WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

HET WILGENTAKJE

AGENDAWoensdag 18 april: 

Wilgencafe: How2talk2kids

Maandag 23, 24, 25 april
Kamp groep 8

Donderdag 26 april
studiedag, alle kinderen vrij

Vrijdag 27 april t/ 12 mei
Meivakantie

REGEL VAN DE WEEK


Stil lopen in de gang, dat weten wij al lang.

WILGENHOEK IN BEELD

De jongens van groep 6 hebben de eer van de Wilgenhoek hoog gehouden tijdens het veldvoetbaltoernooi!  

Tijdens het NK robotica hebben 2 groepjes kinderen van groep 7 en 8 meegedaan! Groep 7 zat in een zware poel met voortgezet onderwijs leerlingen en hebben het super goed gedaan. Groep 8 heeft de 3e prijs gewonnen. Wij zijn trots op ze.

week 15 – 9 april 2018

Nieuws vanuit de ziekenboeg – Van de directie

Meester Daan (de gymleerkracht op donderdag) is al een tijd afwezig en wordt kundig vervangen door juf Fanny. Fanny is ook al werkzaam op de Wilgenhoek op dinsdagmiddag en vrijdagochtend dus een bekend gezicht voor de kinderen. We hopen op een goed herstel van Daan maar verwachten dat hij daar nog even voor nodig heeft.

Juf Annemieke is op de woensdag t/m vrijdag weer werkzaam in groep 5. We zijn blij dat ze weer terug is. Juf Ciska blijft dit schooljaar als extra kracht werkzaam op de Wilgenhoek. Ze zal op woensdag meedraaien met groep 3, donderdag in groep 5 en vrijdag bij de kleuters. Extra handen in school zijn altijd erg fijn dus we zijn blij dat we dit zo hebben kunnen organiseren.

Voor schoolse opvang– van de directie

Er is gepoogd een samenwerking op te starten met Kinderopvang Haarlem om voor enkele dagen in de week voorschoolse opvang te kunnen realiseren binnen de Wilgenhoek. Helaas is dat niet gelukt omdat de Kinderopvang Haarlem geen personeel structureel op de been kan krijgen.

Een andere optie is een samenwerking starten met Sportfever, die maken gebruik van het clubhuis van Kennemerland Haarlem. Mocht u daar interesse in hebben horen we dat graag.

De mogelijkheden die er nog wel zijn is gebruik maken van de bestaande samenwerking met Schuylenburght, die gebruik maken van een ruimte in de Ter Cleeffschool.

Gevraagd:  voor de kleutergroepen

– eierdozen voor 6 eieren.
– wasmiddelflessen van een liter (bv. Robijn)
– chipskokers.

Wilgencafe  -van de directie

Er is al een leuke club ouders die zich aangemeld heeft, bent u er ook bij? Mail Danny!

‘Op een positieve manier in gesprek met kinderen’ staat centraal. Daarvoor is een leuke workshop  te volgen, how to talk to kids! 

We hebben Wieke Sieverts uitgenodigd die ons woensdag 18 april tussen 20.00 en 22.00 uur mee zal nemen in de wereld van communicatie met uw kind. Wij hebben er zin in.

GROEP 1 GEEL

juf Meta, meester Mitch

Afgelopen week zijn we rustig aan begonnen met het thema ‘ridders en prinsessen’. Van Siep hebben we een mooi kasteel tentje mogen lenen en er wordt al enthousiast verkleed en gespeeld. We hebben met elkaar gesproken wat we allemaal al weten over ridders, prinsessen en kastelen. Deze woorden hebben we opgeschreven. Er komen ook nieuwe woorden bij zoals ‘kantelen en harnas’. Vrijdag hadden we feest omdat de juf jarig was en hebben we er een gezellige ochtend van gemaakt. Bedankt iedereen.

Deze week beginnen we met de werklessen. We gaan spelen in de ridderhoek, gaan een kasteel knippen en prikken, van constructie kastelen bouwen en schilden of kronen versieren met loose parts (kleine spulletjes).

De nieuwe letter bij dit thema is de letter ‘r’ van ridder.

Er zijn/ komen weer nieuwe kinderen bij in onze klas. Dit zijn Dieke, Cas en Kato. Welkom in groep geel.

GROEP 1/2 GROEN

juf Antoinette, juf Mieke

We zijn begonnen met het thema: ridders en prinsessen. Een leuk thema, waar ook een stukje geschiedenis in voorkomt. De kinderen hebben al veel nieuwe woorden geleerd: het harnas, het zwaard en de lans, het schild, de jonkvrouw en de schildknaap, kantelen op de muur en de ophaalbrug. We spelen in het kasteel op de gang en hebben ook al getekend en geknutseld.

Groep 1 heeft kantelen getekend, zie de foto’s op Klasbord.

De werklessen begonnen vandaag: een kasteel bouwen van blokken, met de kralenplank, het werkboekje, een knutsel van een kasteel, ‘smart games’ (een soort kasteelpuzzel), het takenboekje en de puzzelkaart.

Ook hebben we een grappig liedje geleerd over 2 verveelde ridders, dat liedje hoort u op de voorstelling!

De letter van de week waar we spelletjes meedoen is de “r” .

Donderdag 19 april geeft groep groen een optreden . Om 14.45 uur zijn alle ouders en/of opa’s en oma’s van harte welkom om te komen kijken. De kinderen zijn al druk aan het oefenen. Deze week ontvangt u nog een Digiduif.

GROEP 1/2 BLAUW

juf Ruth, juf Meta

Vorige week dinsdag stond er ineens een kist in de klas. Van wie zou die zijn? Het bleek een kist van een kasteel te zijn. Dat was de start van ons thema ridders en prinsessen. We hebben afgelopen week gekeken naar hoe een kasteel eruit ziet. Daarbij kwamen woorden als slotgracht, ophaalbrug en kantelen naar voren. Ook hebben de kinderen geprobeerd om met verschillende spelmaterialen kantelen te maken. En er is begonnen met het knutselen van een eigen kasteel.
Deze week gaan we kijken wie er op het kasteel wonen, waarbij natuurlijk de ridder en de prinses aanbod komen. En wat heeft de ridder eigenlijk allemaal aan? We zijn vandaag begonnen met een nieuwe ronde werklessen. Daarbij maken we zelf ook een ridder of prinses, bouwen we een kasteel van blokken, een kralenplank, werken we in een werkboekje, kiezen ze zelf een spel uit de kast en spelen we met kasteelspelletjes van smartgames.
Vandaag gaan we leren spiegelen, want de ridder en de prinses kijken graag in de spiegel en wat doet het spiegelbeeld dan? En we gaan deze week een familie schild maken, want ook dat hoort bij de kleding van een ridder en bij het kasteel.
We zijn ook op zoek naar eierdozen voor 6 eieren. Wasmiddelflessen van een liter (bv. Robijn) en chipskokers. Zodat we nog wat moois kunnen knutselen.

GROEP 3

juf Cindy, juf Marjan

Deze week starten we met kern 9. We gaan werken met mmmkm- en mkmmm woorden, als strik en worst en woorden met –aai, -ooi en -oei. Iedereen heeft weer een leestoets gedaan met juf en de Avi leesniveaus zijn bij veel kinderen weer omhoog gegaan! Ze gaan werkelijk als een speer, fijn hoor! Juf is super trots! Deze week wordt weer de woordjes-leestoets afgenomen door juf Marjan en zal er weer een blaadje mee naar huis gaan met het resultaat én het (nieuwe) Avi niveau van uw kind.

Met rekenen ronden we deze week het blok af met een toets en starten we volgende week met het laatste werkboek. We gaan dan ook iets anders werken: de sterke rekenaars krijgen vanaf dan een weektaak waarbij ze steeds meer zelfstandig aan de slag moeten en lekker in eigen tempo kunnen doorwerken! De rest van de groep werkt met juf door de stof heen.

Onze klas is gezellig versierd met mooie vrolijke kuikens van papier maché. Deze week gaan we vrolijke vogels op een tak verven! Ook zijn we stiekem al bezig met moederdag….

Vanaf deze week komt juf Ciska op woensdag bij ons in de klas.  Zij komt (waarschijnlijk) de rest van het jaar helpen in de groep, maar ook les geven, omdat zij heel graag wil ervaren hoe dat gaat in groep 3.  Fijn een paar extra handen in de groep!

De kanjers van de week zijn: Lizzy & Jenoah! Wat is het iedere week toch weer leuk om te zien wat er uit de kanjerkoffers komt en wat hebben ze veel te vertellen! Super leuk!

GROEP 4

juf Eva, juf Judith

We hebben het druk met onze eigen tuintjes te knutselen. Die heeft u vast al op de vensterbank zien staan. Wat zijn we trots!

Aankomende maandagochtend gaan we naar de voorstelling toe. Zie ook eerdere informatie die langsgekomen is. Veel plezier!

Klassendienst deze week: Jules en Colin.  Volgende week: Jelmer en Noah.

GROEP 5

juf Annemieke, juf Simone

Deze week hebben de kinderen hard gewerkt. We hebben weer prachtige spreekbeurten gehoord en gezien. Wat wordt daar goed aan gewerkt. Leuk de eerste ervaringen voor de klas!

Ook de natuurtoets is gemaakt met mooie resultaten. En we hebben  gezongen. Eerst hebben we gezamenlijk een liedje geoefend en toen in kleine groepjes en soms zelfs solo voor de klas. Wat een lef! De sfeer was goed in de klas. Samenwerkingsopdrachtjes gaan steeds beter, met andere kinderen en het bespreken wat lukte en wat volgende keer anders kan. Leerzaam en met een leergierige klas ook nuttig. De tweede ronde ging al weer beter dan de eerste. Compliment.

Morgen krijgen de kinderen de samenvatting van geschiedenis mee naar huis. De toets is 17 april. Klassendienst deze week zijn Rada en Finn, volgende week Martijn en Dionne. Fijne week allemaal.

GROEP 6

juf Robin, juf Liesbeth

Afgelopen donderdag zijn we voor het eerst naar de schooltuinen geweest. U heeft het op Klasbord kunnen zien; we stonden tot onze knieën in de modder. Wat was en koud en nat! We hopen dat deze week de aarde goed droogt en dat we dan volgende week eindelijk onze paadjes kunnen ‘stampen’. Ik wil in ieder geval via deze weg alle hulpouders (en opa’s) bedanken voor het invullen van de lijst die de moeder van Noor rond heeft gemaild. We hebben nu hopelijk iedere week twee extra krachten mee naar de tuinen. Heel fijn!

In de klas hebben de kinderen een nieuwe plek, wat altijd weer even wennen is. MAAR, tot nu toe is iedereen zeer tevreden 😉

Vandaag hebben de kinderen de nieuwe samenvattingen van hoofdstuk 5 mee naar huis gekregen plus huiswerk van natuur. Morgen is topotoets hoofdstuk 4 (het huiswerk hiervoor is vorige week mee naar huis gegaan). Mocht je nog geen schooltuin bordje hebben, graag donderdag meenemen. Heeft u zich trouwens al aangemeld voor Klasbord? We missen helaas nog wat ouders. Mocht het aanmelden niet lukken, laat het dan even weten!
Klassendienst deze week: Noor en Renzo. Volgende week: Bindy en Jip. Kind van de week: Tygo. Fijne week allemaal!

GROEP 7

juf Lisan, juf Sanne

Wat een drukte op klasbord, een goed medium voor snelle informatie en foto’s. Denken jullie aan de brieven over het cultuurproject? Deze week staat het praktijkfietsexamen gepland. Helaas hebben we hier nog geen bevestiging van gekregen. We sturen een Digiduif met de benodigde informatie als we meer weten. Wel kunnen we al vast met trots melden dat alle kinderen zijn geslaagd voor hun theorie fietsexamen.

Als er huiswerk meegegeven wordt en er is iemand ziek, zorgen wij ervoor dat de naam op het blad staat en dat dat blad op zijn of haar tafeltje ligt. Als het kind dan weer op school komt ligt het huiswerk blad klaar en staat de informatie op het bord.

Het huiswerk van de komende weken staat op klasbord.

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

Nog een paar weken en dan gaat groep 8 gezellig op kamp naar Noordwijk! Vandaag hebben de kinderen hun kampboekje mee naar huis gekregen met daarin belangrijke informatie. Bewaar het boekje goed! Heeft iedereen het kamp al betaald?

Ook hebben we vandaag een bezoek gebracht aan het Corrie ten Boomhuis. Het was een leuk en bijzonder uitstapje. Alle hulpouders: bedankt!

Op 17 en 18 april a.s. hebben we de IEP-toets in groep 8. We zijn de hele ochtend met de toets bezig. Zodra de uitslag van de toets binnen is krijgt uw kind deze in een gesloten envelop mee naar huis. Indien er sprake is van een heroverweging neem ik contact met u op. Een heroverweging vindt alleen plaats als blijkt dat het resultaat van de eindtoets een hoger advies geeft dan het schooladvies. De heroverweging kan leiden tot het handhaven van het schooladvies of het bijstellen van het advies naar boven.

Deze week gaan we een aantal oefenopgaven maken.

Op maandag 16 april zijn de audities voor de musical. De audities worden georganiseerd door juf Lisan en juf Annemieke. Zij gaan ervoor zorgen dat elk kind een passende rol voor de musical krijgt.

Het huiswerk voor deze week:

Maak: Begrijpend lezen les 12 en het blad over jezelf voor het eindboek. Inleveren op vrijdag 13 april.

Leer: De samenvatting van H4 van aardrijkskunde. De toets is op vrijdag 13 april.

Fijne week allemaal!