WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

HET WILGENTAKJE

AGENDA


Week 15 – thema 4xWijzer ‘Gevaar’
Vrij. 12 april – gr. 3 t/m 8, Tafeltennis clinics
Don. 18 april – Voorjaarsontbijt
Vrij. 19 april – Goede Vrijdag, gewoon naar school
Vrij. 19 april – groep 1-2 Spelletjes met Sportfever/Oud-Hollands spel circuit.
Za. 20 april t/ zo. 5 mei – Vakantie

REGEL VAN DE WEEK:


Stil lopen in de gang, dat weten wij allang.

GOED GEDAAN

Ken jezelf.

WILGENHOEK IN BEELD

4xWijzer is de overkoepelende naam voor ons thematisch onderwijs. In alle groepen wordt hard gewerkt over het thema ‘Gevaar’. Afgelopen vrijdag kwam er een Keniaanse dansgroep met gevaarlijke krijgers een optreden uitvoering laten zien. DAT WAS SPANNEND!!

week 15 – 8 april 2019

Mad Science komt weer op de Wilgenhoek met te gekke nieuwe lessen!

Na een knallende aftrap met een spectaculaire, nieuwe science show (op 3 april 2019), kunnen leerlingen van groep 3 t/m 8 zich inschrijven voor de naschoolse wetenschap- en techniekcursus.

De cursus bestaat uit volledig nieuwe lessen, waardoor deelname ook geschikt is voor kinderen die al eerder hebben meegedaan.

De cursus is op maandag om 15.30, vanaf 27-5-2019. De lessen duren een uur.

De kinderen van groep 8 zijn in deze periode op kamp en zullen daardoor een les missen. Bij aanmelding krijgen zij met kortingscode “KAMP” 12 euro korting op de cursusprijs.

De kinderen worden zes weken lang meegenomen in de wondere wereld van experimenten, proefjes en demonstraties. Elke les staat een nieuw thema centraal en wordt de wetenschap en techniek die daar achter zit uitgelegd. Uiteraard gaat ook iedereen zelf aan de slag als een echte wetenschapper! Na afloop van de show wordt de cursusinformatie aan de kinderen meegegeven.

Je kunt je inschrijven als je zit in groep 3 t/m 8.

Minimaal 15 en maximaal 24 kinderen per cursusgroep. Bij minder inschrijvingen gaat de cursus niet door. Bij voldoende inschrijvingen (30+) kan er een tweede groep van start.

Inschrijven kan t/m 12-5-2019. Schrijf alvast in op www.nederland.madscience.org

Koningsspelen groep 1 t/m 8 – van het team

Komende vrijdag, 12 april, zijn de Koningsspelen. Groep 3 t/m 8 krijgen deze ochtend een tafeltennis clinic.

Groep 1 en 2 krijgen op vrijdag 19 april een spelletjes clinic van Sportfever. En zij zullen met de eigen leerkracht gezellig Oud-Hollandse spelletjes gaan doen.

Komen jullie gezellig in het oranje??

Nog meer foto’s….

GROEP 1 GEEL

juf Someya, meester Mitch

Meester Mitch heeft afgelopen vrijdag het stukje al via Klasbord gestuurd aan de ouders.

GROEP 1/2 GROEN

juf Antoinette, juf Mieke

De klas wordt steeds voller met allemaal verschillende dinosaurus-knutsels en bouwwerken. Er wordt geknutseld met papieren bordjes, gescheurde stukjes papier en met klei.
We leren steeds meer dinonamen en kenmerken van de dino’s. Maar poeh, het zijn wel lastige namen!
We hebben in de kring besproken hoe je dino’s kunt sorteren? Wat is sorteren eigenlijk? De kinderen konden een heleboel verschillende manieren bedenken; op groot-klein, vleeseters-planteneters, 4 poten-2 poten lopend, gevaarlijke tanden-niet gevaarlijke tanden… Daarna gingen we ze op de grond op een aantal manieren sorteren.

Afgelopen donderdag is groep 2 samen met groep 2 blauw voor het eerst naar groep 3 gegaan. Groep 2 zal nu iedere donderdag van 10.45-11.30 uur kennismaken in groep 3. Juf Ruth doet met de kinderen verschillende activiteiten. Zoals: groepsvormende spelletjes en ze hebben een werkboekje gekregen om de cijfers op de goede manier te leren schrijven, als eerste de 0. En afwisselend gaan ze er ook tel- en taalspelletjes doen.

Vrijdag hebben we gekeken naar een Afrikaanse dansvoorstelling. Het was indrukwekkend maar voor sommige kinderen iets te spannend!

Maandag zijn een paar kinderen van groep 2 bezig geweest met het maken van stopmotionfilmpjes over dino’s. We laten het zien bij de voorstelling op woensdag 10 april. U komt toch ook? We beginnen om 11.30 uur, zorg svp dat u iets eerder komt, zodat we op tijd kunnen beginnen. Aansluitend kunt in de klas komen kijken naar wat de kinderen hebben gemaakt.

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

Gekke dino-ogen, een gescheurde dino, dino-skeletten, de letter d van dino… we knutselen wat af in groep blauw. De themamuur begint al aardig vol te raken. Tijdens de kring vroegen we ons af hoe een babydino eruit zou zien en een dino-ei… We hebben het opgezocht en nu weten we hoe het er ongeveer uit gezien heeft. Er hangen plaatjes op de themamuur. In een boek lazen we over een kleine dino die zijn vriendjes steeds in de maling nam, uiteindelijk werd hij niet meer door zijn vrienden geloofd.

Verder hebben we nog gesproken over musea. Wie is daar wel eens geweest en wat zag je daar. Een museum bestaat uit verschillende zalen en hier hebben we een sorteerspel mee gedaan.

Afgelopen donderdag is groep 2 samen met groep 2 groen voor het eerst naar groep 3 gegaan. Groep 2 zal nu iedere donderdag van 10.45-11.30 uur kennismaken in groep 3. Juf Ruth doet met de kinderen verschillende activiteiten. Zoals: groepsvormende spelletjes en ze hebben een werkboekje gekregen om de cijfers op de goede manier te leren schrijven, als eerste de 0. Een aantal kinderen uit groep 1 krijgt op dat moment verdieping in reken/taal activiteiten. De ene week in groep groen de andere week in groep blauw.

Woensdag 10 april mogen we kijken naar de voorstellig van groep groen. Na afloop gaan we naar de klas die is ingericht als een museum. Alle ouders mogen rond 12.00 uur komen kijken in ons museum. U komt toch ook?

In plaats van woensdag gaan we deze week op donderdag gymmen. We hebben in de klas het nieuwe koningslied geoefend: “De Pasapas”.

GROEP 3

juf Ruth, juf Marjan

We hebben afgelopen week verschillende activiteiten gedaan. Woensdag hadden we een show van Mad Science en vrijdag hadden we een voorstelling van Keniaanse dansers. Natuurlijk hebben we ook verder gewerkt met 4xWijzer. We hebben geleerd dat er vroeger ook een piratencode bestond en de kinderen zijn super bezig met de verschillende opdrachten over piraten. We gaan deze week kijken hoe een zeekaart werkt. Deze week ronden we het thema af. Woensdag na schooltijd mogen de ouders komen kijken wat we afgelopen drie weken hierover geleerd hebben.

We hebben afgelopen week ook kern 8 afgerond en vandaag zijn we begonnen met kern 9. Deze week gaan we o.a. verder oefenen met (langere) samengestelde woorden. Niet alleen in ons boek, maar ook met spelletjes als zoek iemand waarmee je samen een nieuw woord kan maken.
Vrijdag hebben we een tafeltennis clinic.

Een week waarin er veel te zien en te doen was voor de kinderen. Mad Science in de speelzaal en de Keniaanse dansers op het plein. Ondertussen werken we aan de werkstukken van 4xWijzer. De kinderen en de juffen zitten er helemaal in. Zo mooi om te zien dat kinderen in groep 4 al op zoek gaan naar informatie en daarmee op school komen. Andere kinderen maken thuis spullen die we op de piratenboot kunnen plaatsen. Waarna we weer over al die dingen kunnen praten en alle kinderen betrokken worden bij het onderwerp.

Met rekenen hebben we maten vergeleken. Dat blijft een lastig dingetje. Is iets in het echt 5 cm of 5 dm? Zodra het uitgelegd wordt is het heel logisch maar zelf vinden veel kinderen het nog lastig.
De spellingsregels zijn we regelmatig aan het herhalen. Telkens weer even scherp kijken hoe we woorden opschrijven, welke regel erbij hoort en hoe we kritisch zijn op ons eigen werk. Fijn dat dat begint te komen. We wensen jullie een fijne week.

Klassendienst zijn: Jayden en Natalia.

GROEP 5

juf Judith, juf Emma

We hadden een afwisselende week vol ongebruikelijke activiteiten. Dinsdag hadden we een dansworkshop over oerdieren, woensdag een spetterende voorstelling. U heeft vast alle foto’s aandachtig bekeken op Klasbord.
Woensdag hadden we óók nog een show van Mad Science en vrijdag sloten we af met een fantastische workshop Keniaans dansen en trommelen

Heerlijk hoe enthousiast we bezig kunnen zijn met 4xWijzer: oerdieren, prehistorie, hunebedden. Deze week ronden we het thema weer af.
Tips in het kader van het 4xWijzer-thema:
– plan een bezoek naar het Huis van Hilde in Castricum (archeologie en geschiedenis van Noord-Holland)
– plan een bezoek naar het Hunebeddencentrum in Borger.

Vandaag hebben we het huiswerkblad ingeleverd over de spellingsregel: grijze muizen.
Komende woensdag heeft iedereen zich goed georiënteerd welke hoofdstukvragen je wilt gaan bespreken in je presentatie. Het formulier is op deze dag in het bezit van juf Judith. In verband met leesbevordering vragen we de kinderen een stukje voor te lezen in de klas. Ze mogen een boek hiervoor meenemen naar school. Aanstaande vrijdag hebben we een tafeltennis clinic.

Let op: In mei en juni is er moeder- en vaderdag. In de bovenbouw, dus ook groep 5, maken we geen presentje meer voor de ouders.
Klassendienst: Roos en Jules. Volgende week: Noah en Mia. Fijne week allemaal!

GROEP 6

 juf Tamara

Wat is het leuk om te zien dat de kinderen zo goed bezig zijn met 4xWijzer. We hebben grote complimenten gekregen over de werksfeer en de resultaten van onze werkjes. Een aantal kinderen heeft al mooie presentaties gemaakt en er is zelfs afgelopen week al een groepje geweest dat de presentatie heeft gegeven. Zij hebben antwoord gegeven op de vraag: Wat is een hunebed en hoe ziet dat eruit?
Er zijn veel kinderen aan de beurt geweest met hun boekbespreking. Ik vind het knap hoe iedereen het doet!! Wij zijn benieuwd naar de rest van de klas.

Afgelopen week zijn wij voor de eerste keer naar de schooltuinen geweest. Wat was dat een leuke ervaring. Iedereen heeft zijn eigen tuintje. We hebben die tuintjes onkruidvrij gemaakt en we hebben er aardappels in gepoot en tuinkers gezaaid. Hoelang zal het duren voor we daar iets van zien?

Aanstaande vrijdag hebben we een tafeltennis clinic.

Geniet allemaal van deze week.

GROEP 7

juf Lisan, juf Robin

4xWijzer is in volle gang. We leren veel en gaan morgen op excursie naar Eerebegraafplaats Bloemendaal. We vertrekken om 9.30 uur. De bedoeling is dat iedereen op een goedwerkende fiets naar school komt. Volgende week woensdag 17 mei hebben ze hun fietsen ook nodig voor de stadswandeling over de Tweede Wereldoorlog.

Op 12 april is geen theebeurt vanwege de Koningsspelen. De 19e april is er wel theebeurt voor Tycho, Faerzan en Flinn. Dit is op Goede Vrijdag. We hebben die dag gewoon school.

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

Wat waren de workshops en de voorstellingen van afgelopen vrijdag gaaf! We hebben genoten van Keniaanse dans en muziek. De foto’s staan op Klasbord. Helaas kunnen hierop nog geen filmpjes worden geplaatst, maar die optie komt snel en dan stuur ik ze alsnog.
Morgen gaan we naar Eerebegraafplaats Bloemendaal. We gaan op de fiets en we vertrekken om 9.30 uur vanaf de Wilgenhoek. Rond 11.30 uur zijn we weer terug op school. Kinderen die het willen, mogen een bloem meenemen om op een graf neer te leggen.

Op 16 en 17 april hebben we de IEP eindtoets. Deze toets duurt de hele ochtend en kan niet ingehaald worden. Het is fijn als u hiermee rekening houdt en geen afspraken voor uw zoon/dochter maakt met arts of orthodontist op deze ochtenden.

Het voorjaarsontbijt is op donderdag 18 april. De kinderen van groep 8 worden om 7.30 uur in pyjama op de Wilgenhoek verwacht. Nemen jullie je bord, beker en bestek mee?

De musical is bekend! We gaan de musical ‘De Feestplaneet’ doen. Binnenkort meer informatie hierover en over de audities.

De klassendienst van deze week: Wahb en Dorus. Volgende week: Bas en Magali. Fijne week allemaal!