WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

HET WILGENTAKJE

AGENDA


vrijdag 12 oktober – OAC herfst versieren

vrijdag 19 oktober – Studiedag, alle kinderen vrij

week 43 – Herfstvakantie

week 44 – Luizencontrole

woensdag 31-10 – Lampionnen knutselen

REGEL VAN DE WEEK-

Er is er maar één die praat, zodat luisteren beter gaat.


GOED GEDAAN-

Samen één groep


WILGENHOEK IN BEELD


WEEK 41 – OKTOBER 2018

AVG formulieren – van juf Pauline

Helaas missen we nog van ruim 30 kinderen het AVG formulier, wilt u dit deze week inleveren bij mij?

Danny weer terug op de Wilg – via de directie

Zondagavond ben ik weer geland in Nederland en ik zal morgen weer aan de slag gaan. Wat een ongelooflijke 10 dagen zijn het geweest. Twee dagen heb ik, samen met een Brabantse collega, workshops verzorgd voor Keniaanse collega directeuren. Aansluitend daarop hebben we gedurende drie dagen scholen bezocht en feedbackgesprekken gevoerd en geoefend. Afgelopen zaterdag ontvingen de Keniaanse collega’s hun certificaat en hebben we dat gevierd met een ‘final celebration’. Dat was feesten op z’n Afrikaans!

Wat een prachtige kleuren en wonderschone natuur, wat een vrolijke en pragmatische mensen ondanks de armoede maar vooral wat een geweldige kinderen. Goed onderwijs is voor hen zo belangrijk en ik ben blij dat ik daar een heel klein steentje aan heb kunnen bijdragen al realiseer me heel goed dat ik van deze ervaringen waarschijnlijk meer heb geleerd dan andersom.

Schoolfotograaf – van juf Pauline

Woensdag krijgen alle kinderen een code mee naar huis. Met deze code kunt u zelf thuis via internet de schoolfoto’s nabestellen. Werkwijze bestellen schoolfoto’s

Gevraagd – van de onderbouw

  • Chipskokers
  • Keukenrollen

Hulp gevraagd bij het Herfstversieren – van de OAC

Aanstaande vrijdag gaan we de school weer in herfstsfeer brengen. We kunnen hier nog wel wat hulp bij gebruiken. We starten om 20.00 uur en zijn ongeveer 1,5 uur bezig. Als je mee wil helpen stuur een mailtje naar Nathalie van Bergen; nathaliedesiree@hotmail.com. Vele handen maken licht werk en nog veel gezelliger ook. Hopelijk tot horens!

GROEP 1 GEEL

meester Mitch, juf Someya

Afgelopen week was meester Mitch twee dagen ziek. Wat fijn dat juf Someya en juf Pauline dit konden opvangen!

Op woensdag hebben we de Kinderboekenweek feestelijk geopend. U heeft dit kunnen zien op de leuke foto’s op Klasbord. Iedereen is weer blij met een zelf gekozen boek. In deze week willen we natuurlijk zoveel mogelijk aandacht besteden aan (voor)lezen. Om deze reden heb ik u via Digiduif uitgenodigd om gezellig bij ons te komen voorlezen. Uit ervaring weten we dat de kinderen altijd erg trots zijn wanneer hun papa of mama (of opa of oma…) komt voorlezen en zij de plaatjes mogen laten zien. Zou u zo snel mogelijk willen kijken of u deze week een gaatje vrij heeft en invullen via Digiduif? Aanstaande woensdag komt de moeder van Maysah en vrijdag de ouders van Kailyn.

Lisa, de moeder van Maysah, zal dit schooljaar de klassenouder zijn voor groep geel. Als er uitjes gepland worden en er vervoer nodig is, zal zij met jullie contact op nemen om dit soort dingen te regelen. Ook neemt zij de taak op zich om op woensdagochtend met kinderen te computeren, super fijn! Tot slot, is er iemand die thuis misschien nog een lege vissenbak of kom heeft?

GROEP 1/2 GROEN

juf Antoinette, juf Mieke

Woensdag hadden we de boekenmarkt, de kinderen vonden dit erg leuk! Er staan enkele foto’s op klasbord.
Donderdag kreeg elke lievelingsknuffel een mooi lintje omdat het dierendag was!

Vorige week hebben we het met ‘goed gedaan’ gehad over: ‘Door elkaar praten is niet fijn’. Luister naar elkaar en praat om de beurt. Deze week gaan we hiermee verder en ook: we zijn allemaal anders, van buiten en van binnen en toch zijn we samen één groep. We zijn bezig geweest met de leervraag: wat doet de huisarts? Deze week komt daarbij: hoe blijf je gezond? We zullen het hebben over gezond eten en genoeg bewegen.

Afgelopen vrijdag hebben we ‘open deuren’ gedaan: de kleuters mochten met een kieskaartje in groep geel, blauw en groen spelen. Ook konden ze in de gymzaal dansen op muziek. Dit doen we elke maand een keer.

Met Engels hebben we ‘bodyparts’ geleerd. En natuurlijk het liedje ‘head, shoulders, knees and toes’ gezongen.
Kijk ook eens op de website: www.dreamenglish.com waar veel leuke, eenvoudige Engelse kleuterliedjes te vinden zijn.

Vanaf morgen, dinsdag, mogen de kinderen hun lievelingsboek meenemen en het in de kring promoten! We willen dit jaar ook weer ouders en/of opa’s en oma’s uitnodigen om in de kring voor te lezen. Het kan het lievelingsboek van uw kind of een ander verhaal zijn. Vanaf morgen hangt er een intekenlijst naast de klasdeur.

GROEP 1/2 BLAUW

juf Meta, juf Eva

De Kinderboekenweek is begonnen. Alle juffen en meester hebben woensdag in een andere klas voorgelezen en aan het einde van de ochtend was er de boekenmarkt. De kinderen waren enthousiast aan het ruilen. Deze week mogen de kinderen nog een lievelingsboek meenemen dat we kunnen voorlezen.

Aflopen vrijdag hebben we weer open deuren gedaan bij de kleuters. Alle kinderen mogen met hun kieskaartje in een andere klas spelen. Leuk om te zien hoe de kinderen met elkaar mengen.

Verder zijn we nog hard aan het werk met 4xWijzer. Dit keer was de binnenkant van het lijf aan de beurt. Wat zit er allemaal in je lijf. We hebben gekeken hoe de longen en het hart werken en nieuwe woorden geleerd, bijvoorbeeld waar je sleutelbeen zit. Leuk om met de kinderen hierover te praten, ‘de sleutels zijn je voeten en die doe je dan op slot’. Juf heeft ook laten zien hoe je longen werken door middel van een plastic rietje (als luchtpijp) met plastic zakjes. De volgende dag vroeg ik nogmaals wat er ook alweer allemaal in je lijf zat waarop één kind zei ‘blaaspijpen’.  Geweldig!

Er zijn skeletten gemaakt met verschillende pasta’s en/of wattenstokjes en er is weer heerlijk gespeeld.

Deze week gaan nog verder met het laten zien hoe de spijsvertering werkt en kijken we hoe je goed voor je lijf moet zorgen.

GROEP 3

juf Ruth, juf Annemieke

 

Wat was het heerlijke week met een leuke boekenmarkt. Kleine handelaren in de dop en een mooie vorm van boekpromotie.
We hebben met Veilig Leren Lezen kern 1 afgerond. De kinderen kunnen door de letters zoemend te combineren al veel woorden lezen. Hun eerste leesboek is uit en het werkboek is vol. De spellen die bij veilig leren lezen worden aangeboden worden zijn favoriet.

Donderdag en vrijdag hebben alle kinderen met de juf de eerste kerntoets gedaan om te zien hoe het leren lezen gaat. Beheersen ze de letters; i, e, aa, v, k, m, s, p en r en kunnen ze met woordjes lezen als: raak, mis, raap, kik, enzovoorts? Het is goed om deze letters en woorden ook thuis te oefenen, zie de Digiduif over lezen. Ook kunt u samen woordjes bedenken met de aangeleerde letters. Hoe meer kinderen deze letters automatiseren hoe beter ze kunnen combineren. Zoemend lezen is een soort van zingend alle letters achter elkaar plakken. Uw kind kan het zeker voor doen.

Ook met rekenen hebben we een blok af. Knap hoor al die kinderen die in hun werkboek aan het werk zijn! Het oriënteren op de getallen 1 t/m 10 en de volgorde ervan en de getallenlijn, de termen meer / minder, cijfer en hoeveelheid koppeling, het schatten van ware grootte en dezelfde en anders waren de inhoud.

Naast de lesstof kennen we de liedjes: ‘Als ik boven in een boom zit’ over dingen die soms een beetje eng en spannend zijn en ‘De Zeppelin’. En dan zijn we ook nog eens heel goed bezig met de tandarts. Wat kunnen de kinderen al veel vertellen over het gebit. Wat zullen we daar komende week nog over bijleren. Het was vorige week een leuke week waarin we veel geleerd hebben. Fijn! Vandaag zijn we met kern 2 gestart van Veilig Leren Lezen en ook met rekenen zijn we met een nieuw blok gestart.

Wat was de boekenmarkt een succes! Er werd flink gekocht, verkocht en onderhandeld! Super leuk om te zien!
Vrijdag deden we een buitenspel in het kader van de Kinderboekenweek waarbij we bekende vriendjes bij elkaar moesten vinden, zoals Donald Duck en Katrien Duck. Ook dansten we op het liedje van Kinderen voor Kinderen ‘Kom erbij’ en schreven we allemaal een brief naar een groep 4 in Brabant. Wat deed iedereen goed zijn best en wat een leuke brieven! Nu maar hopen dat we snel een brief terug krijgen van onze nieuwe penvrienden!

4xWijzer loopt ook super goed! De kinderen kiezen een kaart die ze willen doen en gaan geheel zelfstandig aan het werk. De kinderen zijn ontzettend enthousiast en we leren erg veel van alle weetjes op de presentatiestip! Super leuk!

Natuurlijk wordt er ook nog hard gewerkt. De komende week werken we met spelling met de categorie wolf: tussen sommige medeklinkers hoor je een u, maar die schrijf je niet! Er wordt druk geoefend met de tafelsommen van 1, 2 en 10. Iedereen heeft nu een tafelboek en daar wordt veel in gewerkt.

GROEP 5

 juf Judith, juf Simone, juf Emma

De klassendienst van deze week:

De klassendienst van volgende week:

Fijne week allemaal!

 

GROEP 6

juf Tamara, juf Annemieke

Afgelopen week is er iemand van de methode komen kijken naar ons eerste thema van 4xWijzer. We hebben allemaal tips gekregen om ervoor te zorgen dat het nog beter gaat en dat we er allemaal nog meer van gaan leren. We gaan er weer hard tegen aan deze week.

De boekenmarkt was erg leuk. Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘vriendschap’. Een breed thema, waar wij in de klas hard aan werken. Zoals de meeste van jullie hebben gezien op klasbord, hebben wij met de klas en juf Pauline een gesprek gehad over de omgang met elkaar. De komende tijd zullen wij deze gesprekken herhalen.

Zijn jullie allemaal ook zo trots op hoe de kinderen de eerste Engelse woordjestoets hebben gemaakt? Ik ben echt heel erg trots op ze en dat moest natuurlijk even gevierd worden. Dit doen wij niet iedere keer, maar de spanning voor deze toets was duidelijk aanwezig, dus daar hoorde een mooie beloning bij voor allemaal mooie cijfers.

De klassendienst van deze week: Kick en Dionne
De klassendienst van volgende week: Jakob en Femme

Fijne week allemaal!

 

Klasbord heeft het maar druk met onze klas, weer allemaal leuke dingen de afgelopen week. Nog niet aangemeld? Dat kan nog steeds hoor!
Deze week gaan we een beetje rustiger aan doen. We houden ons bezig met boeken en 4xWijzer.We zijn er nog niet wat Corpus betreft maar we zijn een heel end… Meer informatie volgt!

De klassendienst is: Flinn en Joshua, volgende week zijn Courtney en Tycho aan de beurt. Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

We zijn lekker bezig met het thema ‘Mijn lijf’ van 4xWijzer. Bijna alle kinderen hebben al een keer op de presentatiestip gestaan om met de klas te delen wat ze hebben ontdekt en geleerd. Ontzettend leuk om van en met elkaar te leren!

Komende donderdag hebben we de NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau). Deze toets duurt de hele ochtend en is best intensief, dus handig om op tijd naar bed te gaan. ’s Middags gaan we lekker aan de slag met 4xWijzer.

Graag ontvang ik deze week de rapporten van de kinderen.

De klassendienst van deze week: Jonas en Olav.
Volgende week: Kian en Levien.
Fijne week allemaal!