directie

We onderzoeken ieder jaar de animo voor het organiseren van voorschoolse opvang op onze locatie.

Uiteraard is hier ook de wet kinderopvang op van toepassing en is er via de belasting een vergoeding voor te krijgen. Kinderopvang Haarlem heeft minimaal 5 à 6 leerlingen nodig om het rendabel te maken, daarom hebben we contact gezocht met de Liduina die ook geen inpandige VSO heeft. Wellicht willen daar ook ouders gebruik maken van onze voorziening zodat het aantal van 6 gehaald wordt. Mocht u concrete interesse hebben horen we dat graag. We inventariseren tot 12 september. Mailen kan naar danny.bark@obsdewilgenhoek.nl

Er bestaat ook het bestaande alternatief om gebruik te maken van de voorschoolse opvang bij Ter Cleeff, georganiseerd door Schuylenburght.

GEVRAAGD  – van de kleutergroepen

Wie heeft er voor ons:
– kleine doosjes (tandpasta, krentjes etc.);
– joggingbroeken, sokken, onderbroeken.

GROEP 1/2 GROEN

Meester Mitch , juf Mieke

We hadden afgelopen week een goede start in groep groen, ook de nieuwe kinderen waren snel gewend.
We hebben veel aandacht besteed aan groepsvorming, d.m.v. spelletjes, verhaaltjes enz. Ook de dramales met juf Evelien, die om de week les komt geven op dinsdag, stond in het teken van kennismaken met elkaar.
We hebben een liedje geleerd: Mag ik meedoen?
Op woensdag, donderdag en vrijdag was meester Mitch weer terug in groep groen. Wat fijn om weer terug te zijn! En sinds donderdag is er ook een nieuwe juf in de klas, juf Jacky. Zij volgt de opleiding tot onderwijsassistent en zit nu in haar laatste jaar. Ze zal het hele jaar op donderdag en vrijdag bij ons in de klas zijn.

Vrijdag zijn we gezellig naar de dierenwinkel gewandeld om nieuwe vissen voor de klas te kopen. U kunt ze aanstaande dinsdag op de informatieavond bewonderen samen met de mooie werkjes die de kinderen in de eerste week al gemaakt hebben.

Maandagmiddag is er gym voor groep 2, hebben alle kinderen al gymschoenen op school?

We hopen dat alle ouders komen op de informatieavond van 3 september, start 18.30 uur!

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

We zijn de week (warm) gestart en hebben de week geopend met het thema: Mag ik meedoen?. Het thema gaat over Eend die een vriend zoekt. We bespreken deze twee weken hoe we fijn met elkaar om gaan en hoe we ervoor zorgen dat iedereen zich prettig voelt in de groep. Bij het thema hoort een gelijknamig liedje wat u misschien al gehoord heeft… Ook de dramales met juf Evelien, die om de week les komt geven op dinsdag, stond in het teken van kennismaken met elkaar. In groep blauw zijn nu enkele kinderen van groep geel en er zijn een paar nieuwe kinderen bij. Welkom in groep blauw en we gaan er een fijn jaar van maken.

Groep 1 en 2 gymmen om de week op maandagmiddag met juf Fanny (gymjuf) en op donderdagochtend met de hele groep met juf Meta. Zijn alle gymtasjes weer op school? Passen alle gympen nog? De gympjes blijven in een groen tasje op school.

We hebben op dinsdagen een stagiaire van de Pabo, haar naam is Sophie en zij is 3e-jaars studente van de deeltijd-opleiding. Op donderdag en vrijdag is ook juf Julia in de klas. Zij doet de opleiding onderwijsassistent, laatste jaar. Fijn deze extra juffen in de klas!

Op donderdag en vrijdag komt juf Jeanette met groep 2 werken voor extra motorische vaardigheden (creatief). Dit zijn steeds kleine groepjes kinderen die buiten de klas gezellig knutselactiviteiten doen.
Juf Jeanette vraagt voor elk kind een schoenendoos en kleine doosjes. Voorbeelden liggen in de klas. Spaart u mee?

Komende dinsdag om 18.30 uur is de informatieavond. U komt toch ook?

GROEP 3

juf Marjan, juf Annemieke

Met gespannen, verwachtingsvolle, blije en soms wat vochtige koppies kwamen de kinderen maandag de klas in. Wat een opluchting dat ook de juf een beetje zenuwachtig was. Gelukkig was het een fijne dag en konden we starten met alles wat we dit jaar gaan leren. Een eigen tafel en stoel, eigen potloden, een schrijfpotlood en een gum, een werkboekje, kijken en luisteren naar de juf. Hoe worden we stil als de juf iets wil vertellen, wat moet je doen als je naar de wc moet (dit mag altijd behalve als juf instructie geeft. Fijn als u uw kind thuis nog even naar het toilet laat gaan voor het naar school gaat.), wat ligt er in de klas waar je zelf mee aan de slag mag, hoe ruimen we de klas weer op en als laatste hoe maken wij in onze klas een kring. Dat is veel informatie!
Beste ouders, u kunt trots zijn. Deze kinderen zijn enorm bereid alles geweldig goed te doen en het lukte deze week dan ook al prima! Daarnaast hebben we de namen van alle kinderen steeds geoefend, voorzichtig twee letters besproken (i en k), twee woordjes geleerd (ik en kim), geoefend met cijfers bij de hoeveelheid, geschreven en de materialen verkend.

Vanaf maandag gaan we met 4xWijzer aan de gang, thema: Wonen. Zou u kartonnen verpakkingen mee willen geven om huisjes mee te maken. Schone melkpakken, theedoosjes, macaronipakken enz. alle maten zijn welkom, per slot van rekening zijn alle huizen ook niet hetzelfde formaat.
Langzaam wordt duidelijk welke tentoonstelling we gaan houden in de klas, welke activiteiten er gedaan worden en welke beroepen rondom wonen worden behandeld. Wie weet hebben we uw hulp nog nodig. Materiaal rondom het thema dat het kind mee wil nemen is altijd welkom. Voorzie het indien mogelijk van een naam.

Vandaag is iedereen op de schoolfoto geweest en hebben we een klassenfoto gemaakt. Dinsdag krijgen we voor het eerst drama les.

Een fijne week allemaal en tot dinsdagavond. U kunt binnen lopen om 19.45 uur zodat we echt kunnen starten om 20.00 uur.

GROEP 4

Meester Mitch, juf Judith

We zijn maandag vol enthousiasme begonnen aan een gezellig en leerzaam schooljaar in groep 4! We hebben een nieuw vriendje in de klas, zijn naam is Sebastian. Welkom op de Wilgenhoek.

Wat leuk al die vakantieverhalen van de kinderen met de foto’s. Ze konden er goed over vertellen en wat hebben we soms moeten lachen.

In de hitte hebben we ook al veel geleerd en gewerkt. Zo zijn we dit jaar in groep 4 ook gestart met ons rekenonderwijs via Gynzy op de iPad. Hier krijgt u dinsdag tijdens de informatieavond informatie over. De informatieavond begint om 20.00 uur.

Maandag en dinsdag stond meester Mitch voor de groep en vanaf woensdag stond juf Judith voor de groep. Donderdag werd en wordt ze ondersteund door juf Someya, die bij ons haar stage loopt als Pabo-student. Ja, ja, dat doet ze er gewoon bij, naast haar baan als klassenassistent bij ons op school.

Wat goed dat iedereen zijn gymspullen mee had op donderdagochtend. Onze complimenten! Tijdens de gym moet iedere langharige zijn/haar haar vast hebben met behulp van bijvoorbeeld een elastiekje. Ook lange pony’s moeten vast met een speldje. Neem zelf de haarspullen mee naar gym.

Met spelling hebben we het over de spellingsregel: haas, kip, poes, slak en hert. Met schrijven hebben we het over het verschil in de hoofdletter schrijven en de kleine letter. We zijn bezig met het maken van onze eigen boekenlegger. Daar gaan we deze week mee verder.

Vandaag is iedereen op de schoolfoto geweest. Wat een mooie koppies allemaal!

Klassendienst deze week: Lisa en Ilja. Volgende week Simon en Mila.

Fijne week allemaal.

GROEP 5

juf Roos, juf Simone

Wat hebben we een heerlijke start gehad na zes weken zomervakantie! Iedereen heeft er zin in en de kinderen zijn vol enthousiasme begonnen! De vakantieverhalen zijn besproken, er zijn nieuwe vrienden gemaakt en we hebben twee nieuwe meisjes in de klas: Chloé en Hannah. Ook is juf Roos gestart en op donderdag en vrijdag is meester Gianni in de klas om te ondersteunen. Hij zit in het laatste jaar van de opleiding tot onderwijsassistent.

De afgelopen week hadden we toneellessen van juf Evelien en dinsdag 10 september begint de muziekles waarin alle kinderen een instrument leren te bespelen.

Bijna alle kinderen hebben een multomap met tabbladen meegenomen, mocht je dat zijn vergeten dan graag deze week mee.
De rapporten mogen ook weer mee naar school!

Vandaag zijn we begonnen met de eerste rekenles op de iPad, superspannend, maar erg leuk!
De tafels 1 t/m 6 en 7 mogen thuis worden geoefend, net als het klokkijken.

Klassendienst deze week zijn Ona en Sep, en Ruslana en Annabelle hebben iPaddienst!

Fijne week allemaal en hopelijk zien we jullie allemaal morgenavond op de informatieavond.

GROEP 6

juf Robin, juf Tamara

We zijn weer van start gegaan. Wat hebben we een leuke eerste week gehad. Deze week hebben wij een start gemaakt met het werken op de iPad. Het is even wennen, maar we vinden het wel erg leuk. Voor nu zijn we nog veel aan het herhalen. Het is belangrijk dat we de tafels goed blijven oefenen met rekenen. Helpen jullie thuis ook mee?

Verder zijn we met spelling bezig met de dertig- en heerlijk-regel. Wat lastig is, is dat er in één woord vaak meer regels verstopt zitten. Zo moet je altijd goed luisteren naar lange (molen) en korte klanken (mollen), maar dus ook op de nieuwe regels. Hier oefenen wij heel hard mee in de klas.

Afgelopen vrijdag hebben wij voor het eerst gym gehad en zwemmen. Juf Tamara had zich vergist in de weken en eigenlijk mochten we pas vanaf komende vrijdag zwemmen. Gelukkig was het zwembad heel flexibel en mochten we voor deze keer vrij zwemmen. Het was superleuk en we kijken uit naar volgende week.

Op donderdag en vrijdag hebben wij een stagiaire in de klas, haar naam is Noor. Zij zit in haar laatste jaar van de opleiding tot onderwijsassistent. Wij zijn blij met Noor in de klas. Het is wel lastig met de dubbele namen, maar daar verzinnen wij wel iets op.

Vanaf vandaag krijgen wij iedere maandag huiswerk mee naar huis. Het is de bedoeling dat de kinderen op maandag het mapje weer meenemen naar school. Is het eerder af, dan kunnen ze het mapje al inleveren en op school laten. Verder wil ik jullie vragen om de agenda op maandag ook mee naar school te nemen. Zo kunnen we meteen voor de week erna het huiswerk erin schrijven.

In groep 6 hebben we geen klassendienst na schooltijd. Wij zorgen met alle kinderen ervoor dat het lokaal aan het einde van de dag netjes is opgeruimd. Iedereen heeft hierin zijn eigen taakje.

Morgenavond is de informatieavond. Wij hopen jullie allemaal te zien. Fijne week allemaal!

GROEP 7

juf Lisan

Wat een fijne eerste week hebben we gehad, maar dat heb ik al meerdere malen verteld en/of laten zien. Vandaag hebben de kinderen hun eerste huiswerk meegekregen. Het is huiswerk voor twee weken zodat we kunnen oefenen met plannen. Het huiswerk wordt altijd op maandag meegegeven voor de maandag de week erop. Dit is altijd een keer maken en een keer leren.

Vanaf vanavond 20.00 uur kan er ingetekend worden voor de kennismakingsgesprekken voor volgende week.
Fijne week en tot morgen op de informatieavond!

GROEP 8

juf Manon, meester Milan

Wat een heerlijke eerste week hebben we achter de rug. Sommige kinderen vonden het best spannend om naar groep 8 te gaan, maar na een paar dagen was iedereen al gewend en viel het best mee. De kinderen hebben ook kennis gemaakt met meester Milan. Over een aantal weken staat Milan elke maandag en dinsdag voor de groep. Ik ben wel aanwezig in de school op deze dagen, maar niet altijd in de klas.

Morgen beginnen de lessen drama van juf Evelien. We hebben er zin in!

Deze week krijgen de kinderen voor het eerst huiswerk. In groep 8 bestaat het huiswerk uit 2x maakwerk en 1x leerwerk in de week.
Het maakwerk bestaat uit taal (taal, spelling en begrijpend lezen) en rekenen (redactiesommen) en het leerwerk verschilt per week. Deze week krijgen de kinderen woordjes Engels mee naar huis om te leren. Het huiswerk van uw kind staat in zijn/haar agenda en op het whiteboard in groep 8. Het huiswerk wordt op maandag meegegeven en op vrijdag nagekeken/overhoord. Dit blijft het hele schooljaar zo!

Deze week kunt u zich inschrijven voor de startgesprekken via Social Schools. De gesprekken vinden plaats van 9 t/m 11 september.

De klassendienst van deze week: Tycho en Josephine. Volgende week: Tygo en Flinn.

Fijne week allemaal en tot op de informatieavond.