WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDAdinsdag 14 jan. – OAC vergadering
woensdag 22 jan. – MR Vergadering
maandag 20 jan. – Pauline eerste werkdag
woensdag 22 jan.
– start voorleesdagen
donderdag 30 jan. – stakingsdag, school gesloten
vrijdag 31 jan. – stakingsdag, school gesloten
vrijdag 7 feb. – kinderdisco
zaterdag 8 feb. – ouderdisco

REGEL VAN DE WEEK


Wij laten merken hoe rustig wij kunnen (samen) werken.

WILGENHOEK IN BEELD


Hoe tof! Lior (gr 8.) vond het hoog tijd voor een basketbalveldje op ons plein met niet één maar twee baskets. Samen met meester Frans heeft hij een plan gemaakt en inmiddels wordt er veel gebruik van gemaakt! We kijken reikhalzend uit naar de nieuwe LeBron of Jordan!

WEEK  3 –  13 januari 2020

WILGENHOEK STAAKT MEE – van het team

De school is gesloten op 30 en 31 januari. Lees meer in deze brief.

JUDITH NEEMT AFSCHEID – van de directie

Judith neemt na 19 jaar Wilgenhoek afscheid en gaat verhuizen naar Drenthe, haar geboortegrond.

Op woensdagochtend 29 januari neemt ze afscheid van de kinderen van de Wilgenhoek en ’s middags trekken we de flessen open met het team en oud-collega’s.

Als u het leuk vind om haar nog gedag te zeggen dan kan dat natuurlijk ook. Tussen 12.00 en 12.45 uur is daar gelegenheid voor. Judith is te vinden in de teamkamer!

De TIJDMACHINE – van de directie

Het nieuwe 4xWijzer thema is begonnen! De Tijdmachine! De kinderen stappen in de tijdmachine en werken aan verschillende periodes van vroeger. De kleuters zullen zich bijvoorbeeld richten op ridders en kastelen. De groepen 7 en 8 meer op de periode van de industriële revolutie.

In de groepen 5 t/m 8 worden de taallessen in het kader van woordenschat gekoppeld aan de thema’s en de themamuren zullen zich de komende tijd weer vullen met de verzamelde kennis en belangrijke woorden!

De kinderen hebben nu ook allemaal een eigen ‘onthoudboekje‘ gekregen waar ze hun verzamelde kennis in kunnen opschrijven! Zo schrijven ze vaker, leren we ze samenvatten en leren we ze dat noteren helpt om meer te kunnen onthouden.

Aan het eind van het blok krijgen de kinderen een kennistest waarbij we ze uitdagen al hun verzamelde kennis op een groot blad te schrijven! Daar mogen ze natuurlijk hun boekje bij gebruiken. Leren wordt steeds leuker!

Meer info over 4xWijzer?

GOUD EN GLITTER– van de OAC

Zet het in de agenda! De OAC organiseert in februari weer twee discoavonden!
7 februari mogen de kinderen ’s avonds naar school voor een ‘ goud en glitter’ feest! Het is altijd erg gezellig om op 8 februari even langs te komen op de ouderdisco dat staat in het thema ‘Fout is goud’!!

De ouders die zich hebben opgegeven om te helpen zullen komende week een mail krijgen van de OAC.

HULPOUDER VOORJAARSONTBIJT GEZOCHT!– van de OAC

Groep 8 organiseert elk jaar het voorjaarsontbijt voor alle andere groepen. Sita Thani, moeder van Mia uit groep 6 begeleidt groep 8 vanuit de OAC.

Wie vindt het leuk om mee te helpen met deze activiteit? We komen zes keer samen, inclusief het voorjaarsontbijt.

Het is belangrijk om beschikbaar te zijn op de woensdag van 8.45 tot 12.20 uur in de periode tussen (waarschijnlijk) 11 maart en 8 april. Exacte data zijn nog niet bekend.

Stuur een e-mail naar: sita.thani@xs4all.nl

GEZOCHT– van het team

Gevraagd in groep 7: lege Heinz ketchup knijpflessen

GROEP 1/2 GROEN

meester Mitch , juf Mieke

Deze week starten we met het 4xWijzerthema ‘Ridders en kastelen’. Er is een kasteelhoek gemaakt en de werklessen en spelletjes zijn ook in het thema. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een kasteel nabouwen met blokken, duplo enz., een schild schilderen, een kasteel naplakken met plakfiguren, een kroon versieren, een werkboekje met ridderwerkbladen enz.
De letter van de week is de ‘r’.

Vorige week kregen de kinderen de eerste muziekles met juf Rozemarijn. Om de week krijgen ze les van de muziekjuf en de andere week oefenen we zelf in de klas.

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

De eerste week na de vakantie zit er alweer op en we hebben vooral teruggeblikt op de afgelopen vakantie. Ook zijn er drie nieuwe kinderen gestart: Noëlle, Stella en Ezra. Welkom in groep blauw.

Vandaag hebben we het 4xWijzer thema ‘Ridders en kastelen’ geopend.
De huishoek is nu een kasteel en de komende weken zijn alle activiteiten aangepast naar het thema. Als uw kind nog spullen heeft die mee naar school mogen om te laten zien of mee te spelen mag dat.
Vrijdag 14 februari sluiten wij de ochtend af met een klein toneelstukje in de speelzaal, alle ouders zijn van harte welkom om aan het eind van de ochtend te komen kijken (de precieze tijd volgt nog).

De letter van de week is de letter ‘r’ van ….

GROEP 3

juf Marjan, juf Annemieke

Een eerste week waarin we weer even moesten wennen hebben we achter de rug. We herhalen van alles tot en met kern 5. Dan kunnen we weer fris starten met de nieuwe kern. De laatste letters…hoera!
Met rekenen even wennen aan het nieuwe werkboek. Voorin (het blauwe deel) de juffenles en achterin het werken op niveau en zelfstandig (het rode deel).
Heel voorzichtig doen de kastelen, ridders en alles wat daarbij hoort hun intrede. In de klas hangt al een groepsdraak ter bescherming. We starten met dit thema van 4xWijzer. Dat wil ook zeggen dat kinderen boekjes en materialen mee mogen nemen die met het thema te maken hebben. U hoort vanzelf denk ik waar we in de klas mee bezig zijn. Het thema spreekt al behoorlijk aan hebben we gemerkt. Wat betreft de knutselactiviteiten zijn wc-rollen en dik karton van een doos (liefst niet hele dozen) voor schilden en zwaarden zeer welkom.

Misschien heeft u het thuis al gehoord, Liva draait af en toe een uurtje mee in de klas. Het was een warm weerzien voor haar en een aantal kinderen die haar kennen van de kleuterjaren. Iets meer uitdaging was welkom en dat bieden we op de Wilgenhoek indien mogelijk.

Iedereen een fijne week. En tot in de klas als u even een kijkje komt nemen aan het eind van de dag.

GROEP 4

meester Mitch, juf Judith

En dan is de eerste schoolweek in het nieuwe jaar alweer voorbij. Wat is het spannend als er dan een nieuwe juf in de klas is! En niet alleen voor de kinderen… We kunnen terugkijken op een fijne week waarin we kennis met elkaar hebben gemaakt en ik de kinderen al een beetje heb leren kennen. Het is gezellig in de klas en wat fijn dat de kinderen mij zo goed helpen!

Ook hebben we al hard gewerkt! We hebben veel spelletjes gedaan met de tafels van 1, 2, 3, 5 en 10. Wat ging dat goed.

Vandaag hebben we lekker geknutseld en heel veel kinderen gingen thuis laten zien wat we gedaan hebben.

Ook in groep 4 gaan we deze week beginnen 4xWijzer: ‘Ridders en kastelen’.
De kinderen mogen spulletjes meenemen zodat we er een mooie hoek van kunnen maken. Ook sparen we keukenrollen, helpt u mee verzamelen?

Donderdag hebben we muziekles en we gaan er weer een fijne week van maken!

Olivier en Reva mogen deze week helpen met de klassendienst.

GROEP 5

juf Roos, juf Simone

De eerste week na de kerstvakantie zit er weer op en we hebben een hele fijne week gehad.
Vol enthousiasme zijn de kinderen gestart met het nieuwe thema van 4xWijzer: ‘In de tijdmachine’. Binnen dit thema worden kloosters, Vikingen, ridders en kastelen en de stad in de middeleeuwen behandeld. De onderzoeksvragen zijn verdeeld en in duo’s gaan de kinderen de komende weken informatie verzamelen. In hun nieuw gekregen aantekenschriftjes schrijven ze dingen op die zij zelf belangrijk vinden. Erg leuk vinden ze dit!

Aankomende week zullen we ook creatief zijn met het maken van dino-schilderijtjes voor het Teylers museum. Vanaf 31 januari presenteert het Teylers Museum de familietentoonstelling ‘Dinomakers’ en komt de kunst van onze school weer in het museum te hangen.

In de week van 20 januari starten de Cito-toetsen. De kinderen hoeven zich hier niet op voor te bereiden maar het is natuurlijk wel fijn als alle kinderen aanwezig zijn. Liefst dus geen afspraken met dokter of tandarts in de ochtend inplannen. We toetsen alleen in de ochtend en doen het rustig aan. We hebben twee weken de tijd om de Cito-toetsen van rekenen, begrijpend lezen en spelling af te nemen.

Tijdens de rekenlessen merken we dat een hoop kinderen de tafels t/m 10 niet geheel beheersen. Dit helpt enorm in het snel uitrekenen van sommen, dus heel fijn als hier thuis nog aandacht aan besteed kan worden.

Vandaag krijgen de kinderen topo huiswerk mee naar huis en op 20 januari is de toets.

De klassendienst van deze week: Lars en Jesper, en Thijmen en Saar hebben iPaddienst.
Fijne week allemaal!

GROEP 6

juf Robin, juf Tamara

De eerste week van 2020 zit er weer op. We zijn lekker gestart afgelopen week. Afgelopen week hebben we het nieuwe thema van 4xWijzer opgestart: ‘De middeleeuwen’. De kinderen hebben allemaal een eigen notitieblok gekregen waarin zij allemaal informatie mogen verzamelen. Alle informatie kunnen ze weer gebruiken bij het maken van de kennistest. Deze week hebben wij het gehad over Karel de Grote en ‘Hebban olla vogala’. Voor het thema is knutselen met wc-rollen erg leuk. Sparen jullie mee?

Bij spelling gaan we alle regels herhalen. Wat hebben we ook alweer tot nu toe gedaan. De regels die voorbij zijn gekomen: dertig, heerlijk, molen, mollen , gebak, knabbelen, grijze muizen, spinnetje, stripboek, dirigent, auto’s en circus. Oefenen jullie thuis nog even mee?

Met rekenen zijn we nog steeds bezig met het herhalen van alle tafels. Deze week doen we de tafel van 6, 7 en 8 door elkaar. Op internet zijn ook verschillende spelletjes te vinden met de tafels. Deze kunnen jullie thuis inzetten. Denk bijvoorbeeld aan: tafelsoefenen.nl.

Aankomende dinsdag is onze eerste muziekles van juf Rozemarijn. Welke liedjes zullen we gaan leren?

In de week van 20 januari starten de Cito-toetsen. Hier hoeven de kinderen zich verder niet op voor te bereiden. Wel is het fijn als iedereen aanwezig is. Zouden jullie in deze twee weken geen afspraken willen maken bij de tandarts of dokter? Mocht het echt niet anders gaan, dan het liefst in de middag. Natuurlijk kunnen wij het ook inhalen, maar dit is voor de leerling vaak minder prettig.

Fijne week allemaal!

GROEP 7

juf Lisan

We zijn afgelopen week gestart het nieuwe thema ‘Industrie’. Dit thema duurt tot de voorjaarsvakantie. Ook zijn we weer creatief bezig voor het Teylers Museum. Vanaf 31 januari presenteert het Teylers Museum de familietentoonstelling ‘Dinomakers’ en komt de kunst van onze school weer in het museum te hangen.

Morgen hebben we een workshop over verkeer.  In de week van 20 januari starten we met de Cito-toetsen. De leerlingen hoeven hiervoor niets te doen, behalve op tijd naar bed gaan. Graag in deze twee weken geen afspraken bij tandarts of dokter, als het echt niet anders kan graag in de middag.

Vorige week hebben de kinderen een brief van de VU meegekregen om mee te doen aan een project over verwondering. De vraag is of zij en hun ouders mee willen doen en of ze deze brief ingevuld weer mee terug naar school kunnen nemen. Woensdag is de uiterste inleverdatum.

De theebeurt van aanstaande vrijdag is voor: Jurre, Nadia en Lente

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon, meester Milan

We zijn begonnen met ons nieuwe thema ‘Industrie’. Dit thema loopt tot de voorjaarsvakantie.

Morgen hebben de workshop verkeer ‘mobiel in mijn hand, fiets aan de kant’. Met behulp van oefeningen in het speellokaal leren de kinderen dat ze in het verkeer geen twee dingen tegelijk kunnen doen. Ze ervaren op een fietssimulator dat bellen, appen en tegelijk op het verkeer letten niet mogelijk is.

Vandaag hebben de kinderen een creatieve huiswerkopdracht van het Teylers Museum mee naar huis gekregen. De kinderen hebben materialen en een uitlegblad mee naar huis genomen. De werkstukken komen in het museum te hangen en natuurlijk krijgen de kinderen kaartjes om de tentoonstelling zelf te bekijken.
Uiterlijke inleverdatum: dinsdag 21 januari.

Naast deze opdracht hebben de kinderen maakwerk voor taal en rekenen. Er is geen leerwerk.

Deze week staat Milan op donderdag en vrijdag voor de groep i.v.m. mijn studie.

De cito-weken beginnen op maandag 20 januari.

Denkt u nog even aan de brief over het onderzoek naar verwondering bij kinderen? Ik wil ze graag voor woensdag a.s. ontvangen.

De klassendienst van deze week: Joshua en Renzo. Volgende week: Bindy en Eline.
Fijne week allemaal!