WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

HET WILGENTAKJE

AGENDA


Dinsdag 13 maart
Schaatsen groep 5 t/m 8
Woensdag 14 maart:
School gesloten i.v.m. staking
Maandag 19 maart:
Week van de lentekriebels
Donderdag 29 maart:
Voorjaarsontbijt
Vrijdag 30 maart
Goede Vrijdag, iedereen is vrij
Maandag 2 april
2e Paasdag, iedereen is vrij
Woensdag 18 april: 

Wilgencafe: How2talk2kids

REGEL VAN DE WEEK


Iedereen hoort erbij en uniek dat zijn wij.

WILGENHOEK IN BEELD

De Twittervogels worden langzaam maar zeker voorzien van leuke opmerkingen en complimenten voor de kinderen! Laat u na uw oudergesprek ook een tweet achter? 

week 11 – 12 maart 2018

Welkom nieuwe leerlingen -van de directie

Het is altijd fijn om nieuwe ouders en kinderen te mogen verwelkomen. Groep Geel wordt steeds gezelliger, zeker nu Josephine,  Juno en Yentel zijn gestart. Ook in groep Blauw en groep 4 hebben we twee nieuwe leerlingen mogen verwelkomen, welkom Reva en Sylvester!

Schaatsen groep 5-8 -van de directie

Morgen gaat de hele bovenbouw schaatsen. Denk aan je schaatsen en neem handschoenen mee (verplicht!). Heb je geen schaatsen, dan graag €5,00 bij juf inleveren, zodat je schaatsen kunt huren. Als er nog ouders zijn die willen helpen met veters strikken; heel graag! We vertrekken om 13:00 uur richting de schaatsbaan.

Save the date: Wilgencafé 18 april – van de directie

De MR en het team organiseren 2 keer per jaar een spraakmakend Wilgencafé!

Tijdens de informatieavond aan het begin van het jaar organiseren we een informatiemarkt waarbij de laatste ontwikkelingen op de school te zien en te ervaren zijn. In het voorjaar gaan we graag wat inhoudelijker in op een bepaald onderwerp.

Afgelopen jaar zijn diverse onderwerpen de revue gepasseerd; het belang van een goede hechting, mediawijsheid en huiswerk. Dit jaar wilden we graag ‘in gesprek met kinderen’ centraal stellen, daar is een hele leuke workshop voor te volgen die interactief, inspirerend en aansprekend is. How to talk to kids! 

We hebben Wieke Sieverts uitgenodigd die ons woensdag 18 april tussen 20.00 en 22.00 uur mee zal nemen in de wereld van communicatie met uw kind. Wij hebben er zin in en we hopen op een grote opkomst. We houden in ieder geval de zaal vrij! Maar bij weinig aanmelding wijken we uit naar een klaslokaal.

It giet oan, wees erbij! 

Opgeven kan nu al, reageer via Digiduif of mail Danny!

Steunt u ook de natuurspeeltuin? -Via een van de ouders

Op dit moment loopt de crowdfundings-campagne voor de ECHTE natuurspeelplek in de Haarlemmer Kweektuin, waarvan de opzet straks gebaseerd is op de ideeën van de kinderen zelf!

Misschien hebben jullie via de nieuwsbrief van de Haarlemmer Kweektuin of via Facebook al iets over deze campagne vernomen. Na drie weken is al rond de 20% van het streefbedrag bereikt maar met nog 31 dagen te gaan hoopt iedereen dat er met vereende krachten genoeg geld binnenkomt! De Wilgenhoek steunt deze actie en denkt na of we als school iets kunnen bijdragen. Helpt u ook mee?  Kijk voor meer informatie op: 

Veel dank namens een enthousiast Kweektuin-crowdfundingsteam!
 

Brein in beeld – Via een van de ouders

Donderdag a.s. is er vanuit Stichting Brein in Beeld (VUmc) een avond in NEMO, waarin een neurowetenschapper en een ontwikkelingspsycholoog het kinderbrein en bijbehorende ontwikkelingen bespreken. Het publiek kan reageren en vragen stellen. Er zijn nog kaarten te koop.

Zie bijlage:
– Wetenschappers bespreken Luizenmoeder Thema’s

GROEP 1 GEEL

juf Meta, meester Mitch

Na een heerlijk koud weekje vakantie kwam bijna iedereen weer uitgerust op school. Na al die kou hebben we weer zin in de lente. Ons nieuwe thema is dan ook ‘het tuincentrum’. De huishoek is nu een tuincentrum waar we kunnen werken en veel spullen kunnen kopen en verkopen. Er worden ook prijskaartjes gemaakt. Sommige bosjes bloemen worden verkocht voor 1000 euro maar als je boft krijg je een bosje bloemen of een zakje zaadjes gratis. Als knutsel hadden we deze week de forsythia, vijf lange takken tekenen en dan bloemen van gele propjes erop plakken. Verder zijn er bolletjes geplant en doen we een onderzoek met bruine bonen. Waar groeit het beter? Voor het raam of op een donkere plek. We gaan het ontdekken.

Op verschillende manieren kunnen we over de bloemen werken. Met de loose parts (kleine spullen) de klei, kralenplanken, constructie, een telspel met een dobbelsteen en telkaarten met bolletjes. Verder is onze zandtafel een bak met  aarde en hier kunnen we scheppen, harken en  zaadjes planten.

Deze week hebben we op de lange dagen weer werklessen. Loose parts, werkboekje en bloemen maken van constructie.

De afgelopen week zijn er drie nieuwe meisjes in onze klas bijgekomen; Josephine, Juna en Yentel. Welkom in groep Geel.

Wat ook nieuw was de afgelopen week was de muziekles. Net als de andere kleutergroepen gaan ook wij op dinsdag om de week nu meedoen met de muziekles van juf Rozemarijn. We hebben een Afrikaans liedje geleerd en dit oefenen deze week in de klas verder.

GROEP 1/2 GROEN

juf Antoinette, juf Mieke

De lente is al in de klas! We hebben net als de andere groepen 1-2 een tuincentrum in de klas. Hierin kunnen de kinderen bloemen en planten verkopen, zaadjes in zakjes doen, plaatjes uit tuinfolders knippen en opplakken, bloemen sorteren op kleur, grootte en aantal enz.

Alle kinderen hebben al een mooi potje voor hun eigen tulpenbolletje gemaakt en een mooi veld  tulpen met een vork geschilderd. Ook zijn er van papier mooie bloemen gemaakt.  De zandtafel is veranderd in een tuintafel gevuld met aarde en materiaal die je in een tuin nodig hebt.

De werklessen zijn: een bloem versieren met ‘loose parts’, van lokon of knex een bloem bouwen, een telspel met dobbelstenen en bloemblaadjes, bloemenmemory, een werkblad van bol tot bloem, een narcis of hyacint maken.

We hebben bij dit thema drie leervragen waarop de kinderen aan het einde van het thema antwoord moeten kunnen geven. 1. Wat heeft een plant nodig om te groeien? 2. Hoe groeit een bloem uit een bol? 3. Noem vijf bloemen die bloeien in de lente. Deze vragen zullen in de kring en de werkjes naar voren komen.

Een vraagje m.b.t. gym (di en wo) kunt u rekening houden met makkelijke, niet te strakke kleding. En voor de meisjes met lang haar graag haren vast.

GROEP 1/2 BLAUW

juf Ruth, juf Meta

Er wordt hard gewerkt in het tuincentrum. De bloemen worden verzorgd en verkocht en je kan er zelfs een kopje koffie drinken.

We hebben de afgelopen week allemaal een bakje versierd en er een tulpenbol in geplant. En wie wil mocht met een vork een tulpen veld schilderen.
Ook de eerste ronde van de werkles is begonnen: met loose-parts een bloem versieren, van constructie een bloem bouwen, een telspel met een dobbesteen en bloemenmemory, een narcis of hyacint knutselen en een spelletje uit de kast spelen.
Deze week gaan we kijken hoe een bloembol nou groeit en wat een bloem nodig heeft. En we gaan een liedje leren over een krokusbol.

Een vraagje m.b.t. gym (di en wo) kunt u rekening houden met makkelijke, niet te strakke kleding. En voor de meisjes met lang haar graag haren vast.

GROEP 3

juf Cindy, juf Marjan

Wat hebben we een heerlijk relaxte week achter de rug met onze groep. We hebben heerlijk gewerkt en ook al werken we steeds harder, gelukkig was er ook nog even tijd om te spelen in ons zogenaamde knuffeldierenziekenhuis waarin we onze knuffels konden verbinden en verplegen. Morgen gaan we naar het Teddy Bear Hospital in het VUmc in Amsterdam. Met onze knuffel naar een echt ziekenhuis waar we in groepjes van 2 á 3 kinderen met de berendokter langs de berenspecialisten gaan: de radioloog, de chirurg, de gipsmeester, de tandarts en de apotheek. Superleuk en we hebben er dan ook super veel zin in! We vertrekken om 13.30 uur en zullen waarschijnlijk pas om 15.45 uur weer op school zijn. Iedereen is hiervan op de hoogte gesteld en gelukkig vond niemand dat een probleem en maken we er een super leuk uitje van!! Bedankt rij-ouders, dat jullie ons zo kort dag kunnen rijden!

Vandaag zijn we begonnen met kern 8 en leren we o.a. werken met de –nk, verwijswoorden als die en dat, en de –ch. Met rekenen ronden we deze week blok 1 af met een toets en starten we volgende week met een nieuw blok.

De eerste kanjers van de week zijn Sietske & Lars. Iedereen heeft een brief mee gekregen over de kanjerkoffer en hoe het werkt. Ieder jaar weer een groot succes! Een ander groot succes is het tutorlezen dat woensdag begon: iedere woensdag leest een leerling van groep 7 met een leerling van groep 3.

Deze week zijn de rapportgesprekken! Woensdag is er geen school i.v.m. de staking.

GROEP 4

juf Eva, juf Judith

Wat zijn we weer heerlijk aan het werk gegaan zo na de voorjaarsvakantie. Met Sylvester erbij maakt het allemaal nog leuker in onze groep 4. Welkom Sylvester! We hebben hard gewerkt: lezen, toetsjes gedaan, engels over body parts, spellingregels eend en zwarte mieren, schrijfles, geschiedenis, interview gehouden, Goed gedaan, spelletje levend memory geleerd, knutselen. Bij gym zijn twee nieuwe stagiaires. De eerste week rapportgesprekken hebben plaatsgevonden.

Klassendienst: Veere en Lisanne. Volgende week: Oscar en Mia. Fijne week!

GROEP 5

juf Ciska, juf Tamara

Groep 5 heeft hard gewerkt de afgelopen week: we hebben de spellingregels van molen en mollen herhaald (ze blijven moeilijk), tafelsommen geoefend (blijf dat ook thuis doen!) en gewogen hoe zwaar verschillende voorwerpen zijn. Met taal hebben we gediscussieerd en geleerd hoe je je mening kunt geven.

Deze week starten de eerste spreekbeurten. De meeste kinderen zijn al druk aan de slag. Veel kinderen vinden het best spannend. U kunt uw kind helpen door thuis alvast een paar keer te oefenen. De PowerPointpresentatie kan op een usb-stick meegenomen worden. Maandag krijgen de kinderen een huiswerkopdracht mee voor geschiedenis. Dinsdagmiddag gaan we schaatsen en woensdag is er geen school i.v.m. de staking. Deze week zijn ook de rapportgesprekken.

Klassendienst deze week: Tjebbe en Roos. Volgende week: Semih en Silke. Fijne week!

GROEP 6

juf Robin, juf Liesbeth

De rollen voor onze voorstelling zijn inmiddels verdeeld en het script is mee naar huis gegaan. We besteden veel aandacht aan de voorstelling op school, maar het is ook belangrijk dat de tekst thuis wordt geoefend. Donderdag 29 maart is de voorstelling, de tijd hoort u binnenkort! De kinderen hebben vandaag geen huiswerk gekregen, i.v.m. de spreekbeurten en de scrips van Annie.

Nog een leuk uitje; op maandag 19 maart gaan groep 5 en 6 samen naar de schouwburg voor de voorstelling Dummie de Mummie. Via de klassenouders is inmiddels ouderhulp geregeld, bedankt!
Deze week is de week van het geld. De vraag die centraal staat is ‘wanneer voel jij je rijk?’ Ook leuk om thuis eens te bespreken!
Klassendienst: Tygo en Zoë. Volgende week: Kyara en Courtney. Fijne week allemaal!

GROEP 7

juf Lisan, juf Sanne

Deze week starten we met de spreekbeurten. We hebben al veel geoefend met presenteren in de klas.

Deze week is ook de week van het geld. De hele week houden we ons bezig met aspecten van geld. De Euro, omgaan met geld, sparen, reclames en pinnen maar ook wanneer voel je je rijk. Op donderdag komt de vader van Frederieke hier ook nog een les over geven.

Volgende week is de week van de Lentekriebels. We hebben het in de klas dan over de verschillen tussen jongens en meisjes, verliefd en verkering en de verschillende soorten relaties die er zijn. Dit is voor de klas (en de juffen) meestal heel spannend.

Op donderdag 22 maart is Testlab en gaan we proeven doen met eten.

Op 26 maart gaan we met de klas met de bus naar Amsterdam naar het Rijksmuseum. Een goede plek om te zijn als het gaat over de Gouden Eeuw!

Op donderdag 29 maart mag iedereen in de pyjama naar school komen vanwege het voorjaarsontbijt. O ja en morgen gaan we schaatsen. Wat is het toch een feest in groep 7!

Het huiswerk van deze week (14 maart) is twee bladen werkwoord spelling en een tekening van een dier met een print.

Is iedereen inmiddels aangemeld bij KlasBord?

Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

Vandaag is de laatste aanmelddag voor het Voortgezet onderwijs. Op woensdag 21 maart worden tussen 13.00 uur en 15.00 uur ouders door de school van eerste keuze telefonisch geïnformeerd over de plaatsing van de leerlingen wanneer de leerling niet op de school van eerste keuze is geplaatst. Zij krijgen te horen op welke school de leerling wel is geplaatst.

De overige leerlingen zijn automatisch geplaatst. Na 15.00 uur publiceren scholen via hun website de namen van alle leerlingen die geplaatst zijn. Succes allemaal!

Vorige week zijn de voorbereidingen voor het voorjaarsontbijt gestart onder leiding van Sita Thani en Ingrid Schlepers. Alle kinderen van groep 8 bereiden het voorjaarsontbijt voor een andere groep voor. Dat doen ze elke woensdagochtend tot het voorjaarsontbijt.  Het ontbijt is op donderdag 29 maart. Op deze ochtend worden alle kinderen om 7.30 uur op school verwacht in pyjama. Zet hem op jongens en meiden!

Deze week is het de week van het geld. Donderdag komt de vader van Frederieke uit groep 7 ons een gastles geven over geld.

Op vrijdag 23 maart doet groep 8 mee aan ‘Klasselunch’, een lesprogramma van Ik eet het beter. Met ‘Klasselunch’ ontdekken de kinderen hoe lekker het is om te kiezen voor gezond eten en bereiden de kinderen samen een brunch voor. De brunch is om 11.00 uur op school, dus uw kind hoeft daarna wellicht niet meer te lunchen thuis.

Het huiswerk voor deze week:

Maak: Redactiesommen 17 en de opdracht bij de samenvatting aardrijkskunde H4. Inleveren op vrijdag 16 maart.

Leer: Woordjes taal Thema 5. De toets is op vrijdag 16 maart.

Fijne week allemaal!