WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA


Week 36 – Startgesprekken
Week 36 – Luizencontrôle

REGEL VAN DE WEEK


Iedereen hoort erbij en uniek dat zijn wij.

WILGENHOEK IN BEELDGroep 2 heeft fijn geknutseld met juf Jeanette

WEEK  36 –  31 augustus  2020

EVEN VOORSTELLEN – vanuit de MR

Beste ouders/verzorgers,

Ik ben Marija Kamminga-Dragutinović en mijn zoon, Milo zit nu in groep 4 van de Wilgenhoek. Onze jongste zoon, Bodhi, hobbelt graag al met hem mee, maar moet nog even twee jaar wachten voor hij ook naar school mag.

Vanaf dit schooljaar zal ik als ouder deelnemen aan de MR. Als MR lid kijk ik er naar uit om mee te denken over veranderingen en vernieuwingen in het onderwijs en over de uitdagingen waar de school in deze tijd mee te maken heeft.

In het dagelijks leven sta ik voor de klas, maar dan in het voortgezet onderwijs. Ik geef les als docent Engels op het Schoter dus wie weet kom ik uw kind(eren) daar nog eens tegen!

BRENGEN NIEUWE LEERLINGEN – van juf Karin

Eerder informeerde ik u over het feit dat ouders van de kinderen die nieuw zijn op school de eerste twee weken mee het schoolplein op mogen. We zien dat het afscheid nemen steeds makkelijker gaat, maar merken ook dat het voor sommige kinderen nog een lastig moment is en zij iets langer nodig hebben om hieraan te wennen. Daarom zal u hier en daar nog een enkele ouder het plein op zien gaan. Dit wordt wel afgebouwd, maar we willen graag dat de kinderen op een fijne manier de schooldag kunnen starten.

OUDERBIJDRAGE EN OUDERACTIVITEITENLIJST – van de OAC

In Social Schools vindt u twee brieven van de OAC: de ouderbijdrage en de ouderactiviteitenlijst.

De OAC bestaat dit schooljaar uit de volgende leden:

Marieke de Wijn (voorzitter), moeder van Annabelle, Josephine en Ellemieke
Marije Adriaansens (voorzitter), moeder van Simon en Elias
Peter Paul Hoek (penningmeester), vader van Lars en Fleur
Sita Thani, moeder van Mia
Amy Lawrence, moeder van Joe
Ilona de Jager, moeder van Jurre
Sarah Daamen, moeder van Isa en Julie
Sebastiaan Zwaan, vader van Noah
Asha Raspe-Wijnbergen, moeder van Nikki
Rudolf Mensen, vader van Julius
Linda van Kalmthout, moeder van Ian en Luc
Willem Vermeulen, vader van Roos en Mick
Juf Pauline Roos

 ENQUÊTE GEZONDE WARME LUNCH – van juf Karin

De Wilgenhoek is benaderd door Tommy Tomato, twee ouders uit Haarlem met een missie. Wij hebben de vraag gekregen of wij een enquête onder de ouders willen houden waarbij de vraag of er behoefte is aan een gezonde warme lunch centraal staat.

In deze link vindt u de enquête:  https://docs.google.com/form/d/e/1FAIpQLSdglRRjBCkUPtHcifWlAkn6J2MBj9AsLjexcmZoJvXiPuxsKA/viewform

GROEP 1-2, BLAUW

juf Ineke, juf Marjan

De tweede week is alweer voorbij. Deze week hebben we de verjaardagkalender afgemaakt en zijn we verder gegaan met het groepswerkje. We hebben onze eerste dramales gehad van juf Evelien. We waren allemaal tijgers die in het circus gingen helpen en we deden heel erg ons best. Groep 1 had gym van juf Fanny en op vrijdag mochten we allemaal lekker los in de gymzaal. In de klas worden we allemaal al veel vrijer en gaat het er gezellig aan toe. We hebben nog het boek ‘Ik ben Harry Vink’ gelezen en besproken en groep 2 knutselde Harry ook met juf Jeanette!

Nog een weekje ‘Ik en de Ander’ en dan beginnen we met het thema ‘Mijn Lijf’. We zijn hiervoor op zoek naar leuke spullen voor in onze huishoek! Denk aan allemaal lege shampoo- of conditionerflessen,  haarlakspuitbussen, oude flesjes nagellak die jullie niet meer gebruiken. Of oude tijdschriften (voor in de wachtruimte van de salon), oude föhns, oude haaraccessoires, spuitbus scheerschuim, scheerkwast, handcrème (leeg), nagelvijl, borstel, kortom alles wat jullie thuis kunnen vinden rondom verzorging van het lichaam. We denken in de richting van een salon!

GROEP 1-2, GROEN

juf Eva, meester Mitch

De tweede week zit er op en wat gaat de tijd nu al snel. Wat fijn dat de informatieavond zo druk bezocht was. Bijna alle kennismakingsgesprekken zijn ook al geweest en wat is het fijn om in deze tijd toch (weer) even kennis te kunnen maken. Mocht u nog geen afspraak hebben, verzoeken wij u contact met ons op te nemen voor een afspraak.

Afgelopen week waren Jurre en Mae de hulpjes van de week en daarom hebben we ze vrijdag ook goed in het zonnetje gezet. Ook heeft groep 2 bij juf Jeanette vogeltjes van wol gemaakt naar aanleiding van het boek over Harry Vink waar we mee bezig zijn. Ook zijn we deze week voor het eerst begonnen met ‘maatjes-kiezen’. Hier moeten de kinderen de eerste tien minuten samen met hun maatje een keuze leren maken op het kiesbord. Zo leert iedereen elkaar kennen en samenwerken.

De beschrijving van het talent van vorige week (zoals besproken tijdens de Informatieavond) kunt u hierboven lezen. Het talent van volgende week is: Foutenspeurneus, deze kinderen letten heel goed op en zien het meteen als er een foutje op het planbord staat, of meer van dit soort voorbeelden. Erg handig voor in de klas!

De letter van de week is de letter ‘g’ van groep groen, als kinderen voorwerpen meenemen die met de letter g beginnen kunnen we die op de kast ten toon stellen.

Nog een weekje ‘Ik en de Ander’ en dan beginnen we met het thema ‘Mijn Lijf’. We zijn hiervoor op zoek naar leuke spullen voor in onze huishoek! Denk aan allemaal lege shampoo- of conditionerflessen, haarlakspuitbussen, oude flesjes nagellak die jullie niet meer gebruiken. Of oude tijdschriften (voor in de wachtruimte van de salon), oude föhns, oude haaraccessoires, spuitbus scheerschuim, scheerkwast, handcrème (leeg), nagelvijl, borstel, kortom alles wat jullie thuis kunnen vinden rondom verzorging van het lichaam. We denken in de richting van een salon!

GROEP 3

juf Ruth, juf Annemieke

Veel ouders hebben dinsdagavond deelgenomen aan de informatieavond op Teams, wat fijn om te zien dat er zoveel belangstelling was. Het was ook voor ons even wennen om het op deze manier te doen, maar volgens ons is de informatie goed overgekomen en was de bijeenkomst geslaagd.

We hebben afgelopen week de ‘m’ en de ‘s’ geleerd. We kennen nu vier letters en kunnen hiermee ook al woordjes maken. We hebben gespeeld met deze letters door ze bijvoorbeeld te kleien, woordjes te stempelen en te plakken, plaatjes te sorteren op de letter die je hoort of gewoon lekker te snuffelen in boeken. Deze week beginnen we kern 1 en leren we de ‘p’ en de ‘aa’.

Met rekenen hebben we afgelopen week verder geoefend met de getallenlijn. Dit keer ging de getallenlijn zelfs tot 20. En we hebben geoefend met het koppelen van hoeveelheden aan getallen. Deze week gaan we daar mee verder. En we oefenen erbij en eraf situatie, dus nog niet de sommen.

Vorige week hadden we dramales in de klas. We deden dit keer niet de tijgers van het circus, maar nu waren we clowntjes. Morgen komt juf Evelien ons weer dramales geven.
We gaan ook starten met het 4xWijzer thema ‘Mijn Lijf’. De kinderen gaan door opdrachten te kiezen en te doen, leren over het lichaam, de dokter en gezond zijn. Voor de opdrachten zijn we op zoek naar: boekjes over je lichaam, tijdschriften die verknipt mogen worden waar mensen in staan, grote rollen wit/crème behangpapier (we maken met de kinderen een soort cape waarop we het hart, de longen en de darmen kunnen plakken en van het skelet de ruggengraat, ribben, het bekken enz. Hiermee leren ze dat er allerlei dingen in hun lichaam zitten en waar die ongeveer een plaats hebben. Heeft u die nog liggen en mogen we het gebruiken? Verder mogen kinderen alles meenemen wat maar enigszins gerelateerd is met het onderwerp. We denken dan aan: bloeddrukmeter, lengte meetlat, stethoscoop, weegschaal, ooglapje voor de oogtest. Wanneer kinderen thuis materiaal aan het verzamelen zijn raken ze betrokken bij het thema en dat is de bedoeling. Heeft u toevallig een beroep dat verwant is aan ons thema? Wilt u dan met of zonder uw kind een klein filmpje maken? Dan kijken we dat op het digibord. U kunt het mailen naar Annemieke. Normaliter zou ik jullie uitnodigen in de klas om te vertellen maar helaas… dit lijkt ons een leuk alternatief. Voorzie alles van namen ! anders raakt het zoek.

Op donderdag maken we smoothies. Kinderen (6 per keer) mogen zich ‘s woensdags inschrijven voor het maken van een smoothie op donderdag. Ze nemen dan een briefje in hun tas mee terug dat ze ongeschild fruit mee mogen nemen dat ze lekker vinden.

We starten het thema met levensgrote blanco papieren mensenlijven op het themabord. Die gaan we samen invullen.

We maken foto’s van alle processen en resultaten en zullen die via Social Schools naar u toesturen.

Fijne week allemaal!

GROEP 4

juf Tamara, juf Someya

Wat is er weer hard gewerkt deze week. Daarom hebben we vrijdag aan het einde van de ochtend even lekker rustig aan gedaan en hebben we lekker gespeeld.

Deze week hadden we de eerste dramales van juf Evelien. We deden alsof we leeuwen waren. Superleuk en erg grappig. Deze week gaan we daar verder mee oefenen.

Met rekenen zijn wij bezig met het rekenen over het tiental, dus 8 + 5 =… . Belangrijk hierbij is dat de kinderen eerst naar het tiental springen en dan pas eroverheen. Daarbij moeten ze een splitsing maken van het getal dat erbij komt.

Met spelling hebben we afgelopen week de regel ‘poes’ toegevoegd. Hierbij gaat het om de tweetekenklanken (ui, ei, ij, eu, oe, ie, ou, au). Aankomende week komen de twee medeklinkers achter elkaar aan bod en gaan we het hebben over de regels ‘SLak’ en ‘heRT’.

Deze week starten we rustig op met 4xWijzer en komt ons eerste thema ‘Mijn Lijf’ aan bod. Hier over later nog meer. De kinderen mogen eventueel spullen meenemen die horen bij de dokter. Let erop dat er duidelijk een naam op staat.

Verder merken wij dat veel kinderen hun potlood, gum, vraagkaartje, stift en andere kleine dingen kwijt zijn in hun la. Het is handig als kinderen een etui mee naar school hebben waar ze dit in kunnen bewaren. De voorkeur gaat uit naar een simpele etui en niet één die heel groot is.

Helpende handjes: Loïs en Nelson, iPaddienst: Max en Elanor

Fijne week allemaal!

GROEP 5

juf Simone

Wat hebben we weer een fijne week gehad. En wat was het fijn dat u bij de informatieavond was!
Er is al luizencontrole geweest en gelukkig zijn we weer helemaal goedgekeurd.

Met rekenen werken we aan de tafel van 7 en over de minuten in de klok. Ook staan eraf sommen door een tiental centraal.
Met spelling werken we over de molen- en pandawoorden. Lange klanken in het midden van een woord of aan het einde.
Met taal werken we aan het geven van een beschrijving en hebben we een hele leuke les gehad met een woordweb. Sommige kinderen wisten zoveel woorden dat zij niet meer te stoppen waren!
Het werken met de weektaak vinden de kinderen heel leuk en het gaat dan ook al supergoed!

Het thema van 4xWijzer is erg leuk, we hebben al veel geleerd over ons lijf en deze week gaan we hiermee verder. We zullen ook gaan knutselen rond het thema ‘Mijn Lijf’. Van eerdere opdrachten heb ik foto’s gemaakt en deze zal ik met u delen via Social schools.

De kinderen die hun multomap nog niet meegenomen hebben, mogen eraan denken om dat nog te doen. Dan kunnen we de spullen van 4xWijzer hierin op gaan ruimen.

Morgen hebben we weer dramales van juf Evelien.
Vandaag gaan we ook weer verder met de startgesprekken.

Een fijne week allemaal!

GROEP 6

juf Roos, juf Sophia

Vorige week dinsdag hadden de kinderen voor het eerst dramales van juf Evelien. In deze les stond vertrouwen en samenwerken centraal. Zo moesten de kinderen zonder praten iemand rondleiden die geblinddoekt was. Daarna moesten ze met de hele groep over een touw heen klimmen, zonder dat aan te raken. Kinderen fungeerden als op- en afstapje, kinderen werden opgetild, doorgegeven en iedereen werkte heel goed samen zodat iedereen aan de overkant kwam!

Met rekenen hebben we verder geoefend met keersommen met 1 getal tot 100 (bijvoorbeeld 4×76), we hebben getallen tot 10.000 gestructureerd (welke waarde heeft het getal 6 in 9600) en we hebben aftreksommen gemaakt t/m 20 euro met kommagetallen. Dit was best nog lastig!

Bij taal hebben we het gezegde behandeld en bij spelling hebben we onder andere woorden met  -elen, -eren, -enen (je hoort een u maar je schrijft e) en langere woorden met -z en -v herhaald.

Op vrijdag was de eerste zwemles, de kinderen hebben laten zien hoe goed ze zijn in de schoolslag en borst- en rugcrawl. Sommigen ontpopten zich tot echte waterratten en vlogen door het bad! Als afsluiting deden ze een tikspelletje in het water, dit vonden ze geweldig. Na het zwemmen was iedereen erg moe en hebben we gezellig een theekransje gehouden.

Deze week gaan we weer verder met het 4xWijzer thema ‘Mijn Lijf’ met subthema ‘Bewegen is gezond’. Mocht u nog boeken in dit thema hebben die eventjes mee naar school mogen, dan zouden we dat leuk vinden! Ook tijdschriften zijn welkom (met plaatjes van alles wat in ons lijf zit) die we mogen verknippen.
Deze week hebben Stijn en Lars klassendienst en Puck en Jenoah iPaddienst.

Fijne week allemaal!

GROEP 7

juf Lisan

Het was weer een goede week. Er mochten weer lekkere dingen mee naar huis genomen worden van de schooltuinen en we zijn gestart met de kennismakingsgesprekken. Vandaag hebben we de eerste overhoring van Engelse woordjes gehad en krijgt de klas weer huiswerk mee voor volgende week. Donderdag hebben we de beestjes-les bij de schooltuinen en is er bij de overblijf tostidag.
Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

Deze week starten we met 4xWijzer met het thema ‘Mijn Lijf’. Tot de herfstvakantie hebben we het over zintuigen, het skelet en hoe je lichaam er van binnen uitziet.

Afgelopen week hebben we voor het eerst drama gehad van juf Evelien. De kinderen zijn vooral aan de slag gegaan met opdrachten waarbij ze goed moesten samenwerken. Ze moesten bijvoorbeeld de hele klas over een ‘muur’ krijgen zonder de muur aan te raken. De kinderen hebben het heel goed gedaan. Deze week gaan we verder met deze opdrachten.

Via Social Schools heb ik verschillende foto’s en filmpjes van de afgelopen weken gestuurd, zodat u een kleine impressie krijgt van wat we hebben gedaan.

Helaas heeft nog niemand zich aangemeld als klassenouder. Ook heeft er nog niemand gereageerd om het afscheidsboek van groep 8 te maken. Wij hebben uw hulp echt nodig hiervoor. Indien u geïnteresseerd bent hoor ik het graag!

Volgende week komt op donderdag 10 september juf Mascha voor het eerst bij ons stagelopen. Mascha is eerstejaars (Pabo) studente en ze doet dat in verkorte deeltijd. Ze blijft tot de kerstvakantie op de donderdag en ze zal regelmatig les gaan geven op deze dag.

Fijne week allemaal!