WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

HET WILGENTAKJE

AGENDA


Ma. 25 maart – start nieuw thema 4xWijzer ‘Gevaar’
Di. 26 maart – koffieochtend CJG coach
Wo. 27 maart – “Heel de Wilgenhoek bakt”
Wo. mid. 27 maart – Schoolvoetbal meisjes 7/8

Do. 18 april – Voorjaarsontbijt
Vrij. 19 april – Goede Vrijdag. Let op, we zijn dit jaar niet vrij!
Ma. 22 april t/m 5 mei- Meivakantie

REGEL VAN DE WEEK:


Wij laten merken hoe rustig wij kunnen (samen) werken.

GOED GEDAAN

Eerlijk waar?

WILGENHOEK IN BEELD

Het 4xWijzer thema ‘Gevaar’  is begonnen! De kleuters werken over dino’s, de groepen 3 en 4 over piraten, de groepen 5 en 6 over de oertijd en oerdieren, de groepen 7 en 8 over de wereldoorlogen.

Al deze deelonderwerpen zijn prachtig gevat in twee banners gemaakt door de vader van Joshua! Onwijs bedankt.

week 13 – 25 maart 2019

Schoolvoetbaltoernooi – van meester Danny

De meiden van groep 5 en 6 hebben vorige week erg goed gespeeld met een mooie derde plaats tot gevolg! Well done girls!

A.s. woensdag gaan de meiden van 7 en 8 de wei nog in en dan kunnen we ons in alle rust gaan richten op het korfbaltoernooi.

Opvoedkundige vragen? – van het team

Heeft u een opvoedkundige vraag? Morgenochtend is Leentje van het CJG weer op school om mee te denken. Ze is te vinden in de koffiekamer!

GROEP 1 GEEL

juf Someya, meester Mitch

Het ei is uitgekomen! Vanmorgen hebben we een brief gekregen van Dino, die uit het ei gekomen is. Gelukkig is het een planteneter en hoeven we niet bang voor hem te zijn. Hij is wel een beetje bang voor ons en heeft zich nog niet laten zien, helaas! Ook stond in de brief; “ Het ei waaruit ik ben gekropen is in een tijdmachine gestopt. Zo ben ik dus in het bos terecht gekomen waar meester Mitch mij gevonden heeft”. Om een lang verhaal kort te maken, we zijn begonnen met het thema ‘Gevaar!’. Afgelopen week hebben we gekeken naar wat er allemaal uit een ei zou kunnen komen. Zowel bij dieren als bij mensen, want het was ook de Week van de Lentekriebels. Op Klasbord stond al een leuke quote van één van de kinderen lezen, zijn er nog meer mooie vragen of verhalen geweest thuis?

Deze week is juf Someya er twee keer. Woensdag neemt zij groep geel over, zodat meester Mitch groep 5 kan overnemen van juf Judith.

GROEP 1/2 GROEN

juf Antoinette, juf Mieke

Vandaag is het thema ‘dinosaurussen’ begonnen. In de klas lag vorige week een heel groot ei. De kinderen mochten tekenen wat er in zou kunnen zitten. Vandaag was het ei open en kwam er een brief van Dino. Hiermee gaan we de komende drie weken aan de slag.

Op woensdag 10 april willen we een voorstelling geven voor (groot)ouders, de uitnodiging volgt.
In de middag werken we met 4xWijzer. Er zijn spelletjes, een puzzel, dino’s om te knutselen, na te tekenen, te stempelen, botten om op te meten enz. In de ochtend werken we meer met taal en rekenen rondom het thema en ook zijn er werklessen.

Vrijdag hebben we in het Engels baby-animals geleerd: the puppy, the kitten enz. Daarbij gebruiken we dit liedje: https://www.youtube.com/watch?v=cJg4YFtvOp8

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

We hebben het in de Week van de Lentekriebels gehad over ‘In je blootje’. Wanneer is het normaal om in je blootje te zijn? En wanneer niet? Ook hebben we besproken welke aanrakingen prettig voelen en welke niet, bijvoorbeeld: een dikke kus van je ouders is fijn, maar een dikke kus van een vreemde is raar. We hebben gemasseerd en aangegeven wat fijn voelt en wat niet.

Woensdag lag er opeens een ei in de klas. Dat was spannend. Sommige kinderen vonden het echt nep maar toch werd er steeds even gekeken en met de handen op de rug overlegd wat erin zou kunnen zitten. We hebben hierover gesproken, allerlei eieren bekeken en gepraat over ‘welk dier legt nu welk ei’. Ons ei was toch wel erg groot… Zou het een emoe zijn? Of toch een dino-ei? We hebben hier ook allemaal over getekend.

Vandaag was het ei open en lag er een brief bij van Dino. De komende drie weken gaan we op de 4xWijzer manier met dit thema aan de slag.

Juf Eva heeft een nieuwe hobby: “Archeologie”.
We gaan ontdekken wat een archeoloog doet en wat we allemaal al weten over dino’s. Er zijn weer veel activiteiten te doen waaronder puzzelen, botten meten, dino’s maken en spelletjes rondom de dino en taal- en rekenactiviteiten. Samen gaan we ook proberen om een dino-eiland te maken. Er zullen weer foto’s gemaakt worden voor op Klasbord zodat u een indruk krijgt van de activiteiten. We gaan dus weer veel beleven en ontdekken.

GROEP 3

juf Ruth, juf Marjan

De kinderen hebben vrijdag een raadsel meegekregen naar huis voor vandaag… Het is gevaarlijk op het water. Rarara, waar gaan we het over hebben met 4xWijzer? Natuurlijk over Piraten! Vandaag hebben we het gehad over wat piraten nou zijn en hebben we gekeken wat we er al van weten.

Met lezen hebben we afgelopen week de lettercluster –nk geleerd, zoals in bank en deze ook leren schrijven. Met spelling oefenden we met woorden die eindigen op –ng en –nk. We moeten daarbij opletten dat tussen n en k geen g komt. Dus niet bangk, maar bank. Best lastig soms. En we hebben de lettercluster ch van lach en bocht geleerd. Deze week leren woorden met schr- als schram en verkleinwoorden als muisje.

Met rekenen zijn we optel- en aftreksommen tot en met 10 aan het automatiseren. En hebben we het gehad over de bijna verdwijnsommen. Daar gaan we deze week mee verder. We oefenen ook het samenvoegen van een tiental en eenheden en de sprongen van 2 en 5.

Klassendienst deze week zijn: Isa en Jochem

Lentekriebels waar je de kriebels van krijgt. Een mooi gesprek over jongens en meisjes. Soms erg grappig, soms heel vertrouwd en soms hilarisch en ongemakkelijk. Niet alleen voor de kinderen… Waarschijnlijk heeft u er thuis van alles over gehoord.

We hebben de toetsen voor iedereen afgesloten en ons plannetje gemaakt voor het volgende blok. Waar gaan we nog wat aandacht aan besteden. Bijvoorbeeld zelfstandig naamwoorden. Dat zijn woorden waar je de en het en een voor kan zetten. Je kunt ze pakken.

Bij rekenen zijn we de tafels lekker snel aan het opzeggen. En soms ook nog door elkaar….

Afgelopen donderdag en vrijdag zijn we vast begonnen met een beetje warmlopen voor het thema ‘Gevaar – Piraten’. De kinderen hadden geweldige vragen. Bijvoorbeeld hoe je in piratenschip kon varen. Fijn is dat er dan al kinderen zijn die die antwoorden konden geven. Gelukkig blijft er ook nog veel over om uit te zoeken. Bijvoorbeeld; hoe wisten piraten hoe laat het was? En zijn er in 2019 ook nog piraten? Op deze speelse manier komen we tot aardrijkskundige en geschiedkundige onderwerpen, zoals hoe maak je een landkaart? Wat betekent de schaal 1:100? Hoe ziet een boot van vroeger er uit? Hoe kun je zeilen met de wind? Het groeit heel snel. We zijn benieuwd of er thuis al kinderen mee bezig zijn. De kinderen mogen van alles meenemen naar school over de piraten en bijbehorende onderwerpen. Heel fijn zelfs. Stimuleert u uw kind daar bij!!? De eerste boeken liggen al in de klas. Wij hebben er zin in!

Woensdag is het “Heel de Wilgenhoek bakt”feest, georganiseerd door twee leerlingen uit de bovenbouw.

Klassendienst zijn; Lizzy en Ruslana. Fijne week allemaal

GROEP 5

juf Judith, juf Emma

Lentekriebels: wat was het spannend om over voortplanting en gezinsvorming te praten met elkaar, maar wat was het ook enorm interessant! We hebben het ook nog over jongens en meisjes gehad aan de hand van een stellingenspel: ‘Wat vind ik’.
Vanaf komende woensdag gaat juf Judith de kinderen testen of de tafels er goed inzitten. Goed leren dus nog even! Meester Mitch staat deze dag voor de klas.

Deze week starten we met een nieuw 4xWijzer thema: ‘Gevaar’. Bij ons in de klas zal het gaan over de gevaren in de prehistorie en over oerdieren. Mochten de kinderen leuke spullen hebben horende bij dit thema, dan mogen ze die natuurlijk meenemen naar school. De vragen die komend blok aanbod komen staan bij het stukje van groep 6. Dinsdag komt Ramona van De Tekenbrigade in de klas, die met ons gaat tekenen over dit thema.

Mia en Roos zijn deze week de klassendienst. Volgende week zijn Colin en Anne weer aan de beurt. Fijne week allemaal!

GROEP 6

 juf Tamara

Afgelopen week stond in het teken van de ‘Lentekriebels’. Wat vonden de kinderen het interessant om hier over te horen en na te denken. We hebben het onder andere gehad over: vrijen, verliefd zijn, vriendschappen en relaties in het algemeen.

Deze week starten we met een nieuw 4xWijzer thema: ‘Gevaar’. Bij ons in de klas zal het gaan over de gevaren in de prehistorie en over oerdieren. Als de kinderen leuke spullen hebben die bij dit thema horen, dan mogen ze dit natuurlijk meenemen naar school. De vragen die komend blok aanbod komen zijn:
1. Waarom werden jagers boeren en hoe veranderde dit hun leven?
2. Wat is een hunebed en hoe ziet die eruit?
3. Wat weten we over de prehistorie en hoe zijn we dat te weten gekomen?
4. Wat kwam eerst: steentijd, ijzertijd of bronstijd?
5. Kan jij vijf oerdieren omschrijven en kan je dan bedenken welke gevaren zij veroorzaakten?

Verder zal juf Tamara de komende vier weken afwezig zijn op dinsdag. Zij gaat een vierdaagse opleiding gedragsspecialist volgen in Utrecht. Juf Annemieke zal de klas overnemen.
Maak er een leuke week van!

GROEP 7

juf Lisan

De Week van de Lentekriebels is weer afgelopen. Voor sommige kinderen is het echt een feestje en andere kinderen willen er eigenlijk niets van weten. Vrijdag zijn we gestart met de “Expeditie lekker in je vel”. Hierover is een brief mee naar huis gekomen, maar nog even in het kort wat dit inhoudt:
-De kinderen drinken veel water/thee (weinig/geen suiker) i.p.v. frisdrank en zoete sapjes,
-minstens 9 à 10 uur per nacht slapen,
-ontspannen (niet op een scherm)
-veel vezels eten (schijf van vijf),
-minimaal 1 uur per dag bewegen,
-groente en/of fruit in de pauze eten.
De meeste kinderen in de klas zeiden dat ze dit toch allang doen 

Deze week starten we officieel met het nieuwe thema van 4xWijzer ‘Gevaar’: de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Materialen zijn nog steeds welkom. Deze week gaan we ook aan de slag met het thema geld. Lekker druk dus.

Via Klasbord is er een oproep uitgegaan voor een excursie op woensdag 17 april. Deze dag moeten alle kinderen op een veilige fiets naar school zodat we met elkaar naar de stad kunnen fietsen voor een speurtocht/wandeling.

De theebeurt komt deze week voor mijn rekening.
Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

Iedereen uit groep 8 is geplaatst op zijn voorkeursschool! Gefeliciteerd allemaal!

Deze week hebben we een drukke week. Dinsdag krijgen we in het kader van ‘De Week van het Geld’ een gastles over reclame, zakgeld, lenen en sparen.

Woensdag gaan we verder met de voorbereidingen voor het voorjaarsontbijt. Afgelopen week zijn we gestart met dit project onder leiding van Ingrid en Sita. De kinderen gaan in teams voor een bepaalde groep op de Wilgenhoek het voorjaarsontbijt voorbereiden. Het ontbijt is op donderdag 18 april. Binnenkort meer informatie.

Donderdag besteden we in de klas aandacht aan gezonde voeding. Met het lesprogramma van ‘Ik eet het beter’ krijgen leerlingen er plezier in om gezonde(re) keuzes te maken. Ze sluiten de les af met een heerlijke, gezonde brunch die ze zelf maken. De boodschappen krijgen we van Albert Heijn.

Het nieuwe thema van 4xWijzer gaat deze week officieel van start. De komende weken gaan we het over de Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben. Materialen zijn nog steeds welkom. Ook zijn we op zoek naar gastsprekers (misschien opa’s of oma’s) of mensen die iets kunnen vertellen over de oorlog. Graag contact met mij opnemen.