WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

HET WILGENTAKJE

AGENDA


Wo. 22 mei – Studiedag, alle kinderen vrij
Ma. 27 t/m wo. 30 mei – Kamp groep 8
Do. 30 mei – Hemelvaart
Vr. 31 mei – Vrije dag
Di. 11 juni – Studiedag, alle kinderen vrij

REGEL VAN DE WEEK:


Iedereen hoort erbij en uniek dat zijn wij!

GOED GEDAAN

Eerlijk waar?

WILGENHOEK IN BEELD

week 20 – 13 mei 2019

Nieuwe leden gevraagd- van de OAC 

Aan de start van het jaar hebben wij op de ouderavond een filmpje laten zien over de activiteiten van de OAC. Even als opfrisser, wij organiseren onder andere: Sinterklaas, Kerst, de avondvierdaagse, de kinderdisco, het voorjaarsontbijt en het versieren van de school in de seizoenen.

De OAC bestaat uit tien ouders die helpen met o.a. het organiseren van bovenstaande. Dit jaar gaan er vier leden stoppen. Wij zoeken dus nieuwe enthousiaste leden die het leuk vinden om deze leuke activiteiten samen te organiseren.

Wat kun je verwachten: wij vergaderen 5-6 keer per jaar op dinsdag avond. Buiten deze vergaderingen om zitten alle leden in een aantal subcommissies om deze activiteit verder uit te werken. Deze uitwerking doen de leden zelf op een moment dat hen goed uitkomt. Verder kom je in contact met alle enthousiaste en gezellige ouders die betrokken zijn bij de school.

Mocht je je aan willen melden of meer willen weten, mail dan naar: nathaliedesiree@hotmail.com

Wij hopen op veel enthousiaste reacties!

De Wilgenhoek avond4daagse- van de OAC 

Afgelopen week heeft u een informatiebrief ontvangen over de Wilgenhoek avond4daagse. Afgelopen donderdag hebben alle kinderen een inschrijfformulier mee gekregen, deze week kunnen deze formulieren ingeleverd worden bij de leerkracht. Let op, graag in een envelop met gepast geld, de naam en groep van uw kind op de envelop.

Update leerkrachtentekort – van de directie

We hebben op dit moment te maken met een aantal leerkrachten die in de lappenmand zitten en zoals u weet zijn er nauwelijks invalleerkrachten beschikbaar. We krijgen de vacatures nu gelukkig intern nog vervuld maar we maken ons zorgen over de toekomst. De vooruitzichten zijn immers niet best; meer vacatures, minder sollicitanten.

We merken dat er veel Haarlemse scholen zijn die nu al met regelmaat klassen naar huis moeten sturen, een keuze die wij gelukkig nog niet hebben hoeven maken.  We zijn achter de schermen bezig met het maken van een noodplan, wat in zal gaan bij structurele onderbezetting. Belangrijkste doelstelling van dat plan is dat de alle leerlingen in ieder geval een vastgesteld minimum aan lessen ontvangen wat tot gevolg zal hebben dat we de pijn zullen verdelen.

De MR zal zich daar de komende vergadering verder over buigen en met ons meedenken.

Het binnenschoolplein– van de directie

Na schooltijd sluiten we op een gegeven moment het plein af. Het hek gaat op slot. Het is geen openbaar plein! Net als bij uw tuin, is het niet de bedoeling dat de kinderen daar gaan spelen en over het hek klimmen. Wij hebben afspraken met de buren, dat we het plein sluiten na een bepaalde tijd, om overlast te voorkomen. Zou u ook in gesprek willen gaan met uw kind om dit nogmaals aan te kaarten?

GROEP 1 GEEL

juf Someya, meester Mitch

De eerste week na de vakantie zit er alweer op. We zijn de afgelopen week druk bezig geweest met het maken van een cadeau voor Moederdag. Hopelijk bent u flink verwend gisteren, want alle moeders verdienen het om even in het zonnetje gezet te worden!

U heeft een berichtje van meester Danny gekregen afgelopen week over de bezetting in groep geel. Komende 2 à 3 weken zal meester Mitch niet altijd werken in groep geel. Maar wij zullen zorgen voor een duidelijke overdracht om het welbevinden van groep geel zo goed mogelijk te waarborgen.

Er komt in de komende nog één meisje bij en dan is groep geel voor dit schooljaar compleet. Verder starten we deze week met het thema: ‘Rupsje Nooitgenoeg”. Zou iemand het leuk vinden om deze week het verhaal te komen voorlezen samen met zoon of dochter?

GROEP 1/2 GROEN

juf Antoinette, juf Mieke

De kinderen kwamen vorige week goed uitgerust weer op school. We hebben fijn gespeeld en gewerkt. We werken nu aan het thema: ‘Rupsje Nooitgenoeg’, n.a.v. het prentenboek van Eric Carle. We hebben het vorige week gelezen in het Nederlands maar ook in het Engels: ‘The very hungry caterpillar’!

De kinderen maken tijdens dit thema hun eigen prentenboek ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Iedere bladzijde met een andere techniek, zoals: stempelen, wasco en waterverf, scheuren, knippen en plakken, enz. In de knutselhoek kunnen ze rupsen en vlinders knutselen.
De werklessen staan ook in het thema: spelletjes, werkbladen, tekenen en knutselen enz.
De letter van dit thema is de ‘r’.
Bij ‘Goed gedaan’ hebben we het gehad over ruzie maken en weer goed maken.

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

Na de vakantie kwamen de kinderen weer enthousiast en uitgerust op school en zijn we rustig aan de slag gegaan. Woensdag zijn we begonnen met het nieuwe thema ‘Rupsje Nooitgenoeg’, naar aanleiding van het prentenboek van Eric Carle. We hebben voor de komende weken een heel druk programma. We maken alle bladzijde van het prentenboek na, iedere bladzijde met een andere techniek, zoals; stempelen, wasco en waterverf, scheuren, knippen en plakken en nog veel meer. De dagelijkse kringlessen van bijvoorbeeld taal en rekenen gaan ook over Rupsje Nooitgenoeg.
Ook de werklessen staan in het thema van Rupsje Nooitgenoeg. We maken rupsen van klei, gaan vlinders spiegelen met de kralenplank en vlinders beplakken. Verder maken we rupsen en vlinders van de Lokon of Knex en doen reken en tel spelletjes onder begeleiding van juf.
De letter ‘r’ staat centraal en daar hebben we al verschillende woorden mee bedacht en opgehangen in de klas.

‘Goed gedaan’ging deze week over praten over verschillende gevoelens, zoals bang, boos.

Tot slot hebben de kikkervisjes de vakantie goed overleefd en wachten we tot ze voorpootjes krijgen.

GROEP 3

juf Ruth, juf Marjan

Na twee weken meivakantie konden we vorige week weer uitgerust van start. De kinderen zitten in nieuwe tafelgroepjes.
We hebben het laatste stukje van kern 9 geoefend. Daarbij leerden we woorden lezen met de kleefletters l zoals in wolf en de r als in werk. Belangrijk hierbij is dat er echt wolf gezegd wordt en niet woluf, de l kleeft aan de medeklinker erachter vast. En we hebben woorden geleerd met ge-, be- en ver-. Deze week gaan we kern 9 afronden met de kerntoets.

Met rekenen blijven we de sommen tot en met 10 automatiseren op verschillende manieren. Maar ook sommen met een tiental als 16+2=… en dat die eigenlijk hetzelfde zijn als 6+2=…  Ook rekenen met geld is weer aanbod gekomen met sommen als: wat kun je kopen van 10 euro en hoeveel houd je over.

Voor de nieuwe tentoonstelling van het Teylers Museum gaan we in de klas knutselen. We maken afbeeldingen van leesplankjes en die komen vanaf 7 september in het restaurant van het museum te hangen. De kinderen krijgen twee toegangskaartjes om het museum en de tentoonstelling te bezoeken.

Ook goed om te weten is, is dat wij op dinsdag 18 juni om 9.00 uur een muziekvoorstelling geven. De kinderen laten dan horen wat ze de afgelopen periode met muziek geleerd hebben.

Hebben alle mama’s gisteren genoten van hun moederdagcadeau vol met lieve woorden? Vast wel!
Na twee heerlijke weken vakantie zijn we in groep 4 van start gegaan met de tafel van 6. Alle tafels van 1 t/m 6 en 10 mogen nu ook thuis door elkaar worden geoefend. In de klas hebben we een tempotoets gemaakt met keersommen en vandaag is die toets mee naar huis gegaan. Op de toets is te zien of oefenen thuis nog extra belangrijk is.

Voor de nieuwe tentoonstelling van het Teylers Museum zijn wij druk aan het knutselen in de klas. We maken afbeeldingen die op een leesplankje te vinden zijn en onze prachtige creaties hangen vanaf 7 september in het restaurant van het museum. Alle kinderen krijgen deze week twee toegangskaartjes om het museum en de tentoonstelling te bezoeken.

Voor spelling staat deze week het dictee op het programma en gaan we extra oefenen met de lastige regel van molen; hoor je aan het eind van een klankgroep een lange klank, dan schrijf je a, e, o of u. Met taal leren we deze week rijmen en hebben we het over woorden in enkelvoud en meervoud.

Voor in de agenda: dinsdag 18 juni om 9.00 uur staat de muziekvoorstelling op het programma!
Maandag 3 juni starten we met het afnemen van tafeldiploma’s.

Klassendienst deze week zijn Jesper en Nikki en volgende week zijn dat Stijn en Puck. Fijne week allemaal!

GROEP 5

juf Judith, juf Emma

We hebben een fijne schoolweek gehad zo na de meivakantie. We zijn verder gegaan met het maken van de leesplankjes, die we maken voor de tentoonstelling in het Teylers Museum. We hebben een kunstenares in de klas gehad. Ze komt de komende twee donderdagen nog een keer. Ons doel is het maken van een schilderij van een vogel, waar je eigen karakter in terug te vinden is.

Iedereen heeft een brief ontvangen over de alternatieve Wilgenhoek Avond4daagse. Loopt iedereen mee?

Spelling gaat in deze weken over: knabbelen (woorden met 2x een e en klinkt als /u/), molen (woorden met een lange klank), grijze muizen (woorden waarin , als je ze langer maakt f-v wordt en een s-z wordt) en verder –ig, -lijk en –acht, -echt, -ucht, -icht,-ocht-woorden.
Deze week is er weer een taaltoetsje:
– groter dan, kleiner dan en even groot als
– wat is een taal en wat is een dialect?
– woordenschat over de betekenis van woorden.

De presentaties starten deze week. Na drie voorbeeldpresentaties van leerlingen uit groep 7, gaan we het nu zelf doen. Heel veel succes allemaal met de voorbereidingen!

Klassendienst: Jelmer en Levi H; volgende week: Lieve en Sylvester. Fijne week allemaal!

GROEP 6

 juf Tamara, juf Robin

Afgelopen week hebben we hard gewerkt en vooral ook goed samen gewerkt. Een fijne sfeer in de klas waardoor er veel diamanten in het potje zijn verzameld. Leuk om te zien!

De boekbesprekingen zijn af. Prima gedaan. De werkstukken zijn inmiddels ingeleverd. We gaan ermee aan de slag.

Het volgende huiswerk dat mee is gegaan is de natuurtoets. De toets hebben we maandag 20 mei gepland.

Komende week staat juf Annemieke voor de klas op ma, di , do en vrij. Juf Robin is er op woensdag.
Juf Tamara en juf Annemieke wensen jullie een fijne week.

GROEP 7

juf Lisan

De spreekbeurten zijn gestart, wat zijn ze goed bezig! Er zijn heel mooie resultaten tot nu toe.
Woensdag 15 mei is er een kijkmiddag bij de groepen 7 en 8 over het 4xWijzerthema ‘Gevaar’.
Na dit thema gaan we aan de slag met onze voorstelling. Hier komt later meer informatie over. Wel zoeken we nu al iemand die voor ons een aantal liedjes aan elkaar wil mixen.

In de week van 20 mei (volgende week maandag) starten we met de Cito’s. De kinderen hoeven hier niets voor te doen. Vroeg naar bed en een waterfles op tafel is het enige.

Donderdag 23 mei gaan we met de klas naar een balletvoorstelling in Amsterdam (Het Zwanenmeer). We vertrekken met de bus om 12.15 en zijn pas rond 16.30 terug op school.

De theebeurt van deze week wordt geregeld door Joshua, Lucas en Lior

Fijne week allemaal.

GROEP 8

juf Manon

Woensdag a.s. bent u tussen 12.00 uur en 12.20 uur van harte welkom in groep 8 om naar onze projecten te komen kijken die we tijdens ons thema ‘Gevaar’ hebben gemaakt. Na afloop mogen de kinderen hun werk mee naar huis nemen. Op deze dag worden ook de portretfoto’s voor het afscheidsboek van groep 8 gemaakt.

Op donderdag 23 mei gaan we met de klas naar de balletvoorstelling ‘Het Zwanenmeer’ in het Nationaal Opera en Ballet in Amsterdam. We vertrekken met de bus om 12.15 uur en zijn rond 16.30 uur weer terug op school.

Vrijdag a.s. krijgen de kinderen hun laatste rapport mee naar huis. Bij dit rapport zit ook de uitslag van de IEP. Indien uw kind in aanmerking komt voor een heroverweging bel ik u woensdagmiddag 15 mei op. Als u niet gebeld bent op deze dag is de uitslag niet meer van belang voor het schooladvies van uw kind.

Volgende week krijgt uw kind een speciaal kampboekje mee naar huis. In dit boekje staat belangrijke informatie over het kamp én er staat een paklijst in. Meer informatie over het schoolkamp krijgt u in het volgende Wilgentakje.

De klassendienst van deze week: Jonas en Olav. Volgende week: Kian en Levien. Fijne week allemaal!