WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN OBS DE WILGENHOEK

HET WILGENTAKJE

AGENDA


Week 10 en 11 – 10-minutengesprekken groep 1 t/m 7

Di. 5 maart – OAC vergadering
Di. 12 maart – MR vergadering
Wo. 6 maart – Schoolvoetbal jongens 7/8

Do. 14 maart – 19.30 uur -OAC voorjaarsversieren

Wo. 13 maart – Schoolvoetbal meisjes 5/6
Vr. 15 maart – Staking (school dicht)

Week 12- Week van de Lentekriebels
Ma. 25 maart – start nieuw thema 4xWijzer ‘ Gevaar’
Wo. 27 maart – Schoolvoetbal meisjes 7/8

REGEL VAN DE WEEK:


Iedereen hoort erbij en uniek dat zijn wij.

GOED GEDAAN:

Wat denk ik?

WILGENHOEK IN BEELD

In de hal hangen ze weer, de twittervogels die door u volgehangen gaan worden met complimenten! We zijn trots op onze kinderen.

week 10 – 4 maart 2019

Schoolvoetbaltoernooi – van meester Danny

Vanuit de groepen 5 t/m 8 doen er verschillende teams mee aan het schoolvoetbaltoernooi in de maand maart. Helaas hebben we geen jongensteam kunnen inschrijven voor groep 5/6. Er waren genoeg aanmeldingen maar onvoldoende plekken beschikbaar in het speelschema. Daarom plannen we met die jongens nog een leuk voetbaltoernooi in het park als het wat warmer is.

Alle kinderen die zich hebben ingeschreven hebben voor het voetbaltoernooi hebben een brief mee naar huis gekregen. We hopen dat ze de kleuren van de Wilgenhoek met trots vertegenwoordigen. Sportief en fanatiek zoals we ze kennen!

Later dit jaar volgt nog het korfbaltoernooi waar we als school ook vaak hoge ogen gooien. Rond Koningsdag laten we de kinderen weer kennismaken met een nieuwe sport. Als hoogtepunt staat aan het eind van het jaar natuurlijk onze sportdag nog op het programma!

10-minutengesprekken – van het team

We voeren de komende week 10-minutengesprekken met u. Onze insteek is om de gesprekken op een positieve en constructieve manier vorm te geven. Omdat we de waardering en de inzet van de kinderen belangrijk vinden en zichtbaar willen maken vragen we u ook weer een tweet achter te laten voor uw kind!

We hebben de twittervogels weer van zolder gehaald en opgehangen, we hopen dat die de komende twee weken weer gevuld worden met mooie woorden van u over uw kind!

#positiviteit

Ter herinnering: Staking 15 maart -van de directie

Er is een aantal leerkrachten van de Wilgenhoek die gebruik willen maken van hun stakingsrecht op vrijdag 15 maart. Die dag is er een landelijke onderwijsstaking uitgeroepen door diverse bonden. Dat maakt dat we genoodzaakt zijn die dag de school te sluiten. Mocht u die dag opvang nodig hebben kunt u zich wenden tot onze partners in de kinderopvang, Sportfever en Kinderopvang Haarlem.

Heel de Wilgenhoek bakt -van de Josephine en Lucas, gr. 7                                                   

Dit jaar organiseren wij, Josephine en Lucas uit groep 7, een baktoernooi met als titel: ‘Heel de Wilgenhoek bakt’.

Daar hebben we twee rondes voor bedacht.
Ronde 1 – Bak een cupcake, met als thema ‘Gevaar’
Ronde 2 – Een gezonde traktatie

Alle kinderen van de bovenbouw ( groep 5 t/m 8) kunnen zich hiervoor inschrijven, naast iedere klasdeur hangt vanaf vandaag een inschrijflijst.                                         

Let op, je moet thuis je cupcake bakken en versieren. En op de onderkant je naam en groep zetten.  Neem de cupcake op woensdag 27 maart mee naar school. In iedere klas komt een jury die de cupcakes beoordeelt, de winnaars gaan dan door naar ronde 2.
De cupcakes worden beoordeelt op smaak én op uiterlijk. Dus zorg ervoor dat het uiterlijk voldoet aan het thema ‘gevaar’.

Doen jullie mee? Als je vragen hebt kun je ons vinden in groep 7.

Ouderinfo gevraagd– Via juf Pauline ( herhaalde oproep)

Regelmatig komen ouders iets vertellen in de klas over hun werk of hun hobby. Hier wil ik graag een inventarisatie van maken.
Kunt u bijvoorbeeld goed een fietsband plakken en we hebben het in de klas over het thema “de fiets”, dan zou het superleuk zijn als u kunt laten zien. Maar ook ouders die werken als tandarts, metselaar e.d. of als hobby speksteen bewerken of dansen etc. etc. hebben, zou ik heel graag uit willen nodigen om te reageren.
Dit kan via de mail;  pauline.roos@obsdewilgenhoek.nl

GROEP 1 GEEL

juf Someya, meester Mitch

We zijn vandaag begonnen aan de tweede week na de voorjaarsvakantie. De afgelopen week zijn Mies, Elias en Tim bij ons in de klas gestart. De groep heeft de kinderen heel goed ontvangen en iedereen is heel behulpzaam om deze kinderen een warm welkom te geven in groep geel.

Deze twee weken hebben we niet echt een groot thema centraal staan, dus hebben we besloten om deze weken de omgang met elkaar centraal te stellen. Na deze weken zal het thema Dino’s van start gaan, hiervoor zijn de voorbereidingen al in volle gang.
Wij zijn nog op zoek naar mensen die vanuit hun beroep of kenniskring veel afweten van dinosaurussen. Dus weet u of kent u iemand die hier veel van afweet, dan willen wij heel graag een afspraak met u plannen om tijdens het thema hier iets over te komen vertellen.

Deze week zijn de gesprekken over uw kind. De ouders van de “oude” groep geel leerlingen hebben dit gesprek al gehad voor de overgang naar groep groen of groep blauw.

Deze week krijgen we weer muziekles van juf Rozemarijn en draaien de nieuwe kinderen hele dagen met ons mee. Veel plezier allemaal!

GROEP 1/2 GROEN

juf Antoinette, juf Mieke

We hebben weer een fijne week achter de rug! We hebben er nieuwe kinderen bij, ze hebben al snel vriendjes en vriendinnetjes gemaakt en passen zich goed aan.

Constructie is het favoriete ontwikkelingsmateriaal van veel kinderen, om daar meer uit te halen dan bouwen hebben we in de kring geleerd hoe je een bouwwerkje kan natekenen of een bouwtekening kan maken. We zijn begonnen met het natekenen van een bouwwerkje van acht blokjes. De kinderen vonden dat erg leuk om te doen. Na de kringactiviteit gingen ze tijdens ANK mee door en zelfs op vrijdag gingen ze ook van ander constructiemateriaal bouwwerkjes natekenen. Zie foto’s op Klasbord.

Met Engels hebben we geleerd: ‘Do you have a pet?’ (huisdier)’ Yes, a cat, dog, mouse, fish, bird, guinea pig’.

In de kring hebben we over de maanden van het jaar gesproken en daarbij het liedje: ‘12 maanden bij elkaar’ geleerd. Ook te vinden op You Tube.

Vrijdag heeft groep 2 hun rapport meegekregen. Komende twee weken is er voor groep 1 en 2 een 10-minutengesprek.

GROEP 1/2 BLAUW

juf Eva, juf Meta

Na een heerlijk weekje vakantie zijn we weer uitgerust begonnen. Voor de drie nieuwe kinderen was het even vreemd maar ze beginnen al aardig te wennen.

Deze week zijn we gelijk al begonnen met de werkles maar dit keer zonder thema. De werkles bestaat vooral uit een werkje uit de verschillende kasten. We hebben ook nieuw constructiemateriaal in de klas. Het lijkt op Kapla maar het is van kunststof en heeft allemaal verschillende kleuren. De kinderen vinden het erg leuk.
De knutsel van deze week was een vrije keus, het knippen van een poes met een lange staart.

Vanwege het mooie weer hebben we gesproken over de seizoenen, de dagen, de maanden en de jaren. Hoeveel maanden zijn er eigenlijk? En in welke maand ben je jarig? In plaats van juf heeft ook Sebastian een keer voorgelezen. Leuk om te zien hoe goed de kinderen meedoen en luisteren naar het boek van Sebastian.

Vrijdag hebben alle kinderen van groep 2 hun rapport meegekregen en komende twee weken zijn de 10-minuten gesprekken.

GROEP 3

juf Ruth, juf Marjan

Na een heerlijke vakantie zijn we weer fris begonnen. Nu we wat langer in groep 3 zitten en al aardig wat kunnen lezen, zijn we na de vakantie met nieuwe dingen begonnen. We zijn deze week begonnen met de methode Taal Op Maat, die we naast Veilig Leren Lezen 1 á 2 keer per week gaan doen. Dit is de taalmethode die ook in hogere groepen gebruikt wordt. En we zijn afgelopen week begonnen met tutorlezen. Dat betekent dat de kinderen samen met een leerling uit groep 7 gaan lezen. Dit gaan we nu elke woensdagochtend doen. Het was wel even spannend om samen met een ander te gaan lezen, maar o wat was het leuk. De kinderen van zowel groep 3 als groep 7 vonden het erg leuk.

Omdat de kinderen al zo goed bezig zijn met zelfstandig werken hebben de kinderen vanaf nu een rood/groen kaartje op de tafel. Als ze tijdens het zelfstandig werken (voornamelijk met hun weektaak rekenen) iets niet begrijpen dan kunnen ze hun kaartje op rood leggen zodat de leerkracht weet wie er hulp nodig heeft. Zo hoeft de leerkracht ze niet onnodig te storen om te vragen of het lukt.

Afgelopen week hebben we woorden geleerd die beginnen met sch-. Belangrijk tijdens het lezen is dat we de sch ook als één klank aanbieden en niet als twee losse klanken s en ch. Dit om de spelfout sg te voorkomen. Deze week leren we de klank -ng als bij ring.

Met rekenen zijn we bezig met de sprongen van 2, even en oneven getallen. Een hulpmiddel hierbij zijn de huisjes in de straat, een even en een oneven kant. De kinderen hebben deze straat samen geknutseld. Bij het rekenen met geld zijn we 1, 2, 5 en 10 euro aanbod gekomen.
Komende week gaan we met rekenen aan de slag met tweelingsommen. Dat zijn sommen als 2+2= ?  .

Deze week beginnen de 10-minuten gesprekken.
Klassendienst: Zoë en Julian

Om te beginnen een heel groot compliment voor alle kinderen in groep 4. We zijn namelijk begonnen met werken op niveau en dat deden de kinderen bijzonder knap. Om dit te laten lukken is het belangrijk dat kinderen zelfstandig een tijdje een taak uit kunnen voeren. Je moet dan erg veel onthouden. Wat moet ik doen, waar kan ik vinden, wat moet ik doen? (op het whiteboard) Als ik het even niet meer weet hoe krijg ik dan hulp? (door je groen/rode kaartje neer te leggen). Wat kan ik doen als ik klaar ben met mijn dagtaak? (Sommige gaan dan aan hun weektaak werken, andere werken in een plusboek.) Kortom veel nieuwe informatie en veel zelfstandigheid. Het ging echt heel erg goed. Juf kon de groepen aan het werk zetten en begeleiden en zelfs nog af en toe met kinderen apart de tafel van 4 oefenen of een klein gesprekje voeren.

We hebben met rekenen deze week de tafel van 4 aangeleerd en geoefend, gemeten met inhoudsmaten, klok gekeken, geleerd hoe je je eigen werk nakijkt. Met spelling hebben we de ‘zwarte mieren’ regel herhaald. Je hoort een u en je schrijft een e.

Daarnaast hebben we over Carnaval gelezen en een filmpje gekeken en het Rembrandtjaar besproken waarna we wat schilderijen bekeken. We hebben veel bewegingsspelletjes gedaan om de onrustige billen weer even wat ruimte te geven waarna ze weer even konden stilzitten. Het was echt een fijne week. Vrijdag zijn de rapporten meegegaan. We zien U allen op de 10-minuten gesprekken.

Klassendienst; Ecrin en Káto

GROEP 5

juf Judith, juf Emma

De zon schijnt opeens weer langer; het is weer licht in de ochtend; de jassen gaan uit tijdens het buitenspelen; de rapporten zijn mee naar huis; de oudergesprekken gaan vanaf deze week plaatsvinden; de blaadjes doen hun best om weer aan de bomen te komen… Het wordt voorjaar en we wandelen opeens langzaam het 2e gedeelte van het schooljaar in. De kinderen zie je opeens groeien en ontwikkelen. Wat een heerlijk gezicht!

Wilt u een keer voorlezen in de groep of heb je andere talenten die je met deze groep wilt delen? Overleg dan met Emma of Judith. Een gast in de klas is altijd leerzaam!

Klassendienst: Malou en Sylvester. Volgende week: Fabian en Veere.

GROEP 6

 juf Tamara

Wat zijn we goed gestart afgelopen week. We hebben heerlijk gewerkt en de sfeer was erg goed. De rapporten zijn allemaal mee naar huis gegaan. Komende week zijn er oudergesprekken.

Deze week zijn we begonnen met een workshop van juf Annemieke. Deze workshop ging over de verschillende rollen in de klas: leider, pestkop, meeloper, helper. Hiermee hebben we verschillende rollenspellen gedaan.

Vanaf donderdag 4 april gaan wij naar de schooltuinen. Wij zoeken ouders/opa’s/oma’s of andere vrijwilligers die ons die dagen willen komen helpen. Het gaat om de donderdagmiddag van 13.45 uur tot 15.00 uur ongeveer. De precieze tijd horen jullie nog. Ik zal deze week zorgen dat er een intekenlijst komt te hangen bij de deur van de klas. Zo kunnen jullie, vanaf volgende week, aangeven wanneer jullie eventueel kunnen helpen (ongeveer 2/3 ouders per keer).

4xWijzer loopt in onze klas nog even door. We zijn nog druk bezig met het thema Oost- en West Nederland. Hier gaan we nog ongeveer twee weken mee door.
Verder zijn wij hard aan het oefenen met het herhalen van de spellingsregels. Deze week staan in het teken van dertig en knabbelen. Oefenen jullie thuis ook mee?

Fijne week allemaal!

GROEP 7

juf Lisan, juf Robin

Afgelopen week zijn we goed begonnen. In mijn hoofd was alles nog een beetje wazig van alle indrukken die ik in Afrika opgedaan heb. Wat een geweldige belevenis. Ik heb workshops gegeven aan Keniaanse leerkrachten, waar we van elkaar leerden. Ik heb het prachtige land kunnen bekijken en heel veel mensen ontmoet. Kortom een ervaring om nooit te vergeten

Deze week zijn de rapportgesprekken en is Jet onze stagiaire, behalve op maandag, de hele week aanwezig. De theedienst van deze week zijn Kyara, Bindy en Flinn. Fijne week allemaal!

GROEP 8

juf Manon

Na een heerlijke vakantie zijn we allemaal weer uitgerust en fit begonnen! Deze week ronden het thema van 4xWijzer af met de presentaties en gaan we kijken wat we allemaal geleerd hebben. Hierna krijgen de kinderen nog een kennisquiz. Het nieuwe thema start op 25 maart en gaat over oorlogen.

We zijn met rekenen (Gynzy) voor de vakantie gestart met persoonlijke doelen. Alle kinderen werken drie weken lang aan ongeveer acht doelen die ze nog niet volledig beheersen. Na deze weken volgt een toets om te kijken wat de vorderingen binnen de doelen zijn. Deze manier van werken is erg effectief. Sommige kinderen zijn bezig met plusdoelen. Hiervoor hebben de kinderen een geodriehoek nodig. Uw kind kan zelf aangeven of dit het geval is.

Binnenkort gaan we weer starten met de presentaties/spreekbeurten. De kinderen hoeven geen werkstuk meer te maken, maar gaan wel een presentatie houden over een onderwerp dat met geschiedenis te maken heeft. Hierover binnenkort meer informatie.

Graag ontvang ik de rapporten. Groep 8 krijgt deze ronde geen rapport, omdat het adviesgesprek net achter de rug is. Na de eindtoets volgt het laatste rapport.

De klassendienst van deze week: Hera en Sanne. Volgende week: Morris en Nout. Fijne week allemaal!