WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

Het Wilgentakje

AGENDA


Za. 24 april t/m zo. 9 mei – meivakantie

 

REGEL VAN DE WEEK


Iedere groep kiest deze week een eigen regel om aandacht aan te besteden.

WILGENHOEK IN BEELD

De kleutergroepen kregen vandaag een pakket over de post…


WEEK  15 –  12 april 2021

BEZETTING OP SCHOOL – van juf Karin

Vorige week ontving u een bericht dat groep 6 in thuisquarantaine ging. Gelukkig mogen de kinderen met een negatieve testuitslag morgen weer naar school. Groep groen heeft deze week, net als vorige week, veel verschillende leerkrachten voor de groep omdat meester Mitch corona heeft. Wij hopen dat hij snel opknapt!

Het thuisblijven bij klachten, positieve testen en daarnaast ook nog ‘gewone’ griep, betekent helaas elke dag opnieuw kunst- en vliegwerk om de groepen bezet te krijgen. Complimenten voor al het personeel dat zich voor de volle 100% inzet om te kunnen helpen waar nodig.

Ook complimenten voor u als ouders! Het zal niet makkelijk zijn opvang, op soms korte termijn, te regelen, of het thuiswerken aan de kant te schuiven omdat er opeens kinderen thuis zijn. Om u een beeld te geven van de afwezigen en vervangers zullen wij vanaf deze week een overzichtje mee sturen in het Wilgentakje.

Week 14 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
Groep geel Pasen
Groep blauw Pasen
Groep groen Pasen Geen school Vervanging intern Vervanging extern Vervanging intern
Groep 3 Pasen Vervanging intern Vervanging intern
Groep 4 Pasen
Groep 5 Pasen Vervanging intern Geen school Vervanging intern Vervanging intern
Groep 6 Pasen Quarantaine Quarantaine Quarantaine Quarantaine
Groep 7 Pasen
Groep 8 Pasen

ZELFTESTEN – van juf Karin

We krijgen sinds vorige week regelmatig de vraag of kinderen waarbij een zelftest is afgenomen toch met klachten naar school mogen komen: dit mag niet.
De zelftest is ervoor om zonder klachten te testen en geeft een minder betrouwbaar beeld indien er klachten zijn. Er geldt dus nog steeds dat kinderen met klachten thuisblijven en pas weer naar school mogen als ze 24 uur klachtenvrij zijn of een negatieve afgenomen test hebben (bijvoorbeeld PCR- of LAMP-test).

MEIVAKANTIE – van juf Karin

De meivakantie staat voor de deur. Via dit bericht wil ik u erop attenderen dat op het moment van schrijven voor alle landen in de wereld code oranje of rood geldt. Wanneer men toch afreist naar het buitenland, is quarantaine bij thuiskomst verplicht. Wij verzoeken u dringend om u echt aan deze maatregelen te houden indien u toch besluit naar het buitenland af te reizen.

AFSCHEID- van juf Rozemarijn

Lieve leerlingen en ouders van de Wilgenhoek,

De afgelopen jaren heb ik met heel veel plezier muziekles gegeven op de Wilgenhoek. Samen zongen we over krokodillen en slangen, maakten muziek met boomwhackers en dansten op liedjes van Elvis en Grease. Nu is het voor mij tijd om gedag te zeggen. Ik ga een nieuwe uitdaging aan en start 1 mei als directeur van de muziekschool in Katwijk. Ik heb er heel erg veel zin in maar neem met pijn in mijn hart afscheid.

20 april is mijn laatste dag op de Wilgenhoek en zal ik in alle klassen afscheid nemen. Ik weet zeker dat ik nog vaak terug zal denken aan alle uren die we zingend, kletsend èn lachend met elkaar hebben doorgebracht.

Ik wens jullie een gezonde en muzikale toekomst en wie weet tot ziens!

Groetjes,
Rozemarijn Timmer

 GEVRAAGD – van het team

We kunnen de volgende zaken weer goed gebruiken:
– keukenrollen
– kurken
– chipskokers

Wie wil er bij de Gamma of de Karwei speelzand voor de zijtuin halen?

GROEP 1, GEEL

juf Eva, juf Marjolein

We hebben een fijne week achter de rug. Nadat we aan elkaar verteld hadden hoe het paasweekend bij alle kinderen was geweest zijn we weer fijn aan het werk/spelen gegaan. We hebben deze week extra aandacht aan de groepsvorming en omgang met elkaar besteed. We raken ondertussen aan elkaar, en aan het ritme en de gewoontes van de dag gewend. Er wordt hard gewerkt en (samen) gespeeld.

De sfeer was fijn! In de werkles hadden we een samenwerkopdracht, een ei maken van papier-maché. Grappig om te zien hoe sommige kinderen zonder problemen met lijm en krant aan de gang gaan en hoe lastig het voor anderen was.

We hebben vandaag een groot ei in de klas en dat gebruiken we voor ons project dat morgen start: ‘Gevaar!’.
Bij de kleuters zal het over dino’s gaan. We zullen in de eerste instantie vooral aandacht besteden aan het feit dat dino’s nu al heel lang niet meer bestaan. Het verschil tussen vroeger en nu. Er zijn namelijk dino’s die er best griezelig uitzien!!! Alle spullen die met dino’s te maken hebben mogen mee naar school genomen worden (vooral boeken!). Als kinderen met mooie verhalen thuis komen horen wij dat graag.

Appie en Flappie (twee handpop-aapjes) zitten ook bij ons in de klas. Ze weten nog niet zo goed soms hoe iets moet of ze zijn een beetje ondeugend! Gelukkig weten de kinderen heel goed hoe het wel moet of wat de oplossing is.

Fijne week allemaal!

GROEP 1-2, BLAUW

juf Ineke, meester Rick

De week vloog om! Op dinsdag vertelden de kinderen volop over eieren en Pasen! We hebben kersenbloesembomen gestempeld en extra gym gehad van meester Rick. Een werkles uit de kasten en spelletjes met de letter ‘a’. Denk aan kleien, schrijven, voorwerpen zoeken met de ‘a’ en een woordweb maken. Ook oefenden we weer met het werken aan tafel en dat kan de hele groep eigenlijk al heel goed. Kjell was ons zonnetje en kreeg veel leuke complimenten!

Komende week is meester Rick er niet op dinsdag, maar wel gewoon op woensdag. Ons nieuwe thema gaat starten! ‘Gevaar!’ en het gaat bij ons over dino’s! Vandaag is er een doos met geheimzinnige inhoud op school aangekomen Wat zou dat toch zijn?
De werkles staat met divers materiaal in het teken van het thema en we gaan in de middagen aan de slag met het thema in diverse activiteiten van 4xWijzer. De huishoek moet eigenlijk een museum gaan worden, dus we hopen dat de kinderen ons daarbij gaan helpen. En hoeveel woorden weten wij met de ‘d’ van dino? Ook werken we nog verder aan deze letter.

We maken er weer een fijne week van!

GROEP 1-2, GROEN

meester Mitch

Meester Mitch is nog steeds ziek. We losten het de afgelopen week op met vertrouwde gezichten. Ook de komende week lukt dat: op maandag zijn juf Debbie en juf Pauline er. Op dinsdag juf Meta. Op woensdag juf Pauline en juf Debbie. Op donderdag juf Meta en juf Debbie en op vrijdag juf Marja en juf Debbie.

Vandaag kwam er een grote doos met de post… Wat zit daar in? Het weegt bijna niks, het geeft geen geluid, het ruikt nergens naar… Dus dan de doos maar open maken… Een heel groot ei, waar zou die van zijn? We gaan er goed voor zorgen! Zou dit de start zijn van ons nieuwe thema?

Gevraagd:
1. Willen alle kinderen één wc-rol meenemen?
2. Welke ouder wil speelzand voor ons halen bij de Gamma of de Karwei?

Fijne week allemaal!

GROEP 3

juf Ruth, juf Annemieke

Het was een beetje een gekke week. Juf Annemieke ziek waardoor juf Someya een dagje in de klas was en juf Ruth extra op vrijdag. Woensdag hebben we geen taal en rekenen gedaan, maar stond de ochtend in het teken van groepsgeluk. Hierbij mochten we allemaal een poppetje uitkiezen (jezelf) en dat op een ondergrond die onze klas voorstelde plaatsen, op een plekje dat jou fijn leek. En bij de tweede ronde mocht je het eventueel nog verplaatsen. Daarna mochten een aantal kinderen vertellen waarom ze dat een fijn plekje vonden, maar ook mocht er verteld worden wat er opviel aan de indeling van de poppetjes en wat je ervan vond. De kinderen kregen inzicht hoe de groep in elkaar zit, maar ook hoe sommige kinderen zich hierbij voelen. Nu we dat weten, kunnen we daar rekening mee houden en met elkaar.

Omdat juf Ruth ook nog eens haar stem kwijt was, hebben we woensdag de taal- en leesles een beetje anders gedaan. We hebben een circuit gedaan waarbij iedereen keer ging lezen, Veilig Leren Lezen op de iPad oefende, oefende met spelling en leesspelletjes deed. En we hebben een extra schilderopdracht gedaan met wattenstaafjes.

Deze week gaan we iets nieuws doen: Taal Op Maat. Dit staat los van Veilig Leren Lezen en is een methode die we door de hele school gebruiken. Hierbij komt een stukje spellingregels aan bod, maar ook hoe een en ander is opgebouwd. Deze week gaat het over een woordweb maken.

Fijne week!

GROEP 4

juf Tamara, juf Someya, meester Richard

Er is weer een week voorbij gevlogen. Afgelopen vrijdag hebben wij de kinderen vertelt dat ik, Tamara, vanaf deze week op maandag en dinsdag in groep 5 zal staan. Dit was best even schrikken, maar gelukkig is nu juf Someya bij ons in de klas.

Bijna iedereen heeft inmiddels zijn tafeldiploma gehaald voor de tafel van 1, 2, 5 en 10. Nu komen de moeilijkere tafels aanbod en gaan we de tafel van 3 proberen te automatiseren. Willen jullie hier thuis hard mee gaan oefenen? Wij gaan de tafeldiploma’s afnemen in de week na de meivakantie.

Komende week gaan we ook weer hard aan het werk. Bij spelling krijgen we te maken met één van de moeilijkste regels van groep 4, de molen-regel. Bij deze regel is het belangrijk dat de kinderen het woord verdelen in klankgroepen en daarna de regel toepassen: “Een lange klank aan het einde van een klankgroep = lange klanken hebben pech, ik haal gewoon een letter weg.” Voorbeeld: poo – ten = poten ; dee – ken = deken.

Fijne week allemaal!

Helpende handjes: Loïs en Finn
IPaddienst: Sander en Mats

GROEP 5

juf Someya, meester Rick, juf Tamara, meester Remco

Afgelopen donderdag hadden we een spreekbeurt van Mees over de Formule 1 en op vrijdag de spreekbeurt van Sven over DNA. Ook hebben we de verjaardag van Zoë gevierd. Daarnaast hebben we twee rekentoetsen gedaan. Het waren drukke, maar gezellige dagen.

Vanaf deze week zijn er helpende handjes en is er een iPaddienst. Het kan zijn dat deze kinderen iets later naar buiten komen dan u gewend bent. De helpende handjes zorgen er de hele dag voor dat boeken en schriften worden uitgedeeld en maken na schooltijd de klas weer netjes. De iPaddienst haalt de iPads ’s ochtends op en brengt deze ’s middags weer terug.

Verder hebben de kinderen vandaag huiswerk meegekregen. Dit is een oefentaak begrijpend lezen. Het is de bedoeling dat zij deze thuis maken en maandag 19 april weer mee terug naar school nemen. Op school kijken wij deze gezamenlijk na.

Fijne week allemaal!

Helpende handjes: Nova en Jochem
IPaddienst: Benthe en Simon

GROEP 6

juf Dana, juf Sophia

Het was een gekke week voor groep 6. We zijn dinsdag nog samen op school geweest en moesten vanaf woensdag in quarantaine. Wij willen de kinderen en de ouders een compliment geven over hoe flexibel iedereen is geweest!

Helaas konden afgelopen dinsdag de schooltuinlessen niet doorgaan vanwege het wisselvallige en onstuimige weer. We hopen dat de schooltuinlessen morgen wel door kunnen gaan en dat de meeste kinderen hier bij kunnen zijn. Willen de ouders eraan denken de kinderen in oude kleren naar school te sturen? Ook is het handig om laarzen aan te doen.

We hebben een start gemaakt met het nieuwe 4xWijzer thema: ‘Gevaar!’. De kinderen leren over de prehistorie en oerdieren. We hebben het al gehad over de jagers en verzamelaars en het trechterbekervolk. Er was veel informatie om te onthouden, maar de kinderen hebben ontzettend goed aantekeningen gemaakt.

Hopelijk kunnen we deze week weer verder waar we gebleven waren en kunnen alle kinderen er weer bij zijn. Het huiswerk voor de kinderen die thuisblijven verstuur ik dinsdag apart via Social Schools.

Fijne week allemaal!

GROEP 7

juf Lisan

De hele klas heeft het theoretische gedeelte van het fietsexamen gehaald!!!!
Normaal hebben we altijd in de komende tijd een praktijkfietsexamen. Dat zit er vanwege corona en de achterstand met het afnemen van de examens door VVN helaas niet in. Zoals het er nu uitziet wordt het examen in september afgenomen, wanneer de kinderen in groep 8 zitten.

Misschien hebben jullie het van de kinderen al gehoord, maar ik bleek helemaal geen corona te hebben gehad. Ik was zoals dat heet een vals-positief. Zonde van de tijd die we allemaal thuis hebben doorgebracht!

Het thema van 4xWijzer is ‘Gevaar!’. Wij hebben het over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De kinderen mogen hiervoor ook spullen van huis meenemen. Legerkleding, boeken of iets heel anders, het kan allemaal.

Het werk voor thuiswerkers komt via Teams als het nodig is.

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

Deze week zijn de laatste presentaties. Wat heb ik genoten van iedereen! Heel erg goed en knap gedaan.

We zijn inmiddels gestart met het nieuwe thema ‘Gevaar!’. Dit thema loopt tot en met 21 mei en staat in het teken van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Deze week ben ik op woensdag en donderdag afwezig in verband met mijn studie. Op beide dagen staat juf Esther voor de groep. Erg fijn, want het is erg lastig om invallers te vinden op het moment. Ik ben op deze dagen niet bereikbaar voor vragen.

Volgende week start is de IEP eindtoets in groep 8 en wel op dinsdag 20 en woensdag 21 april. De IEP Eindtoets is een papieren toets die de verplichte onderdelen lezen, taalverzorging en rekenen meet en wordt afgenomen in twee dagdelen van twee uur. Met een mooie en frisse opmaak, leuke teksten en heldere vragen verlagen we de spanning zoveel mogelijk bij de leerlingen, zodat ze écht kunnen laten zien op welk niveau ze staan.

Na de uitslag kan er een eventuele heroverweging komen. Dat wil zeggen dat het niveau van uw kind naar boven kan worden bijgesteld. Dit gebeurt altijd op advies van de leerkracht en in overleg met ouders. Ik neem contact met u op indien er sprake is van een heroverweging.

Ik wil u vragen om op deze dagen in de ochtend geen afspraken te plannen voor uw kind.

Het werk voor de thuiswerkers:
Rekenen: Bundel 12 t/m 15 april, Gynzy
Spelling: Blok 8 les 10 t/m 13, Gynzy
Taal: Wereld woordenschat en grammatica, Gynzy
4xWijzer: muurkrant over de Eerste of Tweede Wereldoorlog maken

Een hele fijne week allemaal!