WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

HET WILGENTAKJE

AGENDA


week 45/46/47- 4xWijzer, Thema “Er was eens…”

5 t/m 9 nov. – Wecycle

Di. 6 nov. 20.00 uur- Openbare jaarvergadering OAC

Di. 13 nov. 20.00 uur- MR vergadering

REGEL VAN DE WEEK-                                                                                                                                Iedereen hoort erbij en uniek dat zijn wij.


GOED GEDAAN-

Grapje, plagen, pesten

WILGENHOEK IN BEELD


WEEK 45 – NOVEMBER 2018

Wecycle – van het team

Deze week staat de doos van Wecycle weer op school. Als u een oud elektrisch apparaat of kapotte spaarlamp (e-waste) bij ons inlevert, is dit niet het einde. Het is een nieuw begin. Door apparaten en lampen te recyclen tot nieuwe grondstoffen, kunnen er weer nieuwe producten worden gemaakt. Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. E-waste = alle afgedankte apparaten met een stekker of (oplaadbare) batterij en alle afgedankte tl-buizen, spaar- en ledlampen.

In 2017 hebben wij met onze school geholpen om 107 miljoen kilo e-waste in te zamelen. Bovendien verdienen wij als school ook mooie prijzen. Hoe meer we inleveren hoe meer mooie prijzen we kunnen verdienen. Win-Win dus! Vrijdag is de doos weer weg!

En als we nu toch goed bezig zijn: u kunt het hele jaar oude lege batterijen (in de ton naast de hoofdingang) en oud frituurvet (in de speciale kliko op het achterplein) inleveren. Zo dragen we bij aan een beter milieu!

Gevraagd – van de OAC/team

1 Te leen gevraagd: een party tent voor donderdag 20 december.

2. Ouderhulp voor vrijdagavond 7 dec. vanaf 19.30 uur. En ouderhulp op vrijdagochtend 21 dec.

3. Kurken om mee te knutselen

4. Heeft u nog kleine plastic flesjes (denk aan AA energie, sap, smoothie), dan kunnen de kleutergroepen die goed gebruiken. Graag zonder etiket.

5. Een grote bingo molen.

Boeken-ruil-kastje

Van het boeken-ruil-kastje in de hal wordt niet heel veel gebruik gemaakt. Daarom geldt nog voor deze week: alle boeken die er in staan kun je gratis mee nemen. Na deze week stoppen we met het kastje en zal het uit de hal verdwijnen. Wel blijven lezen hoor!

Gehoorschade – van de GGD

1.100.000.000 Jongeren lopen wereldwijd risico op gehoorschade door harde muziek en gehoorschade komt steeds jonger voor. Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van ouder worden, dat is natuurlijke slijtage. Maar trilharen beschadigen ook door te veel blootstelling aan harde geluiden.

Wist u dat….

* Een piep in het oor een teken van gehoorschade is?

* 1 op de 4 kinderen na het muziek luisteren wel eens een piep in het oor heeft? * Geluid boven 80 decibel al schadelijk kan zijn voor het gehoor? Wat is te hard?

Lees meer, hoe u uw kind kunt beschermen tegen hoorschade.

Online testen Je kind kan zelf online testen hoe goed hij of zij hoort met de Kinderhoortest (6-12 jaar) of de Oorcheck hoortest (vanaf 12 jaar).

Twijfelt u aan het gehoor van uw kind? U kunt u altijd een hoortest af laten nemen bij assistente jeugdgezondheidszorg. Een afspraak maken kan via 023-7891777 op werkdagen van 8.30 – 12.30 uur en 13.00 – 17.00 uur.

Onderzoekje voor het voortgezet onderwijs – van het VO

Aan de ouders van groep 7 en groep 8,

Onze school heeft haar medewerking toegezegd aan een onderzoek naar de gewenste scholen (qua concept)  voor Voortgezet Onderwijs in de regio Zuid-Kennemerland.
We vragen uw medewerking om een vragenlijstje in te vullen. Dat kan anoniem. De antwoorden worden centraal opgeslagen en ze worden gebruikt voor tellingen.
Als u op onderstaande link klikt, komt u automatisch in het vragenformulier. Het vraagt maximaal 5 minuten van uw tijd. U kunt de vragen ook op uw telefoon beantwoorden.
De link geldt tot en met 7 november aanstaande. Graag uw antwoorden vóór die tijd invullen.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking.  Klik op deze link.

GROEP 1 GEEL

meester Mitch, juf Someya

Deze week starten wij op de Wilgenhoek met het nieuwe thema: “Er was eens… Sprookjes”. Het eerste thema was een groot succes! En met de ideeën die we nu hebben kan het haast niet anders dan dat dit thema ook weer heel erg leuk wordt.

Afgelopen week zijn twee nieuwe kinderen gestart in groep geel, Noah en Amélie. Hartelijk welkom op de Wilgenhoek. Afgelopen vrijdag hebben we een herfstwandeling gemaakt in het bos van Koningshof. Wat een heerlijke ochtend was dit.

Ook de lampionnen-knutsel-ochtend was zeer geslaagd. De kinderen krijgen 9 november hun lampion mee naar huis, zodat u op 11 november met uw kind langs de deuren kunt gaan. Ook zal er, vanaf morgen, een nieuwe thematafel gemaakt worden. Ditmaal alles wat te maken heeft met de letter: “K” (van Kasteel). Uw kind mag spullen van thuis meenemen die beginnen met de letter K.

 Heeft u nog kleine plastic flesjes (denk aan AA energie, sap, smoothie), dan kunnen we die goed gebruiken. Graag zonder etiket.

GROEP 1/2 GROEN

juf Antoinette, juf Mieke

Vorige week hebben we allemaal een mooie lampion gemaakt. Deze week gaan we goed de Sint Maarten liedjes oefenen zodat de kinderen zondag 11 november uit volle borst kunnen zingen.
We zijn ook gestart met een nieuwe werkles, de foto’s staan op Klasbord.

Vandaag beginnen we met het thema “Er was eens… Sprookjes”. Er worden weer opdrachten gegeven. Zoals: warm-koud, woordjes stempelen, plaatjes van sprookjes in de goede volgorde leggen, ‘toverzout’ maken, het huisje van de heks beplakken en turven hoeveel plaatjes er op staan, een sprookjeskasteel bouwen enz. Er worden ook taal- en rekenopdrachten aangekoppeld die we in de kring of in samenwerkingsvormen aanbieden.

Afgelopen vrijdag hebben we een heerlijke herfstwandeling gemaakt in Koningshof. De weergoden waren ons zeer gunstig gezind en zelfs de kleinsten hebben dapper meegelopen!

Vorige week hebben we het in het kader van mediawijsheid ook gehad over tv kijken, computer, telefoon of iPad (tablet) spelletjes doen. Het ging over: hoe lang mag je kijken, wat kijk je dan, welke spelletjes speel je. Veel kinderen wisten te vertellen dat heel lang kijken of spelen niet goed is voor je ogen. En dat het heel moeilijk is om te stoppen met spelen, omdat het zo leuk is! Goed om hier thuis ook afspraken over te maken met het hele gezin.

 Heeft u nog kleine plastic flesjes (denk aan AA energie, sap, smoothie), dan kunnen we die goed gebruiken. Graag zonder etiket.

GROEP 1/2 BLAUW

juf Meta, juf Eva

Er was eens…. een groep die een heerlijke wandeling maakte in het Koningshof.

Toen de kinderen na het weekend weer in de klas kwamen was de klas veranderd in een sprookjesklas. De klas is thematisch ingericht met torens en de huishoek is nu het huisje in het bos.

Vandaag hebben we het verhaal Roodkapje in de klas voorgespeeld in de theaterdoos. Ook hebben we het liedje ‘Roodkapje’ gezongen.

Hebben jullie thuis verkleedkleding die voor het thema gebruikt kan worden? Dan willen we er graag mee spelen!

Bijna alle werkjes staan in teken van sprookjes…. Wordt vervolgd…..

GROEP 3

juf Ruth, juf Annemieke

Na een heerlijke vakantie zijn we vorige week maandag weer fris van start gegaan. We hebben eerst alle letters die wel al geleerd hebben herhaald en hebben daarna kern 2 afgerond. Deze week krijgt u weer een briefje mee met de voortgang na kern 2. Vorige week zijn we ook gestart met kern 3. Meteen kwam daarbij de ‘d’ aan de orde die makkelijk verward wordt met de ‘b’. Graag geen foefjes hiervoor aanleren, want dat zorgt voor verwarring als deze anders is dan die van school. U kunt aan de leerkracht vragen welk hulpmiddel u voor de ‘b’ ‘d’ kunt gebruiken.

Met rekenen sluiten we deze week weer een blok af met een toetsje en beginnen daarna in een fris nieuw schrift.
Ook is vorige week tennis begonnen, wat was dat leuk. Morgen gaan we weer tennissen, dus graag weer om 8.15 uur bij de sporthal aanwezig zijn.

En dan zijn we deze week ook weer met 4xWijzer begonnen met een nieuw thema: “Er was eens… Sprookjes”. Met weer allemaal leuke en leerzame spelletjes en opdrachten.

Afgelopen week maakten we kennis met de digitale klok. Iedereen herkende dit klokje wel van thuis: de wekker, de oven of een horloge. De tijd af lezen is best wel lastig. Woensdag ging er een werkblad mee naar huis om er thuis ook nog eens mee te oefenen. Voorlopig zijn we alleen met de hele uren bezig. Misschien kunt u er thuis uw kind ook eens op wijzen als het bijv. 17 uur is. Hoe vaker een kind er naar kijkt, hoe makkelijker het aflezen van de digitale klok gaat.

Woensdag hebben we super mooie lampionnen gemaakt. Het ziet er weer gezellig uit in de klas!

De tennislessen zijn weer gestart en weer een groot succes! Wat zijn ze allemaal lekker bezig! Heerlijk zo’n uurtje extra sporten!

Deze week ronden we blok 2 voor taal, spelling en rekenen weer af met een toets en starten we volgende week weer met een nieuw blok. Wat gaat het snel en wat hebben ze al een fijn tempo met werken! Juf is super trots!

Vandaag starten we met een nieuw thema van 4xWijzer: “Er was eens… Sprookjes”. De komende weken zullen we hierover (voor-)lezen/praten//ontdekken/knutselen/zingen/dansen etc. etc.

GROEP 5

 juf Judith, juf Simone, juf Emma

Wat hebben de kinderen hun toets Engels goed gemaakt! Sommigen vonden het heel erg spannend, zo voor de eerste keer.

Hoe heerlijk was het om te zien dat de kinderen zo ontzettend enthousiast bezig waren met het maken van de lampionnen. Trots kwamen ze weer terug in de klas met hun eigen gemaakte lampion.

De toets van rekenen en spelling staat op het programma voor deze week. De tafels van 7 tot en met 10 worden ook getest. Vandaag zijn we gestart met een nieuw thema van 4xWijzer: “Er was eens…. Van vroeger tot nu”. Wat is er eigenlijk anders en hoe ziet de geschiedenis er globaal uit? Dit thema gaat weer een beetje anders dan het vorige thema. Mochten de kinderen oude spulletjes hebben, dan mogen ze deze meenemen voor op onze thema-tafel. Huiswerk voor deze week: Later als ik 100 ben!

Klassendienst: Sylvester en Hannah.
Volgende week: Fedde en Anne.
Fijne week allemaal.

GROEP 6

juf Tamara, juf Annemieke

Langzaam beginnen we aan de start van het nieuwe thema van 4xWijzer “Er was eens…”. Het gaat over vroeger en nu. Wat is er eigenlijk anders en hoe ziet de geschiedenis er globaal uit? Dit thema gaat weer een beetje anders dan het vorige thema, maar we hebben er onwijs veel zin in! Mochten de kinderen oude spulletjes hebben, dan mogen ze deze meenemen voor op onze thema-tafel. Vandaag stond juf Annemieke een extra dagje voor de klas. Zij heeft met de kinderen het thema officieel geopend.

Met spelling beginnen we met een nieuw thema. Het gaat over werkwoordspelling. We richten ons nu alleen nog op de tegenwoordige tijd. Oefenen jullie ook mee? Blok 2 van rekenen is alweer bijna afgelopen. Deze week de laatste lessen en dan op naar de toets. Bij taal hebben wij het over aanwijzende voornaamwoorden, bijvoeglijk naamwoorden en leren wij nu ook de persoonlijke voornaamwoorden. Dit is best wel lastig.

De klassendienst van deze week: Lars en Nadia.
De klassendienst van volgende week: Mees en Mila.

Fijne week allemaal.

We zijn na de vakantie weer voorspoedig van start gegaan. We hebben het nieuwe thema van 4xWijzer bekeken en hebben de eerste opdracht gekozen. Het thema is “Er was eens…” en wij vullen dat in met het bovenbouwthema “Pruiken en revoluties”. Er mogen natuurlijk spullen van thuis meegenomen worden.

De klassendienst van deze week is: Froukje en Renzo. Volgende week zijn Bindy en Jip aan de beurt.

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

We zijn fijn gestart na de herfstvakantie. Er breekt een belangrijke periode aan voor groep 8. We gaan ons namelijk oriënteren op het Voortgezet Onderwijs. Op donderdagmiddag 15 november gaan we op bezoek bij het Sterren College van 13.15 uur tot 15.15 uur. Indien u het leuk vindt om met ons mee te gaan hoor ik het graag!

Vandaag hebben we het Drempelonderzoek afgenomen bij de kinderen met een voorlopig advies VMBO-B/K. Zodra de uitslag hiervan binnen is ontvangt u deze in een gesloten envelop.

Vandaag zijn we gestart met ons nieuwe thema van 4xWijzer “Er was eens…”. We gaan het de komende vier weken over “Pruiken en Revoluties’ hebben. Vorige week zijn we stiekem al een klein beetje begonnen omdat het zo’n leuk en interessant thema is!

Afgelopen vrijdag is het Brugboek mee naar huis gegaan. Bewaar dit boek goed! Alle informatie over de VO-scholen en de open dagen staan in het boek. Met behulp van de checklist uit de VO-gids kunnen de kinderen hun selectie van scholen maken.

Ik mis nog een paar rapporten. Graag deze week mee naar school nemen.

De klassendienst: Baukje en Melissa.
Volgende week: Denzel en Hera.
Fijne week allemaal!